Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Máxima: fabulous at 50

Blog van Blauw Bloed presentator Jeroen Snel

In de aanloop naar Máxima’s 50e verjaardag op 17 mei besteden we in Blauw Bloed veel aandacht aan haar leven en werk. Zo gaat het zaterdag over haar iconische outfits. Onze koningin vindt het leuk om te stralen en goed voor de dag te komen.

Deel:

Maar we hebben de komende weken ook een andere boeiende reportage, eentje over de partners van staatshoofden. Historicus Reinildis van Ditzhuyzen neemt ons mee in het verleden en vertelt over de lessen die daaruit getrokken zijn.

We beginnen bij Bernhard. Een prins die door sommigen een charlatan wordt genoemd. Hij ging in ieder geval zo erg zijn eigen gang, dat hij soms op reis was zonder dat iemand wist waar hij zich bevond. Soms belde hij dan om te zeggen dat de champagne op was en dat er een kistje flessen naar Burkina Faso moest komen, en dán wisten mensen pas weer waar hij uithing. Bernhard had zijn eigen agenda en voerde zelf de regie. En dat ging fout. Zo weten we dat hij steekpenningen heeft aangenomen in wat we nu de Lockheed-affaire noemen.

De reactie hierop zie je bij de volgende generatie. Prins Claus had in Afrika gewerkt als Duits diplomaat en wilde iets met zijn kennis doen. Hij werd dan ook bijzonder adviseur van de minister van Ontwikkelingssamenwerking, maar dit werd al zo snel politiek, dat hij daarmee moest stoppen. Vanaf dat moment mocht hij niet veel meer en had hij een soort huisarrest in Huis ten Bosch. Hoewel hij hierdoor veel tijd had voor de opvoeding van de drie jongens, hebben de strakke regels zowel zijn mentale als fysieke gezondheid geen goed gedaan.

Dus toen Máxima kwam, moest er opnieuw iets veranderen. Ze heeft economie gestudeerd en bij verschillende banken gewerkt, en dit zet ze nu vol verve in als speciaal pleitbezorger bij de Verenigde Naties. Dit betekent dat ze dubbel zo hard moet werken, want ze heeft ook haar verplichtingen als echtgenote van het staatshoofd. Maar ze doet het allemaal vol enthousiasme. Dat maakt haar, zoals royaltykenner Miluska van ‘t Lam in onze uitzending vertelt, fabulous at 50.

Geschreven door

Jeroen Snel

--:--