Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Maykes man kreeg een burn-out

'De puzzelstukjes brachten ons in Zweden'

Huilend vertrok hij naar z’n werk. Het was hem allemaal te veel, maar stoppen is geen optie als je eigen baas bent. Mayke van de Mheen (37) vond het pittig om haar man Sjaak burn-out te zien. “Ik voelde me net een man die toekijkt bij een bevalling. Je wilt wel helpen, maar kunt eigenlijk niets.”

Deel:

Sjaak werkte op de markt en werkweken van tachtig uur waren heel normaal. Daarnaast gaf hij een paar avonden les op de sportschool. “Op een gegeven moment kreeg hij last van kortademigheid. We gingen naar de dokter en er werden longfoto’s gemaakt, maar alles leek goed te zijn,” legt Mayke uit. “Toen we zelf gingen nadenken, kwamen we tot de conclusie dat het waarschijnlijk allemaal te veel werd voor Sjaak. Naast zijn drukke baan, had hij een identiteitscrisis. Hij had last van niet-verwerkte gebeurtenissen uit zijn jeugd.”

Verslavingsgevoelig

Als Sjaak geen zin meer heeft om te werken en zelfs niet meer in sporten, gaat Mayke zich zorgen maken. “Zijn levenslust was weg. De dokter schreef medicatie voor, maar Sjaak is verslavingsgevoelig en wilde daar niet aan beginnen. Ook had hij geen zin om naar een psychiater te gaan. Stoppen met werken was geen optie, omdat hij een eigen zaak had. Daarom besloot ik mijn baan op te zeggen en twee dagen op de markt te gaan werken. Dan kon Sjaak af en toe thuis zijn en bijslapen.”

‘Soms moest ik het er bijna uit slaan’

Dat maakte de situatie houdbaarder, maar het was pittig. “Regelmatig reed Sjaak met tranen in zijn ogen naar de markt. Ik kon twee dagen voor hem werken, maar meer kon ik niet doen. Je staat er naast, zoals een man toekijkt bij een bevalling. Je wilt wel helpen, maar kunt eigenlijk niets,” vertelt ze. “Sjaak was geen prater en vaak probeerde ik hem toch aan het praten te krijgen. Soms moest ik het er bijna uit slaan. Maar het leek me belangrijk dat hij zijn verhaal kwijt kon.” De burn-out had ook invloed op hun relatie. “Het liep niet zo lekker tussen ons. Maar als je daar samen doorheen komt, wordt je relatie uiteindelijk juist heel sterk.”

Het leek hen goed dat Sjaak iets ging doen waar hij energie van kreeg. “Toen ging hij een dag in de week aan de slag bij jeugdzorg om jongeren psycho fysieke training te geven. Hij gaf jongeren boksles, waarbij ze leerden om hun emoties te herkennen. Doordat hij hen trainde, trainde hij ook zichzelf. Het hielp hem om zichzelf terug te vinden,” zegt ze. “Ook bracht deze moeilijke periode hem dichter bij God. Voordien wilde hij nooit graag naar de kerk en ging hij vooral voor mij. Nu zette hij zelf zijn wekker om te gaan.”

‘We zochten vrijheid om te leven en dat vonden we hier’

Zo’n twee jaar streden Mayke en Sjaak tegen de burn-out, tot ze een nieuwe droom kregen. “Daar zijn we nu,” lacht Mayke. “We legden alle puzzelstukjes van ons leven bij elkaar en kwamen daarbij uit in Zweden. We zochten vrijheid om te leven en dat vonden we hier. Je hoeft er niet zoveel, maar er kan wel heel veel. De maatschappij is niet zo gestrest en prestatiegericht. Je kunt er heel makkelijk en eenvoudig leven.”

Het stel kocht een groot huis, waarin ze wonen met hun vier kinderen. Daarnaast zijn er vaak gasten. “Mensen die vakantie willen vieren zijn welkom, maar ook mensen die kampen met burn-out, depressie of verslaving. Ons huis heet ‘Huize Roots’. Want als je je identiteit in God kent en geworteld bent in het geloof, kan het wel stormen, maar val je niet om. Dat weten we uit ervaring.”

Heb je zelf te maken met (angst voor) een burn-out? Lees dan ook de tips in dit artikel.

Geschreven door

Corina Schipaanboord

--:--