Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Met deze EO-programma's herdenken we 75 jaar vrijheid

We staan stil en vieren feest

Vrijheid is niet vanzelfsprekend. Toch hebben we het al 75 jaar. Op radio en televisie staan veel programma’s stil bij de offers die hiervoor zijn gebracht, en is er aandacht voor de feestelijkheden. Ook online platforms spelen een belangrijke rol, zeker nu grote bijeenkomsten door de coronamaatregelen niet kunnen doorgaan.

Deel:

Speelfilm Bankier van het verzet

In de spannende film Bankier van het verzet beginnen Walraven en Gijs van Hall in 1942 een illegale bank. Ze willen hiermee het verzet tegen de Duitsers financieren. Op spectaculaire wijze plegen de broers de grootste bankroof uit de Nederlandse geschiedenis. Ondanks de risico’s houdt hun bank de hele oorlog stand, maar zelf betalen ze een hoge prijs.

Bankier van het verzet, maandag 4 mei, 20.30 uur, NPO 3

‘Taptoe bij herdenking’

Jurjen ten Brinke ontmoet in Nederland Zingt Dichtbij sergeant Willem-Jan Visser. Bij de Regimentsfanfare ‘Garde Grenadiers en Jagers’ speelt hij flügelhorn en trompet. Hij vindt het bijzonder om te spelen bij de Nationale Dodenherdenking en begrafenissen van veteranen. Willem-Jan vertelt wat 4 en 5 mei voor hem betekenen, en hoe zijn geloof hem inspireert om zich (muzikaal) in te zetten voor defensie.

Uitreiking FAC brevetten
Sergeant Willem-Jan Visser.

Nederland Zingt Dichtbij, zondag 3 mei, 11.40 uur, NPO 2

Special Ik mis je

Marleen Stelling en Arjan Lock gaan in deze special in gesprek met Miriam Guensberg. Haar vader was een Poolse militaire arts die met de geallieerde militairen uit zijn land vocht voor de bevrijding van Europa. In 1944 komt hij in Nederland Miriams moeder tegen en besluit hij hier te blijven wonen. Dat zijn ouders op een verschrikkelijke manier zijn omgekomen in Polen, is iets waar hij nooit over praat. Tijdens een reis naar het land ontdekt Miriam wat haar grootouders is overkomen. Ook Gonny Tafuni is te gast in het programma. “Deze boom heeft goede en slechte dingen gezien,” vertelt Gonny Tafuni bij de liefdesboom in park Ockenburg in Den Haag. In de boom staat al sinds hun verloving in 1940 het hart gekerfd met de voorletters van haar ouders. Gonny’s vader vocht mee bij de slag om Ockenburg op 10 mei 1940. Sindsdien was de meimaand altijd een beladen tijd voor hem.

Ik mis je, maandag 4 mei, 17.45 uur, NPO 2

Het raadsel van Femma

Het verhaal van de nu 92-jarige Femma Fleijsman-Swaalep lijkt een boze droom. Ze stond ten onrechte als vol-Joods en dus niet raszuiver geregistreerd bij het bevolkingsregister. Femma overleeft de hel van Auschwitz en wordt uiteindelijk herenigd met haar ouders in Amsterdam, maar niets is meer hetzelfde. 

Femma Fleijsman-Swaalep
Femma Fleijsman-Swaalep.

Maandag 4 mei, 22.15 uur, NPO 2

Oorlog­stories

Wat als een tienermeisje in de Tweede Wereldoorlog social media had gehad? Welke verhalen zou zij dan delen met haar volgers en hoe zouden leeftijdsgenoten daarop reageren? In de online tienerserie ‘Oorlog-stories’ vertelt een 15-jarig meisje dagelijks via het Instagram- en YouTubekanaal van Zapp wat ze meemaakt tijdens de oorlog. De serie is geïnspireerd op het oorlogsdagboek van de Nederlandse Edith.

Oorlog-stories_EO

Vanaf 14 april op Instagram en YouTube van NPO Zapp

Koningshuizen in de oorlog

Op 31 augustus 2019 vond in Terneuzen de officiële aftrap plaats van ‘75 jaar vrijheid’. Naast de Oranjes woonden ook de Belgische koning Filip en koningin Mathilde de plechtigheid bij. Er volgden meer herdenkingen waarbij royals aanwezig waren. In Blauw Bloed geeft Jeroen Snel een overzicht. Historica Simone Lamain vertelt welke rol Europese koningshuizen speelden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Kijk Blauw Bloed van zaterdag 2 mei hier terug

‘Muzikale vrijheid omarmen’

Op de zeer vroege ochtend van zaterdag 2 mei draaien Martine ten Klooster en Bert Bos oude en nieuwe hits vol verhalen. Dat laatste is in het kader van 75 jaar vrijheid extra belangrijk. Zo is daar het duo Michael en Tanya, die onder de naam The War & Treaty fantastische dansbare liedjes maken. Michael is als militair gewond teruggekomen uit een oorlog en koos voor de muziek, samen met zijn vrouw Tanya. Muziek kan helen en bevrijden. Cindy Morgan met ‘Trust Issues’ is daar ook een goed voorbeeld van. Ze organiseert schrijfsessies voor vrouwelijke veteranen met PTSS en zet hun verhalen op muziek.

Luister Holy Hits van afgelopen zaterdag 2 mei hier terug. 

Oorlogsboekenschrijver ‘Piet Prins’

Velen kennen Piet Jongeling nog als Piet Prins. Onder dit pseudoniem schreef hij bekende jeugdboekenseries, zoals Snuf de hond en Daan & Sietze, die zich voor een deel afspelen in de Tweede Wereldoorlog. Hij was ook journalist en Kamerlid voor het GPV. In EO Live is zijn biograaf Herman Veenhof te gast om te praten over de rol van Jongeling in de Tweede Wereldoorlog.

Luister EO Live van zaterdag 2 mei hier terug. 

Geschreven door

Bart van Delen

--:--