Ga naar submenu Ga naar zoekveld

In podcast 'God's President' op zoek naar geheim van Trump

Daarom zijn evangelicals zo dol op deze president

In de nieuwe EO-podcast 'God’s President' gaat religiejournalist Robin de Wever op zoek naar het geheime wapen van de Amerikaanse president Donald Trump: zijn enorme populariteit onder christenen.

Deel:

Op dit geheime wapen stuitte Robin – tevens redacteur bij het EO-programma God, Jesus, Trump! – al in 2016, toen hij een journalistieke reis maakte door Amerika. “Ik maakte een paar artikelen voor onder meer dagblad Trouw en zag Trump tijdens die reis echt overal voorbijkomen. Vorig jaar besloot ik hier verder in te duiken. Want waarom is een man die het zacht gezegd niet altijd even nauw neemt met de tien geboden zó populair onder evangelicals?”

‘Hillary als duivelse heks’

Als tiener voelde Robin zich verwant met evangelicals in Amerika, “want ik luisterde veel christelijke popmuziek uit die contreien. Het waren een soort idolen voor me. Pas toen ik op mijn 17e naar Amerika trok, ontdekte ik dat deze mensen totaal anders in het leven staan dan ik. Zo zag ik Hillary Clinton niet als een duivelse heks, om maar een voorbeeld te noemen. In sommige evangelicale kringen wordt er echter wel zo over haar gesproken.”

Podcast 'God's President'

Hoe is de podcast opgebouwd?

“In de eerste aflevering heb ik een ontmoeting met een voorganger die Trump de handen opgelegd heeft. En ik zoek uit welke waarden christelijke Trumpaanhangers belangrijk vinden, hoe ze leven. Verder zoek ik een antwoord op de vraag waar die felheid vandaan komt waarmee ze die waarden verdedigen. Ik ontdekte dat het vooral komt door het gevoel dat ze als christenen in de verdrukking zitten, dat er straks geen ruimte meer is voor christenen in Amerika.”

Heb je sympathie gekregen voor christelijke Trumpfans?
“Ik ontmoette warme, aardige mensen en in de loop van de afleveringen vraag ik me inderdaad af of ik nog net zo scherp ben als aan het begin. Ik ging bijvoorbeeld langs bij de Tea Party, de rechtsbuiten van de Republikeinen. In hun ogen zijn mijn denkbeelden ultralinks, terwijl ik voor een Nederlander helemaal niet zo links ben. Ze vonden het interessant en wilden graag hun mening geven. Het werd nooit agressief of onaangenaam.
Ik heb door de podcast meer oog gekregen voor de heftige cultuurstrijd die er in Amerika gaande is. Naast veel inhoudelijke redenen die christenen hebben om op Trump te stemmen, gebruiken ze hun stem vooral ook om te kiezen tegen alles wat links is.”

Waarom moeten we naar deze podcast gaan luisteren?
“Omdat die je een goed beeld geeft van een grote groep christenen die zo heel anders tegen Trump aankijkt dan wij in Nederland gemiddeld genomen doen. En omdat het een mooie aanvulling is op het tv-programma God, Jesus, Trump! van Tijs van den Brink. Je kunt de podcast en het programma los van elkaar volgen, maar ze vullen elkaar wel mooi aan.”

Beluister hier de eerste aflevering van 'God's President'.

Geschreven door

Reinald Molenaar

--:--