Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Mijn salaris stond ik af aan mijn vader die het uitgaf aan zijn andere gezin'

Help Jeeva kinderen in India naar school te kunnen krijgen

Jeeva (33) in India zag haar leven al voor zich: keihard werken voor weinig loon en op jonge leeftijd trouwen. Ze zou dienstbaar moeten zijn aan haar man en ongeschoold blijven. Zo ging dat bij de vrouwen om haar heen en zo zou het ook met haar gaan. Gelukkig kwam ze bij Stichting Oasis terecht en kreeg ze een nieuwe toekomst.

Deel:

‘’Mijn moeder werkte en zorgde voor ons. Mijn vader deed niets. Toen ik elf jaar oud was bracht mijn oma mij naar Stichting Oasis, een dagopvang en samenwerking van EO Metterdaad. Eigenlijk wilden mijn ouders dat ik op een jonge leeftijd zou gaan trouwen. Maar doordat ik via Oasis financiële hulp kreeg om te studeren en via hen een baantje wist te vinden als docent bij een nabijgelegen school, mocht dat huwelijk nog even uitgesteld worden.

Meisjes hebben niks te zeggen

Mijn salaris stond ik af aan mijn vader. Mijn vader gebruikte dat loon voor zijn zoon die hij heeft met zijn tweede vrouw. Mijn vader heeft geen cent bijgedragen aan het betalen van mijn studiegeld, vervoer of boeken. Meisjes hebben niks te zeggen in mijn cultuur. Alleen mannen mogen beslissingen nemen. Toen mijn moeder vroeg waarom mijn vader mij niet financieel wilde steunen, werd ze geslagen. Hij dronk veel en sloeg haar soms tot bloedens toe.

Mijn thuissituatie was zo stressvol dat ik op een gegeven moment giftige besjes heb genomen. Ik zag geen andere uitweg meer. Ik werd opgenomen in het ziekenhuis. De mensen van Oasis bezochten me en steunden me zo liefdevol, meer dan mijn eigen ouders deden.

Stichting Oasis in India

Ik herstelde en kreeg mentale hulp via Stichting Oasis om te voorkomen dat ik opnieuw een zelfmoordpoging zou doen.’’ Via Oasis leert Jeeva ook over de bijbel. Het verandert haar kijk op het leven. Ze komt tot geloof, maar houdt dat in het begin nog geheim voor haar familie die hindoe zijn.

‘’Enkele jaren na mijn studie moest ik toch gaan trouwen. Ik trouwde met een hindoe-man. In eerste instantie durfde ik niks te delen aan mijn over mijn geloof. Hij zou het nooit goedkeuren, maar toen mijn broer (die ook tot geloof gekomen was) hem steeds vaker over Jezus vertelde, veranderde God zijn hart. Nu delen we samen het geloof en hebben we het goed samen.’’

Inmiddels zijn Jeeva en haar man gedoopt en heeft Jeeva een baan als docent. Iets wat ze zich als jong meisje niet had kunnen voorstellen. ‘’Ik zie veel jonge kinderen waar ik mezelf in herken. Ik wil ze helpen om te studeren en hen behoeden voor het onrecht dat ik heb meegemaakt.’’

De toekomst is soms uitzichtloos als je arm bent in India. Naar school gaan betekent minder inkomsten en meer uitgaven. Dankzij dagopvang Oasis kiezen ook arme mensen ervoor om hun kinderen langer naar school te laten gaan omdat ze op de opvang kleding, huiswerkbegeleiding en een maaltijd krijgen.

Steun EO Metterdaad en help kinderen die net als Jeeva kunnen werken aan een hoopvolle toekomst?

EO Metterdaad is vanaf 22 april elke zaterdag om 18:15 te bekijken op NPO 2

--:--