Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mijn tienerdochter wil aan het avondmaal

Blog van Corjan Matsinger

Sinds een aantal maanden wil mijn dochter van 14 meedoen met de viering van het avondmaal. Nu is het in onze kerk gebruikelijk dat alleen mensen die belijdenis hebben gedaan, mogen deelnemen. Maar mijn dochter zegt: ‘Ik geloof toch?’ Moet ik dit aankaarten bij de kerk?

Deel:

Allereerst: wat mooi dat je tienerdochter met overtuiging gelooft en een verlangen heeft gekregen naar de vieringen met brood en wijn (in haar geval druivensap!). Maar ja, in veel kerken is het inderdaad de regel dat je eerst als volwassene gedoopt moet zijn of belijdenis moet hebben gedaan om deel te mogen nemen aan het avondmaal.

In steeds meer kerken wordt de maaltijd van de Heer voor kinderen – maar juist ook voor tieners – opengesteld. Durf daarom de vraag van je dochter, als ze toestemming geeft, te bespreken in de gemeente. Je laat zien dat je je tiener serieus neemt, en de kerk blijft op deze manier op de hoogte van de vragen van jongeren.

Lees ook: Mag een kind aan het avondmaal?
Lees ook: Mag een kind aan het avondmaal?

Overwegingen

Voor tieners voor wie de stap naar het dopen of belijdenis doen nog een flinke stap te ver is, kan het belangrijk zijn de geloofsstap naar het avondmaal wel te zetten. En het avondmaal biedt meer kansen om ze in te wijden in het geloof. Het ‘proeven’ van het geloof past immers goed bij de belevingscultuur en de leerstijl van jongeren. Daarnaast: bij de joodse Pesachmaaltijd spelen kinderen altijd al een belangrijke rol en ook in de kerkgeschiedenis hadden zij al heel vroeg een belangrijke plaats in de avondmaalsviering.

Tips

  • Welke betekenis heeft de maaltijd van de Heer voor jou? Ga hierover eens in gesprek met je tiener. Wat zijn de verwachtingen en gedachten die je dochter heeft bij het avondmaal? Past het avondmaal bij de geloofstaal die je dochter spreekt? Hoe erg is ze gebaat bij symbolen en rituelen in de groei van haar geloof?
  • Ga eens naar een kerk van vrienden waar tieners wel mogen deelnemen aan het avondmaal. Beleef hier samen de avondmaalsviering en bespreek na afloop haar ervaring. Was het wat ze ervan verwachtte? Wil ze de volgende keer weer?
  • Als haar verlangen aanhoudt, overweeg dan het gesprek aan te gaan met een jeugdoudste of de voorganger. Welke mogelijkheden zien de leiders van de kerk rond de vraag van je dochter? Wie weet, zet jullie signaal aan tot gesprek.
  • Je dochter geeft aan dat ze gelooft. Hoe groot is de stap voor haar om belijdenis te doen? Zijn er nog meer tieners in de gemeente die graag zouden deelnemen aan het avondmaal? Wie weet, kan er een speciaal traject met de tieners gedaan worden in de aanloop naar het deelnemen aan de viering?
  • Als het niet mogelijk is actief deel te nemen aan het avondmaal, hoe kunnen jullie er als volwassenen in de gemeente dan toch voor zorgen dat je dochter zich wel bijzonder serieus genomen weet in haar verlangen?
  • Ten slotte: kan de ‘honger en dorst’ van je dochter ook op andere manieren vervuld worden als er een ‘verboden-toegang bordje’ bij het brood en het druivensap blijft staan?
  • Ga zorgvuldig het gesprek aan met dochter en kerk. Spreek met wederzijds respect. Neem haar mee in de traditie van de kerk, ook als dit misschien betekent dat haar wens niet (direct) wordt vervuld.

Leestip

kinderavondmaal

Het magazine OnderWeg maakte in 2016 een themanummer over het avondmaal. In dit nummer werd ook ruim aandacht besteed aan de rol van kinderen en tieners bij het avondmaal.
OnderWeg nr. 23, jaargang 2, 10 december 2016

Geschreven door

Corjan Matsinger

--:--