Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mom shaming: 77% van de moeders krijgt kritiek op het moederschap

Vooral volslagen onbekenden hebben commentaar

Als er iets is waar iedereen een mening over lijkt te hebben, dan is het wel het moederschap. Uit onderzoek blijkt dat ruim driekwart van de moeders te maken krijgt met mom shaming.

Deel:

Zodra je als moeder dat hulpeloze pasgeboren baby’tje in je armen hebt begint het: onzekerheid. Het is nogal een taak, een mens opvoeden tot een gezonde, stabiele volwassene. Dus iedere moeder voelt zich in meer of mindere mate onzeker. Heel normaal. Maar in plaats van dat we moeders af en toe een schouderklopje geven – je doet het geweldig – doen we aan mom shaming.

Ruim driekwart van de moeders krijgt met mom shaming te maken

Mom shaming is kritiek die anderen hebben op jouw moederschap of de keuzes die je als moeder maakt. En dat blijkt nogal vaak voor te komen. Maar liefst 77% van de moeders zegt te maken te hebben met nare opmerkingen over haar keuzes in het moederschap. De een incidenteel, de ander wekelijks. Dat blijkt uit een onderzoek over mom shaming van Kek Mama. Vaak zijn dat opmerkingen van (schoon)ouders (36%), maar ook de andere moeders hebben vaak commentaar (23%). Maar nog opvallender is dat 41% van de kritiek komt van volslagen onbekenden, die menen zich te moeten bemoeien met jouw opvoedstijl.

Mensen hebben overal een mening over. Te veel kinderen of juist te weinig kinderen. Te jong kinderen gekregen of juist te oud. Te dicht op elkaar of te lang ertussen. Te veel of te weinig werken. En wat te denken van wel of geen borstvoeding? Welke keuzes je als moeder ook maakt, anderen vinden er iets van en zeggen dat dus ook vaak ronduit.

Een keizersnede? Dan weet je niet hoe het echt is om te bevallen

Helene van Santen, hoofdredacteur van Kek Mama noemt de resultaten van het onderzoek schokkend. Zelf weet ze ook hoe het is: “Ik heb een tweeling. Ik heb vaak gehoord: ‘Dat was zeker een keizersnede? Dan weet je niet hoe het echt is om te bevallen.’ Ik weet dat mensen het niet kwaad bedoelen, maar dat betekent niet dat het niet pijnlijk is.”

Mombracing

Is het dan enkel kommer en kwel wat de klok slaat? Gelukkig niet. En dat is niet zo gek, want 94% van de moeders uit het onderzoek vindt dat we elkaar moeten helpen, in plaats van bekritiseren. Gelukkig gebeurt dat ook al: ruim de helft van de moeders is wel eens voor een andere moeder opgekomen: zowel online als in real life. Een meelevende blik in de supermarkt naar een moeder met een gillend kind wordt veel genoemd.

En dat is wat Kek Mama wil stimuleren. Daarom hebben ze de tegenhanger van mom shaming in het leven geroepen: mombracing. Dat kunnen wij alleen maar van harte ondersteunen: laten we een beetje liever zijn voor elkaar!

Helma is single en probeert alleen een kind te krijgen, ook zij krijgt kritiek te verwerken. Lees haar verhaal: "Er rust een taboe op een kind krijgen via een zaaddonor"

Geschreven door

Annemarie Kok-van Twillert

--:--