Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nancy over haar 30 jaar op straat

‘Het was geen leven, maar overleven’

Jarenlang zwerft ze op straat op zoek naar de volgende slaapplek, hopend op een veilige nacht. Zo brengt Nancy (55) uit Den Haag dertig jaar van haar leven door. In het programma Soep, Sores en Soelaas vertelt Nancy haar verhaal.

Deel:

Nu heeft Nancy eindelijk een eigen plekje. Met hulp van het Leger des Heils runt ze haar eigen huishouden en leert ze aarden in een voor haar compleet nieuwe situatie. En dan komt er ruimte voor andere dingen… zoals creativiteit.

Slapen met één oog open

Een mislukte relatie zorgt ervoor dat Nancy op straat komt te staan. “Ik was bij hem ingetrokken en toen het uitging had ik geen eigen onderdak. Door mijn verslaving was ik niet in staat om een woonplek te regelen.” Zo begint een lange tijd van dakloosheid, afgewisseld door psychiatrische opnames en verblijven in verslavingsklinieken. “Het had ook zijn mooie kanten, je kan gaan en staan waar je wil, maar uiteindelijk breekt het op. Eigenlijk was het geen leven, het was overleven. Vooral als ik sliep op straat in grote steden merkte ik dat mannen niet altijd respectvol waren, en fysiek ben ik niet zo sterk. Ik sliep altijd met één oog open.”

Uitzichtloos

Uit wanhoop laat Nancy zich in de winter regelmatig oppakken door iets te stelen onder de camera van winkels. “Het gaf me rust om dan even te weten waar ik de aankomende tijd zou slapen. Omdat ik regelmatig stal, kreeg ik meerdere keren een ISD* maatregel van twee jaar opgelegd (*Inrichting Stelselmatig Daders, red.). Het doel was dan om binnen die twee jaar mijn leven weer op de rit te hebben, maar de realiteit was dat ik na die twee jaar gewoon weer terug op straat stond. Dat maakte me wanhopig, hoe moest ik hier ooit uit zien te komen?”

Knuffel

In een nachtopvang van het Leger des Heils treft Nancy een begeleider die ze herkent van een andere opvangplek waar ze ooit verbleef. Ondertussen werkt deze begeleider voor Housing First. Dit project gaat uit van de gedachte dat het opbouwen van een toekomst begint bij het hebben van een eigen plek. Daarvanuit kan gewerkt worden aan andere problemen. Voor Nancy was het ontmoeten van deze hulpverlener een omslagpunt.  “Ze was zo blij mij weer te zien, en gaf me zelfs een knuffel. Ze zei al snel dat ik bij Housing First terecht kon voor hulp.”

Hulp van boven

Zo begint voor Nancy een Traject bij Housing First, er wordt druk voor haar gezocht naar een eigen woning, afgelopen december is het dan eindelijk gelukt. “Dat was zo gek, een eigen plekje voor mij alleen. Aan het begin kwamen de muren op me af. Ik ging dan ‘s nachts de straat op en zwierf daar rond. Ik moest leren om me deze plek eigen te maken.”

Het lijkt wel of de rust die Nancy krijgt van het hebben van een woning, ruimte geeft voor het opbloeien van haar grote passie. “Het liefst ben ik de hele dag aan het schilderen. Ik bedenk steeds nieuwe manieren om te werk te gaan. Ik kan mijn emoties erin kwijt.” Zo beginnen de zwartgeverfde muren in de woonkamer van Nancy steeds meer vol te hangen met kleurrijke, zelfgemaakte kunstwerken. “Ik ben zo blij met deze plek, ik heb dit mezelf nooit gegund. Dat ik nog een eigen woning heb gekregen, dat is door hulp van boven.”

In het programma Soep, Sores en Soelaas vertelt Nancy haar verhaal. Ook zien we hoe ze voor het eerst een workshop schilderen geeft in buurthuis Bij Bosshardt in Den Haag. Nancy is te zien in de aflevering van maandag 14 maart 2022, 16.30 op NPO1.

Wil je meer afleveringen zien van Soep, Sores en Soelaas?
Wil je meer afleveringen zien van Soep, Sores en Soelaas?
Of lees het verhaal van Christiaan en Ursula
Of lees het verhaal van Christiaan en Ursula

Bijbels, een luisterend oor en condooms: Christiaan en Ursula bieden het allemaal.

--:--