NIEUW: Dit is de kwestie
12 mei 2022 · 19:50
Update: 22 augustus 2023 · 13:46
In het nieuwe journalistieke EO-programma ‘Dit is de kwestie’ onderzoeken presentatoren Tijs van den Brink, Margje Fikse en Kefah Allush de actualiteit vanuit prikkelende morele dilemma’s en ethische kwesties.
In de eerste aflevering op 26 mei leidt de oorlog in Oekraïne tot de vraag of Nederlanders bereid zouden zijn te vechten voor vrijheid en vaderland. In andere afleveringen wordt onder meer onderzocht of er wat meer genade kan zijn voor gecancelde hedendaagse ‘heiligen’ en helden. En met het oog op de klimaatcrisis wordt de vraag opgeroepen of het na de vlees- en vliegschaamte ook tijd wordt voor baarschaamte. ‘Dit is de kwestie’ bekijkt de actualiteit met andere ogen, door belangrijke maatschappelijke thema’s te vertalen naar persoonlijke dilemma’s en deze vanuit verschillende perspectieven te onderzoeken.
De grens van gastvrijheid
In ‘Dit is de kwestie’ worden actuele maatschappelijke ontwikkelingen en trends vanuit universele en christelijke waarden bevraagd en bediscussieerd. Bekende begrippen als naastenliefde, rechtvaardigheid, opofferingsgezindheid, rentmeesterschap, vergevingsgezindheid en menselijke waardigheid vormen de achtergrond van kwesties die de presentatoren in een aflevering onderzoeken. Vanuit deze waarden onderzoeken de presentatoren bijvoorbeeld waar de grens ligt van onze gastvrijheid in het licht van de huidige Oekraïense vluchtelingencrisis. In een andere aflevering wordt de relatie tussen mens en dier kritisch onder de loep genomen naar aanleiding van de huidige vogelgriepgolf, waardoor inmiddels miljoenen dieren zijn geruimd.
Perspectieven
Door in iedere aflevering de kwestie vanuit verschillende invalshoeken te belichten, biedt ‘Dit is de kwestie’ haar kijkers de mogelijkheid het blikveld te verbreden en begrip van andere opvattingen dan de eigen te verdiepen. Eindredacteur Tenco van der Hee licht toe: “De omloopsnelheid van het nieuws wordt steeds groter, de aandacht steeds vluchtiger. Met ‘Dit is de kwestie’ proberen we niet mee te hollen, maar juist even stil te staan. Door de onderwerpen van het moment terug te brengen tot een prikkelend en persoonlijk moreel dilemma of ethische kwestie en dat vervolgens vanuit verschillende perspectieven te onderzoeken. Op die manier willen we het gesprek over wat je zelf vindt of zelf zou doen op gang brengen.”
Online platform
Naast het tv-programma, wordt ook het nieuwe journalistieke online-platform van de EO gelanceerd; Dit.eo.nl. Het platform daagt, net als ‘Dit is de kwestie’ haar bezoekers uit om andere perspectieven op de actualiteit te onderzoeken. Zo komt de bezoeker altijd in aanraking met gezichtspunten die buiten de eigen ‘informatiebubbel’ vallen.
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Heb ik het genormaliseerd? Ik hoop toch van harte van niet
Column van Tijs van den Brink
Heb ik het genormaliseerd? Ik hoop toch van harte van niet
- Van podcast tot tv-programma: EO-podcast 'De Ongelooflijke' maakt tv-debuut
Vanaf 12 mei op NPO 2
Van podcast tot tv-programma: EO-podcast 'De Ongelooflijke' maakt tv-debuut
- Anne-Meta Kobes presenteert 'Bijbelen met sterren': ‘Lees de Bijbel! Al zijn het maar drie verzen’
Nieuw seizoen met Ferry Somogyi, Sylvia Geersen en Sander de Kramer
Anne-Meta Kobes presenteert 'Bijbelen met sterren': ‘Lees de Bijbel! Al zijn het maar drie verzen’