Ga naar submenu Ga naar zoekveld

NIEUW: Dit is de kwestie

Actualiteitenprogramma met Kefah Allush, Margje Fikse en Tijs van den Brink

In het nieuwe journalistieke EO-programma ‘Dit is de kwestie’ onderzoeken presentatoren Tijs van den Brink, Margje Fikse en Kefah Allush de actualiteit vanuit prikkelende morele dilemma’s en ethische kwesties.

Deel:

In de eerste aflevering op 26 mei leidt de oorlog in Oekraïne tot de vraag of Nederlanders bereid zouden zijn te vechten voor vrijheid en vaderland. In andere afleveringen wordt onder meer onderzocht of er wat meer genade kan zijn voor gecancelde hedendaagse ‘heiligen’ en helden. En met het oog op de klimaatcrisis wordt de vraag opgeroepen of het na de vlees- en vliegschaamte ook tijd wordt voor baarschaamte. ‘Dit is de kwestie’ bekijkt de actualiteit met andere ogen, door belangrijke maatschappelijke thema’s te vertalen naar persoonlijke dilemma’s en deze vanuit verschillende perspectieven te onderzoeken.

De grens van gastvrijheid

In ‘Dit is de kwestie’ worden actuele maatschappelijke ontwikkelingen en trends vanuit universele en christelijke waarden bevraagd en bediscussieerd. Bekende begrippen als naastenliefde, rechtvaardigheid, opofferingsgezindheid, rentmeesterschap, vergevingsgezindheid en menselijke waardigheid vormen de achtergrond van kwesties die de presentatoren in een aflevering onderzoeken. Vanuit deze waarden onderzoeken de presentatoren bijvoorbeeld waar de grens ligt van onze gastvrijheid in het licht van de huidige Oekraïense vluchtelingencrisis. In een andere aflevering wordt de relatie tussen mens en dier kritisch onder de loep genomen naar aanleiding van de huidige vogelgriepgolf, waardoor inmiddels miljoenen dieren zijn geruimd. 

Perspectieven

Door in iedere aflevering de kwestie vanuit verschillende invalshoeken te belichten, biedt ‘Dit is de kwestie’ haar kijkers de mogelijkheid het blikveld te verbreden en begrip van andere opvattingen dan de eigen te verdiepen. Eindredacteur Tenco van der Hee licht toe: “De omloopsnelheid van het nieuws wordt steeds groter, de aandacht steeds vluchtiger. Met ‘Dit is de kwestie’ proberen we niet mee te hollen, maar juist even stil te staan. Door de onderwerpen van het moment terug te brengen tot een prikkelend en persoonlijk moreel dilemma of ethische kwestie en dat vervolgens vanuit verschillende perspectieven te onderzoeken. Op die manier willen we het gesprek over wat je zelf vindt of zelf zou doen op gang brengen.”

Online platform

Naast het tv-programma, wordt ook het nieuwe journalistieke online-platform van de EO gelanceerd; Dit.eo.nl. Het platform daagt, net als ‘Dit is de kwestie’ haar bezoekers uit om andere perspectieven op de actualiteit te onderzoeken. Zo komt de bezoeker altijd in aanraking met gezichtspunten die buiten de eigen ‘informatiebubbel’ vallen. 

'Dit is de kwestie’ vanaf donderdag 26 mei om 20.30 uur bij de EO op NPO 2. 

--:--