Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuw seizoen 'Waar doen ze het van': 'Diepvriesproducten zijn goedkoper'

Vanaf vrijdag 6 september, 22.00 uur, NPO 1

Nederlanders praten niet graag over hun inkomsten en uitgaven. Toch geven vier nieuwe gezinnen in het nieuwe seizoen van het programma 'Waar doen ze het van?' een inkijkje in hun financiële huishouding. Het ene gezin runt een succesvol horeca-imperium met een vermogen van zo’n twintig miljoen euro, terwijl een ander gezin moet rondkomen van slechts 630 euro per maand. “Meestal haal ik diepvriesproducten, want dat is goedkoper.”

Deel:

René en Sandra Bogaart wonen met hun zes kinderen op een prachtig landgoed in Voorburg. Het gezin Bogaart is een horecafamilie en bezit vijftien zaken. De zes kinderen dragen allemaal een steentje bij in het bedrijf. Met een jaaromzet van vele miljoenen zijn ze financieel gezien ‘binnen’, maar René blijft restaurants aankopen. Hij vindt het belangrijk om de toekomst van zijn kinderen veilig te stellen door ze een hoog salaris te geven, zodat ze allemaal in aanmerking komen voor een hypotheek. En hij laat voor ieder kind een villa bouwen op zijn landgoed.

Het gezin heeft zeventien honden – van minipoedels tot Deense dogs – en tientallen andere dieren, waaronder varkens, geiten en pauwen. “Ik heb gewoon een zwak voor het redden van dieren”, vertelt Sandra. “Dan zie ik ergens met Kerst twintig konijnen te koop staan voor het vlees en dan koop ik ze allemaal op om ze te redden.”

Familie Elisabeth

Een andere familie die dit seizoen wordt gevolgd, is de familie Elisabeth. Maikel en Wienanda zijn bijna twintig jaar getrouwd en zitten al zeventien jaar in financiële problemen. Ze hebben twee thuiswonende kinderen en moeten leven van 630 euro per maand. Daarnaast staan ze vanwege een faillissement onder bewind en daar komt de nodige stress bij kijken. Inmiddels zijn ze schuldenvrij en willen ze heel graag van het bewind af. Dat gaat helaas niet zonder slag of stoot.

Van een pakje saus uit 2017 ga je echt niet dood

Wienanda speurt alle folders af om te kijken waar de beste aanbiedingen zijn. ”Elke maand hebben we weer een uitdaging”, verzucht ze. “We hebben met vier personen ongeveer 155 euro per week te besteden en hier moeten we alle boodschappen van betalen. Dat is steeds lastiger, omdat alles zo ontzettend duur wordt. Meestal haal ik diepvriesproducten, want dat is goedkoper en ze blijven langer goed. Voor verse producten hebben wij helaas het geld niet. Dat vind ik echt jammer.”

Anita: Alleen in de reclame

Ook bij Anita en haar volwassen zoon Danny wordt er in de portemonnee meegekeken. Anita heeft een goede baan en hoeft dus niet per se te besparen. Ze noemt zichzelf “een bewuste vrek” en leeft van 3000 euro per maand. “Ik kan voor vier euro per dag voor vier mensen koken. Ik koop alle aanbiedingen in grote hoeveelheden in en sla het dan op in mijn vriezer.” Anita koopt uitsluitend kant-en-klaar wat ze echt niet zelf kan maken. Zoals kattenvoer. “Ik heb vier katers, maar ik koop kattenvoer alleen als dit in de reclame is. Ik weiger de volle mep te betalen.”

Met deze serie wil de EO de onderwerpen geld, bezit en de verschillen in inkomsten en uitgaven bespreekbaar maken om zo de kijker na te laten denken over hoe hij zelf omgaat met wat hij heeft. Door mee te kijken in andermans portemonnee, wordt het onderwerp ‘geld’ hopelijk ook een gespreksonderwerp in de huiskamer van de kijker. Hoe ga ik zelf om met het geld dat ik verdien?



Anita vindt het geen enkel probleem om eten te kopen waarvan de houdbaarheidsdatum ruim verstreken is. “Sommige producten eten we ver na de datum. Laatst hadden we lasagne van lasagnebladen die sinds 2015 over datum waren en een pakje saus uit 2017, maar daar ga je echt niet dood van.”

Chantal en Dirk-Jan

Chantal en Dirk-Jan wonen op een boerderij in Limburg met twee hectare land. Ze zijn beiden coach op het gebied van zelfontwikkeling. Chantal en Dirk-Jan zijn geen gehaaide ondernemers en hebben een nogal fluctuerende omzet. Deze is namelijk afhankelijk van hoeveel retraites en workshops ze weten te verkopen. Op dit moment is de omzet zo’n 5000 euro per maand, maar het lukt ze niet altijd om dit bedrag te halen. Toch is de ambitie om binnen zes maanden de omzet te verdubbelen naar 10.000 euro.

De natuur is hun grootste vriend. Chantal en Dirk-Jan hebben een moestuin die ze continu uitbreiden en er lopen kippen rondom de boerderij. “Elk jaar planten wij tientallen bomen, omdat wij iets terug willen geven aan de natuur”, legt Chantal uit. Ook aan het dagelijkse huishouden is te zien dat het gezin duurzaam leeft. “Van verschillende planten en eetbare bloemen maken we zelf zalf en tandpasta. We proberen elke keer nieuwe dingen uit. Het is duurzaam en goedkoop.”

Nieuw seizoen 'Waar doen ze het van?'

Vanaf vrijdag 6 september, 22.00 uur, NPO 1

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--