Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Nieuwe ChristenUnie fractievoorzitter Mirjam Bikker is tegen ieder voor zich en voor samen leven

In Op1 vertelt Mirjam Bikker over haar nieuwe rol als fractievoorzitter van de ChristenUnie

Dinsdag ochtend kreeg Mirjam van Gert-Jan de Bijbel en de voorzittershamer overhandigd. Ze volgt hem op als fractievoorzitter van de ChristenUnie.

Deel:

Mirjam vertelt over afgelopen dinsdag, waar ze officieel het stokje van Gert-Jan Segers overnam. “Het is een dag waar ik vrolijk begin aan een nieuwe missie, maar ook met een traantje in mijn hart want ik ga Gert-Jan gewoon ontzettend missen.” Ze neemt afscheid van ‘een makker’ en iemand waar ze heel graag mee opgetrokken is en iemand die veel voor de ChristenUnie heeft betekend.

Felicitaties

Natuurlijk heeft Mirjam vanuit veel hoeken felicitaties gehad van oud-collega’s maar ook bewoners uit Utrecht, waar ze raadslid is geweest, die haar hartelijke felicitaties sturen via social media. “Ik moet er nog wel de tijd voor nemen om dat even goed te gaan lezen.”

Geen droom

Op de vraag of deze functie een droom is die uitkomt antwoordt Mirjam heel snel: “Nee.” Ze heeft moeten wennen aan het idee dat ze deze fractievoorzitter ging worden nadat er een beroep op haar was gedaan. Omdat Bikker al lang actief is in de politiek denkt ze niet lang te hoeven wennen, “Het heilig vuur brandt er wel om misstanden aan te pakken.” Bikker wil in gesprek blijven met mensen, en niet alleen collega’s uit de Tweede Kamer.

Het moet anders

In de brief die Mirjam aan Nederland schreef zegt ze dat Nederland moet veranderen. “We hebben jarenlang gekozen voor een ik-gerichte samenleving die voor kortetermijnoplossingen koos.” Veel mensen willen bouwen, en niet meer bezig zijn met ophef en chagrijn. “Het geluid van die mensen, die willen opbouwen, die de ander willen zien, daar wil ik voor staan.”

Vrouwen in de politiek

De ChristenUnie is nu de enige partij in Nederland die geleid wordt door vier vrouwen. Mirjam vindt dat niet belangrijk maar wel mooi; “Het is voor mij geen thema. Wat ik wel belangrijk vind is dat jonge mensen rolmodellen zien. Volgens haar gaat het om de kwaliteiten.

Boodschap van Gert-Jan aan Mirjam

Gert-Jan heeft aan het einde van het Op1 item nog een boodschap voor Mirjam: “Mirjam is heel erg echt, is oprecht en een puur mens.” Daarnaast vertelt Gert-Jan dat hij heel erg moest wennen aan dat mensen in vergaderingen in de derde persoon over hem gingen praten. Waarbij het ging over presentatie, wat hij moest zeggen en hoe. Dat gaat Mirjam ook meemaken. Hij sluit af met een wens: “Wat ik Mirjam zou willen meegeven is: blijf gewoon jezelf, blijf puur, blijf echt. Blijf gewoon echt Mirjam, want dat is een geweldig iemand.”

Bekijk het item van Mirjam Bikker in Op1 nu op NPO Start.

Mirjam Bikker, ChristenUnie: ‘Het hangt gelukkig niet allemaal van mij af’

Lees ook over:

Mirjam Bikker, ChristenUnie: ‘Het hangt gelukkig niet allemaal van mij af’
Gert-Jan Segers (CU) stopt: 'Als ik had geweten hoe pittig het zou zijn, had ik wel geaarzeld'

Lees ook over:

Gert-Jan Segers (CU) stopt: 'Als ik had geweten hoe pittig het zou zijn, had ik wel geaarzeld'
--:--