Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ontdek nu: 7 lessen voor geloven anno 2023

Hoe ben je christen in een steeds ongeloviger Nederland?

Het aantal gelovigen in Nederland neemt af. De cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek liegen er niet om: in 2010 noemde 45% van de Nederlanders zichzelf niet-religieus. 12 jaar later – in 2022 – gold dit voor 57% van de bevolking van 15 jaar en ouder. Hoe ben je christen in een steeds ongeloviger Nederland? We verzamelden 7 waardevolle lessen om je te helpen én bemoedigen.

Deel:

1. Je bent niet alleen – zoek elkaar op

Wanneer je in jouw familie, vriendenkring of op jouw werk de enige bent die gelooft, kan je je zomaar eenzaam voelen. Misschien heb je weleens iets gehoord als: ‘O, geloof jij daar nog in?’ of ‘Hmm, ga jij naar de kerk? Mij niet gezien hoor!’. Die woorden kunnen je flink raken.

Wat is het dan helpend om te ervaren dat je niet alleen bent! Laat je niet ontmoedigen, maar zoek andere christenen op. Dat kan in jouw buurt, bijvoorbeeld in de lokale kerk. Maar ook landelijk, zoals bij Pinksterconferentie Opwekking of een Nederland Zingt Event.

Ben jij betrokken bij een kerk?

2. Écht boven perfect

In de huidige maatschappij lijkt ‘perfect’ het doel. Het perfecte plaatje op Instagram, de leukste vakantie. We zoeken het ene hoogtepunt na het andere. Deze drang naar perfectie kan zomaar ‘overslaan’ op jouw geloofsleven. ‘Ik moét vrijwilligerswerk doen, ik moét elke dag Bijbellezen, ik moét…’ vul maar in.

Maar het leven is niet zo rooskleurig: veel vaker dan ons lief is worden hoge pieken afgewisseld door diepe dalen. Blijdschap en verdriet gaan hand in hand.

Wanneer je gelooft, mag je weten dat precies hetzelfde ook voor jouw geloofsleven geldt.

Laat perfectie los en ga voor écht. God kent jou zoals je bent; de mooie en minder mooie dingen. Hij wil jou helpen om met vallen en opstaan met Hem te leven.

3. Van rennen naar rust

Altijd ‘aan’ staan, steeds meer moeten en stilte als grootste vijand: de maatschappij waarin we leven is flink veeleisend. En eerlijk? Je gaat er al snel in mee. We hebben de slaap nog amper uit onze ogen gewreven en we scrollen alweer op onze telefoon. En een rustig ontbijtje heeft plaatsgemaakt voor een bakje kwark aan het aanrecht (want: haast!) of een boterham terwijl je een tv-programma of serie kijkt. 

Wat kunnen we verlangen naar rust. Naar op adem komen; letterlijk en/of figuurlijk. Toch voelen we na een ontspannen avond, weekend of vakantie al snel weer de druk: we moeten door.

Regelmatig rusten

Wanneer je weleens in de Bijbel leest, ontdek je dat rust voor God heel belangrijk is. Je ziet het al op een van de eerste bladzijden van de Bijbel: ‘Op de zevende dag had God zijn werk voltooid. Op de zevende dag rustte Hij van het werk dat Hij gedaan had.’ (Genesis 2 vers 2).

Ook Jezus nam regelmatig rust van Zijn werk, bijvoorbeeld door zich af te zonderen om te bidden.

Hoe maak je in jouw drukke leven tijd voor God? Start jouw dag bijvoorbeeld eens met een rustgevend rondje wandelen in plaats van met Instagram of Facebook. Of luister tijdens jouw ontbijt naar ‘Eerst Dit’. Deel jouw zorgen en twijfels met God. Hij wil er voor jou zijn en geeft jou échte rust, die verdergaat dan ontspanning. Kijk maar eens in hoofdstuk 11 van het Bijbelboek Matteüs (vanaf vers 28).

4. Kies bewust

Wanneer je in God gelooft, kan het zijn dat je soms ‘tegen de stroom in’ moet kiezen. Niet al jouw keuzes zullen door iedereen worden begrepen. Dat kan al in heel kleine dingen zitten, zoals kiezen voor eerlijkheid boven korting, wanneer de caissière één van jouw boodschappen vergeet te scannen. Maar het zit ‘m ook in wat je wel en niet doet.

Life Rules

Zo begon EO-presentator Joram Kaat met een bijzonder project: Life Rules. Het doel? Van geleefd worden naar leven. Bewuste keuzes maken. Inmiddels maakt Joram deze ontdekkingstocht niet meer alleen. Via Instagram én een speciale Telegram-groep zoeken hij en honderden anderen naar manieren om het geloof vorm te geven in het leven van nu.

Hoe maak je tijd voor wat écht belangrijk is?
Hoe maak je tijd voor wat écht belangrijk is?

Met Joram Kaat op ontdekkingstocht: van geleefd worden naar leven.

Christelijk of ‘mainstream’?

Bewust kiezen is ook: nadenken over wat je kijkt en luistert. Wat wordt er eigenlijk gezegd in dat nummer dat je gedachteloos meezingt? Daarnaast is er – naast reguliere programma’s en muziek – een enorm aanbod van christelijke muziek, programma’s, video’s en boeken. Anno 2023 is er voor ieder wat wils: van christelijke popmuziek tot christelijke magazines en toffe video’s op Instagram en YouTube. Het proberen waard!

Ik kijk weleens christelijke video’s en/of luister christelijke muziek:

5. Zegeningen tellen en zorgen delen

Waar ben jij dankbaar voor? Wanneer het je voor de wind gaat, kan je op deze vraag vast een hele rij antwoorden geven. Gezondheid, een partner en/of kinderen, een fijne baan… Noem maar op! Maar wat als alles tegenzit? Als het leven bestaat uit meer pijn en verdriet dan je lief is?

Jurjen van Houwelingen kan erover meepraten. Hij hield Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH) over aan een hersentumor en raakte blind. Dankbaar zijn was moeilijk, vertelt Jurjen: “Ik heb zo veel verloren. Daar kon ik me in het begin helemaal op blindstaren. Daar werd ik dan somber van en ik dacht alleen maar: ‘Ik ben zo veel kwijt’. Maar op een gegeven moment leerde ik me te focussen op wat er wel was.”

Lukt het jou door omstandigheden niet om dankbaar te zijn? Ook met jouw zorgen kan je bij God terecht.

Jurjen van Houwelingen ziet bedanken als geestelijke discipline
Jurjen van Houwelingen ziet bedanken als geestelijke discipline

Wat betekenen de woorden ‘bid’, ‘bedank’, en ‘bewonder’ als je een hersentumor krijgt en invalide wordt door Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH)? Jurjen van Houwelingen vertelt hoe hij ondanks deze tegenslag tóch hoopvol in het leven staat.

Zet dank- en gebedspunten op papier

Misschien vraag je je weleens af of God wel luistert wanneer je bidt. Dat kan voor veel twijfel en verdriet zorgen. Heb je er al eens aan gedacht om jouw gebeden (en dankpunten) op te schrijven? Zo kan je ze – weken, maanden en zelfs jaren later – nog eens terugkijken. Je ziet wat jou bezighield en wie weet ontdek je ook dat God jouw gebed tóch heeft gehoord. Want ook als je het niet (direct) ziet of merkt, is God erbij.

6. Het geloof delen: woorden en daden

Deel jij jouw geloof met anderen? Of worstel je om de juiste woorden te vinden? Laat je dan inspireren door de woorden van monnik Franciscus van Assisi. Hij zei: ‘Verkondig het evangelie, desnoods met woorden’.

Er zijn veel concrete manieren waarop je door jouw daden iets kunt laten zien van jouw geloof in God. Denk aan:

  • Niet te snel oordelen, maar iemand écht leren kennen.
  • Een positieve, dankbare levenshouding (zie punt 5).
  • Bereid zijn om een ander te vergeven / een nieuwe kans te geven.
  • Bidden/danken voor het eten.
  • Niet schelden en vloeken.
  • Bescheiden zijn.

Ook onze Instagram-volgers stuurden mooie manieren om het geloof met anderen te delen:

  • ‘Ik hoop dat ze zien dat ik nederig probeer te blijven’, zegt Monique.
  • Marjolein koos bewust voor een baan op een christelijke school.
  • ‘Door de manier waarop ik met tegenslag omga’, zegt een anonieme volger.
  • ‘Ik denk door mijn vergevingsgezindheid en optimisme’, schrijft Cootje.
  • Maartje: ‘Door te leven vanuit ‘wij’ in plaats van ‘ik’.

7. Maak zichtbaar waar je voor staat

Daarnaast laten veel van onze volgers zien dat ze geloven door een sieraad met een symbooltje te dragen. Zo hebben Jantina, Mirjam en tientallen andere Instagram-volgers een ketting of armband met een kruisje en koos Emilia voor een tattoo. Het dragen van zo’n symbool kan jou door de dag heen bewust maken van waar je voor staat (denk maar eens aan het bekende ‘What Would Jesus Do’-bandje) én leent zich goed als gespreksstarter.

Door jouw geloof zichtbaar te maken, kan je anderen (gelovig en niet-gelovig) een hart onder de riem steken. Volger Nelly liet ons weten dat ze om die reden christelijke teksten op social media deelt. En Nancy deelt haar geloof in God door muziek: zij zingt in een gospelkoor.

Praat ook mee!

Volg de EO op Instagram

Praat ook mee!

Blijf op de hoogte van onze programma's en podcasts, ontdek interessante artikelen en praat mee over uiteenlopende onderwerpen.

Geschreven door

Linda Mast - van de Pol

--:--