Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Oud ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers ervoer een bijzondere roeping tijdens gebed

Gert-Jan Segers, die onlangs afscheid nam als leider van de ChristenUnie, ervoer God van heel dichtbij toen hij in Egypte woonde. Tijdens het bidden toonde God hem een beeld, wat hij als roeping opvatte om de politiek in te gaan. “Ik heb het nog nooit verteld, want als ik het tegen seculiere mensen vertel, denken ze: ‘die gast is niet lekker!’” vertelt hij in de podcast van Dit is de dag.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Segers, die van 2012 tot afgelopen januari lid was van de Tweede Kamer gaf in Egypte een cursus aan studenten om de stem van God te verstaan. Toen hij dat zelf ging proberen kreeg hij het beeld dat hij door een poort werd geleid. “Echt zo’n oude, oosterse poort. Een plek waar recht wordt gesproken. Een politieke plek, een publieke plek”, vertelt hij. Hij was geen droom, want hij was gewoon wakker. “Het was alsof mij werd getoond: dit is mijn plek. Jouw plek is op het marktplein waar het recht wordt gemaakt.”

Na zijn tijd in Egypte besloot Segers inderdaad de politiek in te gaan. Eerst als directeur van het wetenschappelijk instituut van de ChristenUnie, later in politiek Den Haag. Nu zijn politieke loopbaan voorbij is, praat hij pas over de ervaring. Niet-christenen snappen het ongetwijfeld niet en ook tegen christenen is Segers voorzichtig: “Het kan ook heel manipulerend overkomen. Het kan overkomen van: spreek mij niet tegen, val mij niet lastig, want ik ben een geroepene. Dat is heel misplaatst”, vindt hij.

Bedreigingen

Zijn tijd in Den Haag, in het bijzonder zijn tijd als fractievoorzitter, was niet alleen maar leuk. Segers kreeg veel bedreigingen en nare berichten. “Zeker sinds de coronatijd. Als ik iets twitterde, kreeg ik constant tweets van: ‘leugenaar!’. Het was eindeloos, vooral door anonieme accounts.”

Niet alleen op sociale media kwam het tot hem, ook in de echte wereld: “Ik heb ongewenst bezoek gehad. Er werd aangebeld, mijn dochter deed open en voor de deur stond een boze man”, aldus de oud-politicus. Een andere man verklaarde tegen de politie dat hij ‘de trekker over zou halen’ als hij Segers zou tegenkomen. Toch is hij nooit bang geweest, vertelt hij.

Zou hij mensen afraden de politiek in te gaan? Nee, dat niet, maar je moet er wel goed over nadenken. “Als jij echt een innerlijk vuur voelt branden en iets wilt bereiken. Als je een onderwerp hebt wat je zeer raakt en aan het hart gaat en je krijgt de kans om daar iets aan te doen, dan zou ik zeggen: ga ervoor.”

--:--