Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ouders krijgen steeds vaker hun kinderen niet geplaatst op de opvang

Een noodkreet van wanhopige ouders klonk dinsdag in de Tweede Kamer

Steeds vaker krijgen ze hun kinderen niet meer geplaatst bij de kinderopvang. Uitgerekend nu is de wens van het kabinet om de kinderopvang vanaf 2025 nagenoeg gratis te maken. Is dit wel een goed idee?

Deel:

Overal personeelstekorten

Marjet Winsemius is directeur van Stichting voor Werkende Ouders en trok bij het kabinet aan de bel. Na een peiling onder ouders kwam naar voren dat 71% last had van het personeelstekort in verschillende sectoren, maar vooral bij de kinderopvang. 28% van de ouders heeft andere beslissingen moeten nemen. Ouders of vrienden vragen voor de opvang van hun kinderen. Sommige ouders zijn zelfs minder werken om op de kinderen te passen. De ouders zien het personeel van de kinderopvang moeite hebben met de hoeveelheid kinderen. De werkdruk, de sluitingen en al die personeelswisselingen hebben niet alleen grote effecten op het personeel, maar ook op de kinderen. Zij komen geprikkeld thuis en zijn moe.

Werkdruk 

Directeur Brancheorganisatie Kinderopvang Emmeline Bijlsma, ziet vooral problemen bij het tekort aan pedagogisch professionals in de kinderopvang. Werkdruk en overprikkeling is een probleem dat schuurt voor zowel organisaties binnen de kinderopvang en de ouders van de kinderen. Door te weinig personeel sluiten groepen en locaties of worden contracten ontbonden met ouders’’. 

Negatieve spiraal

Door het tekort aan personeel worden zzp’ers ingevlogen of personeel van een andere locatie. Dit zorgt voor extra werkdruk op de vaste kracht van de opvang omdat diegene als enige weet hoe te reageren bij kinderen en maatwerk kan leveren. En dit resulteert in het verliezen van kwaliteit. De kwaliteit van de kinderopvang in Nederland kreeg een rapportcijfer van een acht. Deze acht wordt langzamerhand een zesje. Er is geen perspectief door corona en het personeelstekort.

Kinderopvang (bijna) gratis maken?

Tweede Kamerlid Senna Maatoug van GroenLinks ziet dat de pedagogisch medewerkers zijn laten versloffen door de regering. Ook al staan ze er met hart voor de zaak, en zetten ze alles op alles voor de kinderen. Vandaar dat gratis kinderopvang een goed punt is, want: “De politiek maakt keuzes voor de samenleving” volgens Maatoug. Dit probleem waar we nu tegen aan lopen komt voort uit dat het kabinet van de kinderopvang toeslag af wilde. Maatoug benadrukt: “Denk vanuit het kind: wat is nou fijner dan samen met andere kinderen spelen en ontwikkelen?” Dit fenomeen moet volgens haar toegankelijk worden, en dat kan met het bijna gratis maken van kinderopvang.

Aan de andere kant vindt SGP Tweede Kamerlid Chris Stoffer het gratis maken van de kinderopvang een slecht plan. "Als de uitvoering nu al niet lukt, waarom maak je het dan groter?" Dan worden de tekorten ook alleen maar groter, vindt hij. Ouders moeten volgens Stoffer keuzevrijheid hebben. Zijn alternatieve oplossing voor dit probleem is: "Geef het geld wat in gratis kinderopvang gestoken wordt aan de ouders zodat ze zelf kunnen kiezen of ze het uitgeven aan opvang of aan andere dingen voor het kind."

Stip op de horizon

Er moet perspectief komen voor de ouders en de medewerkers van de kinderopvang met als doel dat alle kinderen toegang hebben tot kinderopvang. De stip die nu op de horizon staat is het doel om voor 2025 kinderopvang bijna gratis te maken. De enige vraag is op welke manier, dus welke stappen gaan er gezet worden? Los van de prijs moet het ook voor de medewerkers aantrekkelijk worden en blijven om te werken in de kinderopvang.

Moet die stip er blijven staan?

Is het doel om in 2025 kinderopvang bijna gratis te maken wel haalbaar? Dit idee is voortgekomen door de toeslagenaffaire. Gezinnen met hoge inkomens gaan met deze regeling profiteren van de gezinnen met een lager inkomen. Juist waar de nieuwe regeling voor is bedacht. Marjet Winsemius stelt dat de stip op de horizon als doel moet hebben dat ouders kunnen werken, daarbij hoort dat ze hun kind zonder zorgen naar de opvang kunnen brengen. Ouders moeten werken omdat er overal, in elke sector, een tekort aan personeel is.

Kijk het item uit de uitzending van Op1 hier terug op NPO Start.

--:--