Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Plastic (not) so fantastic – 7 tips om minder plastic te gebruiken

Er is geen ontkomen aan. Als je schrijft over duurzaamheid moet je het natuurlijk ook over plastic hebben. Wilbert heeft de beste weetjes over plastic op een rijtje gezet. En lees vooral ook even de laatste (opzienbarende) tip!

Deel:

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Kijk eens om je heen. Wat is er allemaal van plastic? En kijk nu eens in je prullenbak: hoeveel plastic verpakkingen liggen daar? Hoewel plastic enorm handig is - het verlengt bijvoorbeeld de houdbaarheid van een komkommer met zo’n 10 tot 14 dagen - gebruiken we er toch wel vrij veel van: zo’n 147 kilo plastic verpakkingen per persoon per jaar. 

En dan zeg jij: maar we zijn in Nederland toch heel goed in recyclen? Is dat plastic wel écht zo’n probleem? 

Bekijk dan dit filmpje even:

Praktische plastic-tips 

Even praktisch: wat kan je - los van die Dopper die iedereen al heeft - doen om iets te doen aan je plasticgebruik? Een paar tips!

  • Het begint altijd met: gebruik het niet! Is dat zakje om je broodje in de winkel nodig? Denk vooruit, en zorg dat je altijd een tas bij je hebt, een fles om water in te doen of een bakje om eventuele restjes nog mee te kunnen nemen. 
     
  • Heb je toch plastic nodig? Kies dan voor een zakje of verpakking die je meerdere keren kunt gebruiken. Kies nooit voor wegwerpzooi. Rietjes, bekers, wattenstaafjes: voor bijna alles is wel een duurzamer alternatief
     
  • Koop op de markt. In de winkel zijn veel producten los verpakt, op de markt worden ze in bulk aangeleverd, waardoor er veel minder plastic bij komt kijken. 
     
  • Koop bij een supermarkt waar je bepaalde producten zoals bloem, noten en pasta in een eigen verpakking mee kan nemen. Opnieuw: denk vooruit, neem bakjes of zakjes zelf mee. 
     
  • Volg het Zero Waste Project, een project van Nicky en Jessie die al sinds 2014 zonder afval (proberen te) leven. 
     
  • Organiseer een schoonmaakactie waarbij je zoveel mogelijk plastic uit de natuur haalt. Vaak heeft de gemeente materiaal om zoiets makkelijker te maken, zoals in Amsterdam.
     
  • Tot slot: let goed op en blijf je informeren! Dingen die soms op het eerste gezicht duurzaam lijken - zoals een totebag van bio-katoen bijvoorbeeld - moet je wel 20.000 keer gebruiken om op dezelfde impact uit te komen als die van een normale plastic tas.

Kun je er geen genoeg van krijgen? Scrollen maar

De volgende keer schrijf ik over duurzaam leven met de seizoenen. Heb je een tip of een vraag? Laat het me weten via redactie@lazarus.nl

Geschreven door

Wilbert van de Kamp

--:--