Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Predikant breekt lans voor witte vlag op christelijke feestdagen

‘Waarom vlaggen we niet voor het Koninkrijk van God?’

'Vlag de witte vlag'. Dat is de titel van het onlangs verschenen boek van ds. Robbert Jansen, predikant van de christelijke gereformeerde kerk in Kornhorn. Hij breekt daarin een lans voor het uithangen van een witte vlag op christelijke feestdagen.

Deel:

Pinksteren staat voor de deur, dus dat wordt weer vlaggen, voor Jansen. "Op alle christelijke feestdagen gaat de vlag uit, bij de kerk, bij ons thuis en op allerlei andere plekken."

Reacties op de witte vlag

Waarom vindt Jansen dit zo belangrijk? "Een vlag hang je uit als je iets te vieren hebt. Op christelijke feestdagen hebben we – ongeacht onze kerkelijke achtergrond – samen iets te vieren. En met name bij een feestdag als Hemelvaartsdag of Tweede Pinksterdag kun je met zo’n vlag nog heel wat uitleggen aan je omgeving.
Bovendien zegt een vlag iets over waar je voor uitkomt. Het is niet voor niets dat er bij het Eurovisiesongfestival zo’n rel ontstond omdat IJsland een Palestijnse vlag toonde, en omdat Madonna mensen liet rondlopen met een Israëlische en Palestijnse vlag.”

Hoe kwam u op het idee om te gaan vlaggen?
“Het begon eigenlijk heel spontaan toen in 2016 Hemelvaart en Bevrijdingsdag op dezelfde dag vielen. Toen kwam de vraag boven: waarom vlaggen we wel voor het Koninkrijk der Nederlanden, maar niet voor het koninkrijk van God, op de dag dat Jezus de troon heeft bestegen? Toen hebben we als Christelijke Gereformeerde kerk in Kornhorn een witte wimpel bij de Nederlandse vlag gehangen, en voortaan hingen we een witte vlag op christelijke feestdagen. Later gingen mensen de vlag ook thuis uithangen.”

Komen er reacties op?
“Je hoeft de vlag maar uit te hangen en je krijgt geheid één of meer reacties uit de omgeving. Mensen willen toch weten waarom je een witte vlag uithangt. Tegelijk is dat voor sommige mensen misschien ook wel het spannende hieraan.”

Kleur van overwinning en reinheid

Een witte vlag is een teken van overgave. Waarom koos Jansen voor wit? “De kleur die heel duidelijk uit de geschiedenis rond Hemelvaart bovenkomt, is wit. Mensen verschenen in witte gewaden. En wit is in de Bijbel de kleur van Gods Koninkrijk, van overgave aan onze hemelse Koning en van overwinning en reinheid.”

Moeten christenen eigenlijk niet iedere dag vlaggen?
“Zeker. Elke dag is een feestdag, omdat we mogen leven uit Zijn hand. Er is geen vlagprotocol rond deze witte vlag, dus je mag hem ook op een andere dag uithangen. Zo zijn er mensen die de vlag op bijvoorbeeld hun doopverjaardag uithangen, of als ze belijdenis doen.”

Vlag de witte vlag
Credits: Shutterstock.

N.a.v. ‘Vlag de witte vlag’, Robbert Jansen, uitgeverij Scholten, 110 blz., € 13,50.

Beeld: Shutterstock

Geschreven door

Mirjam Hollebrandse

--:--