Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rachel Rosier en Elbert Smelt presenteren 'De smerige quiz'

‘Jouw enthousiasme werkt als een motor’

Ze zijn al vijf jaar goede vrienden en weten bijna alles van elkaar: Rachel Rosier en Elbert Smelt. Vanaf zaterdag presenteren ze ook samen de nieuwe EO-spelshow De smerige quiz. Aan de hand van drie ‘anatomische’ vragen leren we ze beter kennen.

Deel:

Wie heeft de dikste huid?

Rachel: “Jij misschien wel hè?” Elbert: “Ik kan veel over me heen laten komen.” Rachel: “Ik moet er een conflict van maken en trek het me snel aan. De mening van een paar naaste mensen doet ertoe; ik laat me niet beïnvloeden door meningen van vreemden.” Elbert: “We moeten in dit vak echt lak hebben aan wat mensen roepen. Vroeger waaide ik met alle winden mee, en ik betrap mezelf er nog weleens op. Mijn bandleden merken het als er iemand in de zaal zit op wie ik mijn praatje afstem. Dat kan een goede eigenschap zijn: je zwakte is je kracht, en andersom. Je afstemmen op het publiek is een gave, maar het gaat soms ten koste van mijn eigen gevoelens. Ik moet leren balanceren.”

Wie volgt het meest z’n hart?

“Elbert,” zegt Rachel vastberaden. “Jij bent het voorbeeld van iemand die met een druk gezin nog ruimte vindt om zijn hart te volgen.” Elbert: “Leuk dat je dat zegt, want ik doe het soms nog te weinig.” Rachel: “Nee man, jij reist de hele wereld over met je band en bent begonnen met pottenbakken. Jouw enthousiasme werkt als een motor voor mij. Ik zit weer op paardrijden en heb een schrijfcursus gevolgd, allemaal omdat jij ging pottenbakken.” 

Topdoks is terug met een extra smerig seizoen
Topdoks is terug met een extra smerig seizoen

Wie keert het makkelijkst de andere wang toe?

Elbert: “Ik heb er pas een preek over gehoord. Het is iets anders dan een doetje zijn: je kiest er bewust voor een extra mijl te gaan met mensen die slechte bedoelingen hebben. Zo stapel je vurige kolen op hun hoofd en daarin ga je de confrontatie aan. Het kwaad kun je het beste te lijf gaan door het te ontmaskeren. Dat deed Jezus ook. Ik ben dit aan het leren, het gaat met vallen en opstaan.”

Alleen hierom al ben ik enthousiast over geloven; het helpt

Rachel: “Ik herinner me een conflict met iemand, zij had heel pijnlijke dingen gezegd. Ik was zó boos. Onder de douche sprak ik het uit: ‘Jezus, nu wilt U ook nog dat ik de minste ben...’ Ik begon daarna een boze mail te typen, maar bleef ’m veranderen. Toen hij af was, las ik de mail en dacht: dit is écht de heilige Geest. Het was geen boze mail meer, maar ik was de minste.” Elbert: “Alleen hierom al ben ik enthousiast over geloven; het helpt.” 

De smerige quiz

Zaterdag, 19.25 uur, NPO Zapp

Tekst: Anouk van de Schootbrugge
Beeld: Willem Jan de Bruin

--:--