Ranglijst Christenvervolging 2023:
18 januari 2023 · 02:14
Update: 18 januari 2023 · 05:00
Op de Ranglijst Christenvervolging 2023 is Afghanistan flink gedaald: van de eerste plaats naar de negende. Op één staat – net als voor 2022 – Noord-Korea. Dit jaar komt de Ranglijst voor de dertigste keer uit. “Het geweld wordt extremer.”
Is de situatie van christenen in Afghanistan zo verbeterd?
Open Doors-directeur Maarten Dees: “Nee, het is er nog steeds levensgevaarlijk voor christenen, de vervolging is daar extreem. Maar de taliban lijken de afgelopen jaren veel meer aandacht te hebben gehad voor de versterking van hun macht dan voor het actief opsporen van christenen. Hierdoor lijkt het dat christenen een beetje met rust worden gelaten, maar dat is slechts schijn. Veel bekeerlingen leven ondergronds en hun verhalen liggen daardoor onder de radar. Kom je als christen op de radar, dan ben je in dit land je leven niet zeker.
Daar komt bij: veel christelijke expats – artsen, techneuten – die het land waren ontvlucht, zijn nu teruggekeerd. Zij kunnen zich makkelijker als christen bewegen en tellen dan ook mee in het totaal, waardoor het cijfer van Afghanistan toch licht is verbeterd.”
Opnieuw voert Noord-Korea dus de lijst aan. Hoeveel christenen telt dit land?
“Naar schatting zitten er zo’n 50.000 tot 100.000 gelovigen in heropvoedingskampen. De kerk leeft ook daar ondergronds en christenen zijn alleen bereikbaar via een-op-eencontacten. Gelovigen komen in heel kleine groepjes samen, dus het is moeilijk te zeggen hoe groot het aantal christenen in Noord-Korea precies is. Onze veldwerkers schatten het aantal op enkele honderdduizenden. Wat we wel weten, is dat er veel mensen tot bekering komen en dat de kerk groeit.”
Hoe zou je de situatie van christenen in Noord-Korea kunnen samenvatten?
“Bij de ranking in de Ranglijst werken we met een puntensysteem. Het hoogst haalbare puntenaantal is 100 en Noord-Korea is dit jaar gestegen van 96 naar 98 punten. Noord-Koreanen worden hardhandig aangepakt als ze ook maar íéts afwijken van de norm, die tegenwoordig is vastgelegd in de ‘wet op antireactionair gedachtegoed’. Gelovigen die ontdekt worden, worden gearresteerd en verdwijnen voorgoed in heropvoedingskampen.”
Overall is het aantal vermoorde christenen licht afgenomen. Betekent dit dat er minder geweld is richting gelovigen wereldwijd?
“De getallen zijn inderdaad iets gedaald, maar Open Doors is vrij conservatief in zijn telling. Dat wil zeggen: als we ergens geen direct bewijs voor hebben, tellen we dat geval niet mee. Niettemin weten we dat het in bijvoorbeeld Afrika heel slecht gaat. In Nigeria, waar radicaalislamitische groeperingen als Boko Haram huishouden, zijn maar liefst 5014 mensen vermoord, op een totaal van 5621. Ik zou daarom niet onmiddellijk de conclusie durven trekken dat het geweld afneemt. Bovendien wordt het geweld dát er is steeds extremer. Daarnaast richt het zich nu ook op Centraal-Afrika en trekt het verder richting het zuiden. Dat is zeer verontrustend.”
Welke trends in vervolging signaleert Open Doors nog meer?
“Verontrustend is de trend van digitale controle in China. De autoriteiten proberen greep te krijgen op religieuze groeperingen en monitoren wie er naar de kerk komt en wat er wordt gezegd. Die controle – van camera’s en geluidsopnames – bedreigt de kerk enorm. Bovendien lijkt dit controlemodel een ‘exportproduct’ van China te worden voor autoritaire regimes als Turkije, Rusland en Myanmar.”
Meest gelezen
- Oma Mia en kleindochter Bibi gaan viraal met oer-Hollandse recepten
‘Ik dacht dat TikTok iets met kippen was’
Oma Mia en kleindochter Bibi gaan viraal met oer-Hollandse recepten
- Mama Mirjam: ‘Ik wens dat we vriendjes blijven!’
Column
Mama Mirjam: ‘Ik wens dat we vriendjes blijven!’
- Column TimZingt: 'Dit examenjaar draait niet alleen om mei, maar om míj'
Column TimZingt: 'Dit examenjaar draait niet alleen om mei, maar om míj'
Lees ook
- Wandelen door de geschiedenis? Christine werkte mee aan een bijzonder project
Wandelen door de geschiedenis? Christine werkte mee aan een bijzonder project
- Lizette (38) is reisblogger: ‘Ik zie mezelf reizen tot ik erbij neerval’
Persoonlijk verhaal
Lizette (38) is reisblogger: ‘Ik zie mezelf reizen tot ik erbij neerval’
- Het goede leven volgens Margje Fikse
Een ijsje eten in Hattem: 'Dit is toch net Italië'?
Het goede leven volgens Margje Fikse
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.