Recept Amandel bessenblokjes
6 februari 2022 · 09:15
Update: 19 november 2024 · 14:40
In het programma EO Life maak Elizabeth Lopez, winnares van Heel Holland Bakt, iedere week iets lekkers in de keuken. Met onderstaand recept kun jij deze amandel bessenblokjes ook maken.
Ingrediënten
De koek
- 200g tarwemeel
- 100g roomboter koud
- 30g basterdsuiker
- 4-5el koud water
Het beslag
- 200g roomboter op kamertemperatuur
- 200g basterdsuiker
- 100g zelfrijzend bakmeel
- 100g amandelmeel
- 1tl bakpoeder
- 3 eieren
Extra
- Een handvol amandelschaafsel voor de topping
- 1tl amandel extract (optioneel)
- 200g blauwe bessen jam (of een jam naar keuze)
Bereidingswijze
Voor het deeg moet je eerst de bloem en de koude boter mengen.
Als je een mixer hebt, kun je die gebruiken om de bloem en boter te mengen.
Als dat niet het geval is, doe dan de bloem in een kom en snijd de boter in de bloem met behulp van een deegblender, twee botermessen, of wrijf met je handen om een kruimelachtige textuur te creëren.
Voeg de basterdsuiker toe en roer door.
Voeg vervolgens langzaam de eetlepels water toe en meng het met een lepel.
Hoeveel water je nodig hebt, hangt af van de bloem, dus we raden aan om te beginnen met 2-3 eetlepels en dan meer toe te voegen als dat nodig is.
Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het deeg voorzichtig met je handen.
Dek vervolgens af met huishoudfolie en laat 15 minuten in de koelkast rusten.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180C.
Vet de bakvorm licht in met boter, zorg ervoor dat je niet te veel boter gebruikt.
Gebruik geen bakpapier.
Het deeg heeft genoeg boter om niet te plakken, maar je wilt ervoor zorgen dat de zijkanten niet blijven plakken.
Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestoven oppervlak tot het ongeveer 0,5 cm dik is. Je wilt dat de vorm ongeveer in je blik past.
Til het deeg voorzichtig op en druk het in de bodem van de vorm, snij overtollig deeg weg, zodat het alleen de bodem bedekt.
Prik het deeg in met een vork, leg er bakpapier op en blindbakbonen, of ongekookte rijst als je die niet hebt.
Bak in de oven gedurende 8-10 minuten, tot de koek licht goudbruin is.
Blauwe bessen jam en het beslag
Maak ondertussen de jam los door hem in een kom te roeren, zodat hij gemakkelijk op het deeg kan worden uitgesmeerd.
We gebruiken ongeveer 200 g of 8 eetlepels, maar misschien wil je iets meer of minder. Wees niet te zuinig! De jam draagt echt bij aan de smaak.
Haal het deeg uit de oven en laat het 5 minuten afkoelen, voeg dan de jam toe.
Zet dit opzij.
Klop de boter en de suiker voor het beslag in een grote kom licht en romig.
Voeg eventueel de essence toe en klop de eieren erdoor.
Voeg de bloem, bakpoeder en gemalen amandel toe en meng voorzichtig.
Giet of lepel over het met jam bedekte deeg en probeer je jamlaag niet te veel te verstoren.
Bestrooi met een handvol geschaafde amandelen (niet geroosterd) en zet 30-35 minuten in de oven.
Blijf het controleren en als de cake is gerezen en doorgekookt, is hij klaar!
Haal het uit de vorm en laat het afkoelen voordat je het uit het blik haalt om het in plakjes te snijden.
Eet smakelijk!
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Zien: 3 acteurs over hun rol in EO-serie 'De Vuurwerkramp'
Zien: 3 acteurs over hun rol in EO-serie 'De Vuurwerkramp'
- 'Verheerlijking van het moederschap (in het kader van moederdag) is zooooo stom!'
‘Ons leven samen is leuk’
'Verheerlijking van het moederschap (in het kader van moederdag) is zooooo stom!'
- Heb ik het genormaliseerd? Ik hoop toch van harte van niet
Column van Tijs van den Brink
Heb ik het genormaliseerd? Ik hoop toch van harte van niet
Schrijf je hier in voor de EO-nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven waar de EO mee bezig is? Meld je aan voor de EO nieuwsbrief vol inspirerende verhalen, de nieuwste programma's en waardevolle verdieping. EO. Als je gelooft.
Lees onze privacyverklaring.