Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Recept Amandel bes­sen­blok­jes

6 februari 2022 · 09:15

Update: 19 november 2024 · 14:40

In het programma EO Life maak Elizabeth Lopez, winnares van Heel Holland Bakt, iedere week iets lekkers in de keuken. Met onderstaand recept kun jij deze amandel bessenblokjes ook maken.

Ingrediënten

De koek

  • 200g tarwemeel
  • 100g roomboter koud
  • 30g basterdsuiker
  • 4-5el koud water

Het beslag

  • 200g roomboter op kamertemperatuur
  • 200g basterdsuiker
  • 100g zelfrijzend bakmeel
  • 100g amandelmeel
  • 1tl bakpoeder
  • 3 eieren

Extra

  • Een handvol amandelschaafsel voor de topping
  • 1tl amandel extract (optioneel)
  • 200g blauwe bessen jam (of een jam naar keuze)

Bereidingswijze

Voor het deeg moet je eerst de bloem en de koude boter mengen.
Als je een mixer hebt, kun je die gebruiken om de bloem en boter te mengen.
Als dat niet het geval is, doe dan de bloem in een kom en snijd de boter in de bloem met behulp van een deegblender, twee botermessen, of wrijf met je handen om een kruimelachtige textuur te creëren.
Voeg de basterdsuiker toe en roer door.
Voeg vervolgens langzaam de eetlepels water toe en meng het met een lepel.
Hoeveel water je nodig hebt, hangt af van de bloem, dus we raden aan om te beginnen met 2-3 eetlepels en dan meer toe te voegen als dat nodig is.
Stort het deeg op een met bloem bestoven werkvlak en kneed het deeg voorzichtig met je handen.
Dek vervolgens af met huishoudfolie en laat 15 minuten in de koelkast rusten.

Verwarm ondertussen de oven voor op 180C.

Vet de bakvorm licht in met boter, zorg ervoor dat je niet te veel boter gebruikt.
Gebruik geen bakpapier.
Het deeg heeft genoeg boter om niet te plakken, maar je wilt ervoor zorgen dat de zijkanten niet blijven plakken.

Haal het deeg uit de koelkast en rol het uit op een met bloem bestoven oppervlak tot het ongeveer 0,5 cm dik is. Je wilt dat de vorm ongeveer in je blik past.
Til het deeg voorzichtig op en druk het in de bodem van de vorm, snij overtollig deeg weg, zodat het alleen de bodem bedekt.
Prik het deeg in met een vork, leg er bakpapier op en blindbakbonen, of ongekookte rijst als je die niet hebt.
Bak in de oven gedurende 8-10 minuten, tot de koek licht goudbruin is.

Blauwe bessen jam en het beslag

Maak ondertussen de jam los door hem in een kom te roeren, zodat hij gemakkelijk op het deeg kan worden uitgesmeerd.
We gebruiken ongeveer 200 g of 8 eetlepels, maar misschien wil je iets meer of minder. Wees niet te zuinig! De jam draagt echt bij aan de smaak.

Haal het deeg uit de oven en laat het 5 minuten afkoelen, voeg dan de jam toe.
Zet dit opzij.
Klop de boter en de suiker voor het beslag in een grote kom licht en romig.
Voeg eventueel de essence toe en klop de eieren erdoor.
Voeg de bloem, bakpoeder en gemalen amandel toe en meng voorzichtig.
Giet of lepel over het met jam bedekte deeg en probeer je jamlaag niet te veel te verstoren.
Bestrooi met een handvol geschaafde amandelen (niet geroosterd) en zet 30-35 minuten in de oven.
Blijf het controleren en als de cake is gerezen en doorgekookt, is hij klaar!

Haal het uit de vorm en laat het afkoelen voordat je het uit het blik haalt om het in plakjes te snijden.

Eet smakelijk!

EO Life

Dit artikel hoort bij het programma

EO Life

EO Life

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook

    Schrijf je hier in voor de EO-nieuwsbrief

    Wil je op de hoogte blijven waar de EO mee bezig is? Meld je aan voor de EO nieuwsbrief vol inspirerende verhalen, de nieuwste programma's en waardevolle verdieping. EO. Als je gelooft.

    Lees onze privacyverklaring.