Recept Stromboli
27 maart 2022 · 09:15
Update: 19 november 2024 · 14:15
In het programma EO Life maak Elizabeth Lopez, winnares van Heel Holland Bakt, iedere week iets lekkers in de keuken. Met onderstaand recept kun jij deze Italiaanse Stromboli ook maken.
Ingrediënten:
Deeg voor 2 stromboli
- 320 ml warm water (tussen 38-43°C)
- 2 en 1/4 theelepels instant of actief-droge gist (1 standaardpakket)
- 13g kristalsuiker
- 30 ml olijfolie
- 3/4 theelepel zout
- 438 g tarwebloem plus meer voor handen en werkoppervlak
Vullingen voor 2 stuks
- 43g ongezouten boter, gesmolten
- 2 teentjes knoflook, gehakt
- 2 theelepels gehakte verse peterselie
- 500g dun gesneden vlees zoals Italiaanse vleeswaren, ham of grote plakjes pepperoni
- 50g kaas geraspt of ongeveer 16-20 plakjes
Topping voor 2
- 1 groot ei losgeklopt met 1 eetlepel water
- optioneel: een klein beetje gehakte verse of gedroogde peterselie, schilfers/grof zeezout, gemalen peper, Italiaanse kruiden en/of geraspte of geraspte Parmezaanse kaas
Bereidingswijze:
- Klop het warme water, de gist en de kristalsuiker samen in de kom van je keukenmachine met deeghaak 10 minuten.
- Dek af en laat 5 minuten rusten.
Als je geen keukenmachine hebt, gebruik dan gewoon een grote mengkom en meng het deeg in de volgende stap met een houten lepel of rubberen spatel.
- Voeg de olijfolie, het zout en de bloem toe.
- Klop 2 minuten op lage snelheid.
- Keer het deeg uit op een licht met bloem bestoven oppervlak.
- Kneed het deeg met licht bebloemde handen 3-4 minuten.
- Het deeg kan iets te zwaar zijn voor een mixer om het te kneden, maar je kunt de mixer zeker op lage snelheid gebruiken.
- Na het kneden moet het deeg nog een beetje zacht aanvoelen.
- Prik er met je vinger in - als het langzaam terugveert, is je deeg klaar om te rijzen. Zo niet, blijf kneden.
Vet een grote kom licht in met olie of anti-aanbakspray - gebruik gewoon dezelfde kom die je voor het deeg hebt gebruikt.
- Leg het deeg in de kom en draai het om alle kanten met de olie te bedekken.
- Dek de kom af met aluminiumfolie, plasticfolie of een schone theedoek.
- Laat het deeg 60-90 minuten rijzen bij kamertemperatuur of tot het dubbel zo groot is.
- Bij gebruik van instantgist duurt dit ongeveer 1 uur.
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Bekleed 2 grote bakplaten met bakpapier.
- Vorm het deeg: wanneer het deeg klaar is, druk de lucht er uit door een paar keer te kneden. Verdeel in twee stukken.
- Rol elke deeghelft op een licht met bloem bestoven werkoppervlak met een licht met bloem bestoven deegroller in een rechthoek van 10 × 16.
- Als het deeg blijft krimpen terwijl u het probeert te vormen, dek het dan licht af en laat het deeg 10 minuten rusten voordat u het opnieuw probeert.
Vullingen toevoegen:
- Meng de gesmolten boter en knoflook door elkaar.
- Verspreid over elke rechthoek.
- Bestrooi elk met peterselie.
Wanneer u begint met het aanbrengen van lagen ham en kaas, laat dan een rand van ½ cm aan de onderkant en zijkanten en een rand van 2 cm aan de bovenkant.
- Leg een laag gesneden vlees op elk deeg, meestal ongeveer 8-10 plakjes op elk, afhankelijk van de grootte en dikte van de plakjes.
- Voeg een laag kaas toe.
- Herhaal met meer vlees en kaas totdat alles is gebruikt. - ongeveer 1/2 pond vlees en 1/2 pond kaas per stromboli.
- Rol elk langzaam in een strakke rol, waarbij u de twee uiteinden naar binnen vouwt terwijl u rolt.
- Bestuif je handen of het deeg met bloem als het te plakkerig wordt.
- Breng elk voorzichtig over naar beklede bakplaten.
- Knijp of stop de uiteinden in om ze af te dichten als ze uitgevouwen zijn.
- Borstel elke stromboli met de los geklopte ei en, indien gewenst, optionele toppings.
- Snijd met een zeer scherp mes 3-4 spleten in de bovenkanten van elk, zodat stoom kan ontsnappen.
Bak ongeveer 25 minuten of tot de korst goudbruin is - als je een thermometer hebt die direct kan worden gelezen, moet het midden van de stromboli minstens 93 C zijn.
Haal uit de oven en laat 5 minuten afkoelen op bakplaten voordat je ze op een snijplank legt en in plakjes snijdt.
Eet smakelijk!
Meest gelezen
- Ben Verboom in De Verandering: Van afwijzing naar aanvaarding
Ben Verboom in De Verandering
Ben Verboom in De Verandering: Van afwijzing naar aanvaarding
- Yvonne in De Verandering: 'Voor het eerst voelde ik me niet meer eenzaam'
De Verandering in het leven van Yvonne Kaspers
Yvonne in De Verandering: 'Voor het eerst voelde ik me niet meer eenzaam'
- Alba (49) kreeg de diagnose eierstokkanker: ‘Niets kon mij voorbereiden op de oerangst die ik voelde’
Persoonlijk verhaal
Alba (49) kreeg de diagnose eierstokkanker: ‘Niets kon mij voorbereiden op de oerangst die ik voelde’
Lees ook
- Het maakt bar weinig uit wat we hier van de oorlog in Gaza vinden
Column van Tijs van den Brink
Het maakt bar weinig uit wat we hier van de oorlog in Gaza vinden
- Angela Groothuizen: ‘Ik had moeite met Bijbelverhalen, maar niet met het gevoel dat geloven me gaf’
Wil je zien
Angela Groothuizen: ‘Ik had moeite met Bijbelverhalen, maar niet met het gevoel dat geloven me gaf’
- Als elke seconde telt: Geerten ruimt explosieven op
‘Ik kan het me niet permitteren grote fouten te maken’
Als elke seconde telt: Geerten ruimt explosieven op
Schrijf je hier in voor de EO-nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven waar de EO mee bezig is? Meld je aan voor de EO nieuwsbrief vol inspirerende verhalen, de nieuwste programma's en waardevolle verdieping. EO. Als je gelooft.
Lees onze privacyverklaring.