Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Regels rondom kerkdiensten versoepeld

'Verspreid het Woord, niet het virus'

De regels voor kerkdiensten worden versoepeld. Vanaf 1 juli mogen kerken weer diensten houden met maximaal honderd mensen. Dit werd woensdagavond bekendgemaakt tijdens een persconferentie.

Deel:

Minister-president Mark Rutte benadrukte tijdens deze persconferentie dat de nieuwe regel van maximaal honderd mensen in een kerk, op anderhalve meter afstand van elkaar, voor alle kerken gaat gelden. Nu mogen er maximaal dertig mensen een kerkdienst bezoeken, maar in de praktijk volgen veel christenen de diensten thuis, online.

Ongemakkelijk punt

Op de vraag van een journalist of er geen onderscheid gemaakt kan worden – in kleine kerkgebouwen passen immers minder dan honderd kerkgangers en in grote kerkgebouwen veel méér – antwoordde de premier stellig: “Dat gaan we niet doen. Ik moet hier, zelf gelovig zijnde, een ongemakkelijk punt neerleggen. En dat is dat het virus heel graag is op plekken waar luid geschreeuwd wordt – zoals in stadions – of op plekken waar luid gezongen wordt, zoals in kerken.” Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) vatte die opmerking van Rutte samen met de woorden: "Verspreid het Woord, niet het virus."

Lees ook: Gooi open die kerken, nu!
Lees ook: Gooi open die kerken, nu!

Twee kerkdiensten

Ds. Dirk van Duijvenbode, voorganger van de Protestantse Kerk in Hoek van Holland, laat weten: "Wij hebben gisteravond na de persconferentie besloten over te gaan op twee kerkdiensten. Op dit moment hebben we ongeveer tweehonderd leden, dus we gaan de kerkgangers gewoon opsplitsen. Op deze manier kan iedereen een dienst bijwonen en kunnen we de 1,5 meter afstand prima garanderen.”

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--