Riegonda van Welie over grenzen stellen als predikant: ‘Ik durfde eigenlijk geen nee te zeggen’
26 januari 2023 · 07:00
Update: 2 maart 2023 · 16:48
Riegonda van Welie werkt inmiddels al jaren als predikant, maar liep in haar beginjaren op een pijnlijke manier tegen haar grenzen aan. Tot op de dag van vandaag heeft ze daar last van. In ‘Bid, bedank, bewonder’ vertelt ze aan Jurjen ten Brinke over haar worstelingen en wat ze daarvan geleerd heeft.
Riegonda groeit op als domineesdochter. “Ik vond dat niet zo heel leuk”, bekent ze. In de kleine plaats waar het gezin destijds woonde, heeft ze het gevoel dat er erg op hen gelet wordt. “Een glazen huis”, legt ze uit. “In mijn jonge jaren zei ik vaak: was mijn vader maar buschauffeur.” In haar puberteit wil ze graag advocaat worden en dus gaat ze rechten studeren. Zoekend naar wat ze nou echt wil, gaat ze langzaam maar zeker steeds meer vakken volgen bij theologie. “Ik ben er eigenlijk ingerold.”
Een werkweek van 80 uur
Het werk als predikant blijkt echter niet gemakkelijk. In haar eerste jaar loopt ze hard tegen haar eigen grenzen aan, juist vanuit haar verlangen om mensen te helpen. “Op een gegeven moment werkte ik 80 uur in de week.” In die tijd hebben een aantal mensen in haar kerk psychische hulp nodig. “Ik kon dat als predikant natuurlijk eigenlijk niet bieden. Dat kostte mij ongelofelijk veel energie.” Vooral één man slokt veel van haar leven en tijd op. “Hij vroeg zoveel. Van het ene kopje koffie kwamen twee kopjes koffie en van twee naar vier.” Op een gegeven moment zit hij bijna zeven dagen per week aan haar keukentafel. “Ik durfde eigenlijk geen nee te zeggen. Na een werkweek van 80 uur ben je dan op.”
Rosaliene Israël woonde bijna twintig jaar in een christelijke leefgemeenschap
Rosaliene Israël woonde bijna twintig jaar in een christelijke leefgemeenschap
Gehoorbeschadiging
In die periode loopt Riegonda van de ene op de andere dag een flinke gehoorbeschadiging op. “Botte pech, zeiden ze in het ziekenhuis. Maar ik denk dat er toch een hele hoop stress en slechte zelfzorg bij zat. Dus heel veel er voor de ander willen zijn, heel veel verhalen van de ander binnen laten komen en geen grenzen stellen. Mijn huis-tuin-en-keukentheorie is: dan doet je lichaam het voor jou.” Inmiddels is het elf jaar geleden en heeft ze nog steeds in dezelfde mate last van haar gehoor. “Dat gaat niet meer terugkomen, nee.”
Innerlijk gesprek
Ze ontdekt het belang van verbinding en goede zelfzorg. “Daar zit voor mij veel levensgeluk. In de verbinding met jezelf en vanuit jezelf met de ander.” Hoe je dan in verbinding met jezelf komt, vraagt Jurjen haar. “Wat ik doe is de stilte zoeken. Ik wandel vaak op de hei en dan stel ik mezelf gewoon de vraag: Riegonda, hoe gaat het eigenlijk met jou? En dan heb je een innerlijk gesprek en vanuit dat gesprek begin je de dag met de ander. Het doet me altijd goed.” Tegelijk erkent ze dat het een zoektocht blijft naar de juiste balans. “Ik vind grenzen stellen en nee zeggen moeilijk, daar stel je mensen soms mee teleur.”
Bekijk het hele gesprek met Riegonda van Welie in Bid, bedank, bewonder op zondag 29 januari om 09:20 uur of later via NPO Start.
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
- Het weekend van Anne-Mar Zwart
Presentatrice Anne-Mar Zwart over haar weekend
Het weekend van Anne-Mar Zwart
- Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Schrijf je hier in voor de EO-nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven waar de EO mee bezig is? Meld je aan voor de EO nieuwsbrief vol inspirerende verhalen, de nieuwste programma's en waardevolle verdieping. EO. Als je gelooft.
Lees onze privacyverklaring.