Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rob Geus: 'Als je naar een première gaat hoop je dat die ene vraag niet wordt gesteld'

In de podcast 'Willen jullie geen kinderen?' praat Anne-Mar met Rob Geus

In de EO podcast ‘Willen jullie geen kinderen?’ doorbreekt presentator Anne-Mar Zwart het taboe op praten over een kinderwens. In de vierde aflevering is Rob Geus te gast. Hij heeft met zijn vrouw in een IVF-traject gezeten en ging expres op gekke tijden, en zo onherkenbaar mogelijk, naar het ziekenhuis.

Deel:

Met de podcast 'Willen jullie geen kinderen?' wil presentatrice Anne-Mar het taboe op praten over een niet vervulde kinderwens doorbreken. Ze spreekt met (ervarings)deskundigen en is openhartig over haar eigen vruchtbaarheidstraject. Beluister de podcast hier.

“Ik wilde absoluut niet dat de media hier lucht van zou kunnen krijgen,” vertelt Rob. Het duurde 4,5 jaar voordat het hem en zijn vrouw lukte om in verwachting te raken. In die periode deed hij er alles aan om dit buiten de media te houden. “Dat zou ik voor haar ook heel vervelend vinden. Omdat ik vaak met haar in het Erasmusziekenhuis was, ben ik daar met een petje en brilletje gaan zitten, omdat ik anders herkend zou worden.

Ik wilde absoluut niet dat de media hier lucht van zou kunnen krijgen

Er is een keer iets uitgelekt, toen kwam shownieuws ineens met een showflits. Iemand die mij op die afdeling had zien lopen had hen gebeld. Dat is heel naar. Je zit zelf al in een proces dat heel vervelend is, maar als dan ook de buitenwereld daar nog iets van wil vinden, is dat op dat moment helemaal naar.”

Première

Onderweg naar premières zaten Rob en zijn vrouw dan ook weleens met buikpijn in de auto; bang dat die ene vraag gesteld zou worden. “We gingen op een gegeven moment samen best wel ongemakkelijk naar dingen toe. Dat je dan hoopt dat je als je samen naar een première gaat, die ene vraag dan niet gesteld wordt. Dan zit je in de auto al: Hoe gaan we reageren? Dat zijn heel rare dingen.

Je gaat toch met een leuk gevoel weg: je doft je op, komt bij de rode loper aan en dan hoop je dat ze vragen gaan stellen over de film of over de musical waar je op dat moment heen gaat. Maar als een wildvreemde zo’n brutale vraag aan je stelt, in de richting van ‘waar we op wachten?’, dan is dat best schakelen. Dan zou je zo’n reporter wel naast de camera weg willen trekken, want hij heeft geen idee. Vooral voor mijn vrouw is dat natuurlijk heel confronterend.”

De vraag beantwoorden

Rob vertelt dat ze het er dan ook weleens over hebben gehad om tijdens zo’n rode loper-moment toch in te gaan op de vraag en de verslaggever ‘schaakmat’ te zetten. Toch besluiten ze om dit niet te doen. “We zaten zo middenin al het gedoe, dat we totaal geen zin hadden om het te delen. Als je dat op de rode loper zou vertellen, dan weet ik hoe het gaat: de volgende dag staan het AD en de Telegraaf weer in de rij. En iedereen maakt er zijn eigen verhaal van. Als je dan in de supermarkt loopt, dan word je daar echt niet vrolijk van.”

Als de vraag op een andere manier gesteld zou worden, dan zou Rob er eerder op in zijn gegaan. “Je kan de vraag ook open stellen: ‘zouden jullie graag in de toekomst misschien nog een kindje willen?’ Dan zou ik heel mooi kunnen antwoorden dat we het ontzettend graag willen, maar even afwachten of het ons gegeven is. Dan geef je wel een signaal af; mensen weten dan genoeg.

Elke keer liep mijn vrouw even weg en was de oudejaarsavond, met alle respect, een klein beetje verziekt

“Het is een proces waar je samen doorheen gaat. Als je dan je vrouw met al die spuiten in de stoel ziet, dan denk je: dit is een fase in je leven waar je eigenlijk niet op had gehoopt.” Wat hem opvalt is dat hij juist in die periode overal om zich heen mensen hoort en ziet die een kindje verwachten. “Het lijkt wel of je het aantrekt. Dat maakt de situatie op dat moment alleen maar pijnlijker. Met oudejaarsavond gaan we altijd lekker met vrienden eten. En ieder jaar kwam er wel iemand naar voren die zei: ‘Ik heb iets bijzonders te melden.’ Elke keer liep mijn vrouw even weg en was de oudejaarsavond, met alle respect, een klein beetje verziekt.”

Zijn wij de enigen?

“Je denkt weleens: zijn wij de enige? Of hebben meer mensen hier last van? Want je hoort het haast niet om je heen. Het gekke is dat mensen dit toch een beetje verbergen en hier ook niet met hun vrienden over durven te praten. Ik heb wel wat mensen in vertrouwen genomen.”

Het duurde ongeveer 4,5 jaar voordat het uiteindelijk lukte bij Rob en zijn vrouw. “Er was altijd een sprankje hoop en daar hebben we ons aan vast gehouden. Uiteindelijk hebben we gezegd: we gaan het nu nog een keer doen en als dat niet het gewenste resultaat oplevert, dan moeten we gewoon tegen elkaar zeggen dat het niet voor ons bestemd is. Ongelofelijk, die vierde keer lukte het.”

OVER DE PODCAST 'WILLEN JULLIE GEEN KINDEREN?'

In de EO podcast ‘Willen jullie geen kinderen?’ doorbreekt presentator Anne-Mar Zwart het taboe op praten over een kinderwens. Ze deelt welke emotionele en intensieve periode er voorafging aan haar eigen zwangerschap en gaat in gesprek met (ervarings)deskundigen. In de vierde aflevering praat ze naast Rob Geus ook met haar vriendin Ellen, Saar Koningsberger, Ingrid Neelis en Rick Voorthuis, over het wel of niet delen ervan op je werk. Anne-Mar heeft het zelf namelijk bewust verborgen gehouden voor haar collega’s. Beluister hieronder waarom zij dit deed en hoe de anderen daarmee om zijn gegaan.

Beluister hieronder aflevering 4 van 'Willen jullie geen kinderen?' met Rob Geus

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Lees ook: Saar Koningsberger over kinderwens: ‘De vraag of je kinderen wil werd steeds heftiger'

Geschreven door

Melissa van Akkeren

--:--