'Zondagochtend een goede preek, ’s middags voetbal of Formule 1'
11 maart 2024 · 12:04
Update: 13 maart 2024 · 14:25
Het is lastig om sportfan te zijn. Neem Formule 1. Inmiddels is het circus weer losgebarsten. Ik geniet ervan: gillende motoren, knappe inhaalacties, misschien een crash en dan de spanning bij de finish (zeg ik met enige reserve, want de afgelopen jaren was het helemaal niet zo spannend): sport is een emotioneel theater en ik ben een gretig toeschouwer.
Pieter-Jan vindt er wat van
Tenminste, de helft van mij is dat. De andere helft ziet multimiljonairs rondkarren op met oliegeld betaalde asfaltstroken in dictaturen die zich op die manier salonfähig maken. Er is bijna geen seizoen zonder corruptieschandaal of schimmig politiek spelletje. En dan hebben we het nog niet eens over de exorbitante poppenkast van een rondreizende stad, die ieder weekend weer ergens anders opgebouwd en afgebroken wordt. Milieu wordt in deze context alleen gebruikt om de miljonairselite te omschrijven die de paddock bevolkt.
Hetzelfde zou ik kunnen zeggen over voetbal. Wat mij betreft, hoort het kijken naar 22 rondrennende mannetjes op een stukje groen gras bij de fijnere genoegens van het leven. Maar ook hier is sprake van geld-, machts- en positiemisbruik. De FIFA is een organisatie die zo door en door verrot is, dat het moeilijk is niet cynisch te worden bij de bizarre beslissingen die ze nemen (zoals een WK op drie continenten, zodat het de volgende keer in een Arabisch land kan zijn). En toch: zodra dat balletje gaat rollen, gaan mijn mondhoeken omhoog.
De christelijk-gereformeerde predikant Kempeneers oogstte in 2010 hoon in Nederland toen hij op de website Refoweb ouders ernstig vermaande hun kinderen niet naar het WK te laten kijken. Hij schreef: “Het hele evenement en alles wat er gebeurt, de hele entourage, de verdwazing, de exorbitante bedragen die erin omgaan, de afgoderij die er met de spelers gepleegd wordt, het hele WK voetbal is het toppunt van werelds vermaak.” Hij kreeg de spot van Nederland over zich heen. Mijn innerlijke dominee Kempeneers stelt me telkens de vraag: waar leg ik de grens? Want als wereldburger doe ik, of ik nu wil of niet, mee aan een gebroken samenleving. Ik deel als beperkt mens in een kapot systeem. Maar dat ontslaat me niet van een bepaalde verantwoordelijkheid. Wanneer kan ik niet meer meedoen aan zo’n circus?
De protestantse theoloog Van Ruler schokte zijn lezers eens door te stellen dat heiliging ook bestaat uit het genieten van een wedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht. ’s Ochtends een goede preek, ’s middags de Galgenwaard, dat was zijn ideale zondag. Ik denk vaak aan hem als ik samen met anderen geniet van een mooie wedstrijd. Dat is oprecht een goed moment in de diepste zin van het woord: een moment van gemeenschap, van schoonheid, van vreugde.
En toch. Van Ruler en Kempeneers vechten in mijn hoofd regelmatig een stevig robbertje. Wie het wint, verschilt per keer – de ene keer boycot ik een WK, een andere keer juich ik samen met een veelkleurig allegaartje buurtgenoten voor Oranje. Kan ik Max blijven aanmoedigen (kerkdienst en weder dienende)? Ik weet het niet.
Wat denk jij?
'Sport en geloof gaan prima samen, ook op zondag'
Meest gelezen
- Oma Mia en kleindochter Bibi gaan viraal met oer-Hollandse recepten
‘Ik dacht dat TikTok iets met kippen was’
Oma Mia en kleindochter Bibi gaan viraal met oer-Hollandse recepten
- Marinthe was zwanger van een drieling, totdat één kindje overleed in haar buik
Persoonlijk verhaal
Marinthe was zwanger van een drieling, totdat één kindje overleed in haar buik
- 70+ en influencer: ‘Toen mijn kat overleed, kreeg ik honderden lieve reacties’
Het social media-account van Jan van den Bosch groeit met de dag
70+ en influencer: ‘Toen mijn kat overleed, kreeg ik honderden lieve reacties’
Lees ook
- Pleegmoeder Amy: ‘Dat rugzakje is veel te klein voor alles wat hij met zich meedraagt’
Column
Pleegmoeder Amy: ‘Dat rugzakje is veel te klein voor alles wat hij met zich meedraagt’
- Deze vijf boeken wil je lezen - Visie geeft tips
Zomer, zon en een goed boek
Deze vijf boeken wil je lezen - Visie geeft tips
- Effie (36) over Keti Koti en het slavernijverleden: 'Er is nog veel onwetendheid'
Effie (36) over Keti Koti en het slavernijverleden: 'Er is nog veel onwetendheid'
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.