Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Secondelijm om wonden te hechten – kan dat?

Lijm op een wond smeren? Gaat dat niet volledig tegen je gezonde verstand in? Waarschijnlijk wel, maar secondelijm zou een prima middel zijn om kleine wondjes te hechten, zegt Thomas Xavier van de blog 'More than just surviving'. Klopt het verhaal echt? Wij zoeken het uit.

Deel:

In de Vietnamoorlog werd secondelijm gebruikt door de medici om wonden bij soldaten te dichten zodat het bloeden zou stoppen als ze werden teruggevoerd. Om kleine wonden te hechten, gebruiken chirurgen een soort secondelijm met dezelfde bestanddelen. 

Wanneer zou je secondelijm kunnen gebruiken om snijwonden te hechten?

Je kan secondelijm gebruiken in plaats van een pleister of verband wanneer je een oppervlakkige snee hebt, die normaliter in 24 uur geheeld zou zijn, zegt Thomas Xavier van de blog 'More than just surviving'. Als de snee niet langer is dan 2 cm en hij bloedt niet heel erg, is secondelijm een optie. Het beste is om een medische secondelijm in huis te hebben.

De voordelen van secondelijm op een wond is dat het snel werkt, het ondoordringbaar is en er dus geen vuil of water meer in de wond kan komen. Er blijft bijna geen tot geen litteken achter. Secondelijm is handig als je snel een wond moet dichten of als je bijvoorbeeld aan het kamperen bent.

De nadruk ligt wel heel erg op dat je er zelf comfortabel mee moet zijn en geen onnodige risico’s moet nemen. Als je heel erg trilt of je weet niet zeker of je het wel moet doen, is een pleister of een verbandje sowieso een betere optie. 

Wat zegt de arts?

We legden het verhaal voor aan huisarts José. Die geeft aan dat het risico groter is dan de winst die je ermee kan behalen: “Het gaat alleen om heel oppervlakkige wondjes waarvoor iemand normaalgesproken de huisarts ook niet zou benaderen en die prima en vrijwel restloos genezen zonder dat ze geplakt worden. 

Het risico van zelf gaan plakken, is wat mij betreft dat er te veel lijm wordt aangebracht (pijnlijk, maar geeft ook verstoring van de wondgenezing), dat er gewerkt wordt met niet-steriele lijm (waardoor je een infectie naar binnen kan brengen die vervolgens 'geen kant op kan') en dat het toch wordt toegepast op wonden die beter gehecht zouden kunnen worden.”

Wanneer mag je secondelijm niet gebruiken volgens medische richtlijnen?

  • Als de wond op je gezicht zit (of dichtbij je ogen)
  • Als de wond diep is
  • Als de wond niet recht is, maar grof
  • Als de wond aan het bloeden is
  • Als de wond op een gewricht zit of een ander lichaamsdeel dat beweegt (de lijm komt dan los en de wond wordt weer geopend)
  • Als de wond geïnfecteerd is of er vuil in zit
  • Als de wond veroorzaakt is door een dier of een insect (ook door infectiegevaar)
  • Als het een punctiewond is

Hoe gebruik je secondelijm op een snijwond?

  1. Spoel de wond en desinfecteer het met bijvoorbeeld alcohol.
  2. Bekijk of je de wond wel mág lijmen met secondelijm en hou daarbij de richtlijnen aan zoals hierboven staan beschreven.
  3. Wacht tot het bloeden is verminderd of gestopt (gebeurt dit niet, dan naar de huisarts gaan).
  4. Probeer de wond heel voorzichtig dicht te knijpen, zodat er geen opening meer is.
  5. Breng een dun laagje secondelijm aan en wacht tot het droog is.
  6. Probeer niet de lijm er zelf af te krabben als de wond geheeld is, het zal er vanzelf afvallen. Wees geduldig.

Ons slotadvies: gebruik je secondelijm voor andere zaken, zoals een DIY of praktische zaken in huis.

--:--