Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sietske wil haar publiek laten nadenken door dansen

‘Dansen maakt vrij, het brengt je in verbinding met je hart’

Wat is de laatste keer dat jij je heerlijk hebt laten gaan op de dansvloer, of daarbuiten? Dansen is gezond. Niet alleen voor je lichaam, ook voor je hart. Sietske de Kievit is oprichter van Dansjewel en moedigt mensen aan te dansen.

Deel:

Ik heb een haat-liefdeverhouding met dansvloeren. Eigenlijk wil ik wel, maar schaamte houdt me tegen. Ik bedoel, ’t ziet er natuurlijk niet uit, die half afgemaakte bewegingen terwijl ik vanuit mijn ooghoeken in de gaten houd wie er het eerst in een schaterlach zal uitbarsten. Dus houd ik mijn moves veilig binnen de vier muren van ons huis. En dan alleen bij sporadische opwellingen.

Dansen is beter dan sporten

Super zonde, vindt Sietske de Kievit (28) uit Zwolle. “Ik heb een college bijgewoond van Erik Scherder over dansen en ons brein. Wat blijkt: dansen is beter dan sporten. Echt, er zijn onderzoeken die dat bewijzen. Als je danst, spreek je het limbische brein aan, dat is het deel van je hersenen waar emotie, genot, motivatie en het emotioneel geheugen vandaan komt. Dansen roept emoties en gevoelens op die je niet kunt oproepen als je leest, schrijft of praat. Het is alsof je communiceert op een ander level, zowel met jezelf als met de mensen om je heen. En je beweegt nog ook.”

Dansjewel

Sietske maakte meerdere dansen rondom grote, herkenbare thema’s. No Longer Slaves is misschien wel de bekendste. Deze dans voerde ze uit op de EO Jongerendag van 2017. Sietske is oprichter van Dansjewel (dansjewel.com) en werkt drie dagen per week als coördinator voor de sportcommunity Next Move (https://nextmovesport.nl). Daar startte ze met de missie Intendance, een zevenvoudige beweging voor en door dansers rondom gebed, praise, worship, profetie, genezing, onderwijs en outreach. Sietske: “De danswereld staat bekend om de heftige concurrentie onderling. Dat is niet waar God ons wil hebben. Deze beweging is juist bedoeld als ondersteunende en verzorgende tak voor, zoals ik het noem, het leger van Gods dansers.”

Paar jaar zeuren

Zelf was ze nog jong toen allereerst haar moeder ontdekte dat Sietske kon dansen. “Ik wilde op hiphop, maar dat mocht niet. Voor mijn ouders stond het te ver af van het christen-zijn.” Na een paar jaar zeuren, begon ze op haar veertiende met streetdance. In mum van tijd was ze verkocht, en langzaam maar zeker ontdekte ze haar eigen stijl: modern, gecombineerd met hiphop lyrical. “Ik houd van de vloeiende bewegingen van moderne dans, geïnspireerd door een goede tekst. Met het strakke van hiphop leg ik vooral accenten. Hoe je het ook noemt, ik wil vooral mijn hart in een dans kunnen leggen. Je kunt doen alsof je boos bent - over onrecht bijvoorbeeld - of een situatie zo doorleven dat je de boosheid voelt. Ik kies voor dat laatste. Pas dan kan ik een boodschap overbrengen aan het publiek.” 

Hardnekkige leugen

Onlangs nog maakte Sietske met meerdere dansers een dans over het ‘je te veel voelen’, een thema dat rechtstreeks uit haar eigen leven komt. “Het is precies wat ik altijd heb geloofd: dat ik te veel ben en niet interessant genoeg om een verhaal te vertellen over onderwerpen die mij raken. Het klopt niet, dat weet ik wel, maar deze hardnekkige leugen is diepgeworteld in mijn leven. De periode dat ik mij op zo’n dans voorbereid, ervaar ik dan ook veel strijd. Zeker in de week voorafgaand aan het optreden. Dan ben ik zó moe. Tot ik daadwerkelijk op de dansvloer sta. Dan doorleef ik het helemaal en is het daarna letterlijk klaar. Of liever: genezen.”

Tijdens de dans was letterlijk en figuurlijk ruimte voor de Heilige Geest

“Die dans had ik een enorm bijzondere ervaring tijdens de uitvoering. Iemand speelde de Heilige Geest in de dans, met een gouden vlag in de hand. Uiteindelijk hing die vlag boven mij. Ik keek omhoog en voelde me zo beschermd en geborgen. Ik werd bevrijd van alle pijn en leugens die het ‘te veel voelen’ hadden aangericht. Echt een cadeau. Zeker omdat ik al mijn dansen normaal gesproken helemaal plan. Maar hier was letterlijk en figuurlijk ruimte voor de Heilige Geest. Zo bijzonder!”

Stoute dansschoenen

Met haar dansen wil Sietske vooral het publiek laten nadenken over thema’s die ze in haar leven tegenkomt, zoals ‘je te veel voelen’, ‘perfectie en imperfectie’, ‘leugens en waarheid’. Én ze wil mensen zoals jij en ik aanmoedigen om zélf de stoute dansschoenen aan te trekken. “Er zijn zoveel mensen – zoals jij – die van zichzelf zeggen dat ze niet kunnen zingen. Maar eenmaal alleen in de tuin, of onder de douche zingen ze toch. Daarop hoop ik ook als het over dans gaat.

Dansen maakt vrij

Dansen maakt je vrij, want het brengt je in verbinding met je hart en alles wat daarin opgeborgen is. Echt, het maakt niet uit hoe je danst. Mooi of lelijk. Langzaam of snel. Uitbundig of ingetogen. Het enige wat je hoeft te doen, is muziek draaien die God eert. Voor het woord prijzen bestaan in het Hebreeuws zeven woorden, drie daarvan gaan over een lichamelijk uiting: knielen, je handen omhoogheffen en uitstrekken. Dat zegt volgens mij genoeg.”

4 tips van Sietske voor beginnende dansers

  1. Veroordeel jezelf niet, maar heb genade. 
  2. Start in een veilige omgeving. Dansen is kwetsbaar en slaat zomaar om in schaamte. Dus begin in de badkamer met de deur op slot, en niet in een kamer vol mensen. In elke danszaal staat een spiegel, maar gebruik die, zeker in het begin, niet. Dan hoef ook niet zo snel iets te vinden van je eigen moves.
  3. Ontdek je eigen stijl, en dat kan prima een mix van stijlen zijn. Er is ook niet iets als een ‘christelijke stijl’. Elk christelijk nummer kan tot zijn recht komen met zowel hiphop, moderne als klassieke dans, en alles wat daartussen zit.
  4. Speel, en ontdek wat je met je lichaam kunt. Doe een pose die je nog nooit gedaan hebt, en beweeg naar een tweede pose die je nog niet eerder deed. Of beeld je eens in dat je lichaam uit verf bestaat. Welke bewegingen ontstaan er dan? Ga je lichaam af en stel jezelf vragen als: Wat kan ik allemaal met mijn arm doen? Met mijn benen? Mijn buik? Draai rondjes, geef een stoot, beweeg al je vingers apart van elkaar...

Foto: Sietske de Kievit

Meer weten over Sietske & Dansjewel? Kijk op dansjewel.com.

Je naaste liefhebben als jezelf betekent ook: jezelf liefhebben: dit zegt de Bijbel over eigenwaarde. 

--:--