Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Sinds mijn elfde verdiep ik me in het koningshuis'

Aron is dol op het koningshuis

Aron Westerhout (29) kan uren over het koningshuis praten. En dan vooral over de geschiedenis. Daar raakt hij niet over uitgelezen én gesproken.

Deel:

"Van jongs af aan heb ik al veel liefde en interesse voor geschiedenis. Sinds elf jaar verdiep ik me ook in het koningshuis. Ik lees er veel over en ik bezoek – buiten coronatijd – tentoonstellingen. En ik praat er graag over! Het lijkt me leuk als ik daar professioneel iets mee kan doen.

Omdat ik er zo gepassioneerd over ben, kost het me wat moeite, maar ik probeer op een realistische én kritische manier naar de koninklijke familie te kijken. Anno 2021 zijn er dingen op de monarchie aan te merken, maar ik zie zeker de positieve inbreng van de familie. Het is waardevol dat zij een constante en stabiele factor zijn in ons land. We zijn al vierhonderd jaar verbonden met dezelfde familie. Zij dienen Nederland al die tijd al. Dat woord – ‘dienen’ – is iets wat je vandaag de dag niet veel meer hoort, maar juist die dienstbaarheid past bij de monarchie.

Neem bijvoorbeeld koning Willem-Alexander en de manier waarop hij na de MH17-ramp verbinding en troost bood. En denk ook aan koningin Wilhelmina. Zij was degene die – ten tijde van de Tweede Wereldoorlog – de zaak van Nederland bij de geallieerden onder de aandacht bracht. De manier waarop zij beslissingen nam en haar koningschap zag, vind ik erg mooi. Haar laatste particulier secretaris, Thijs Booy, schreef een paar mooie boeken over koningin Wilhelmina, zoals: Het is stil op het Loo en De levensavond van koningin Wilhelmina. Echte aanraders!

Wist je trouwens dat de Oranjes een belangrijke rol speelden in het behouden van Nederland? Zo veroverde koning-stadhouder Willem III – de enige Nederlandse staatsman op wereldniveau – in 1688 Engeland tijdens de Glorious Revolution, als een soort buffer tegen het katholieke Frankrijk van Lodewijk XIV. Wat mij betreft een van de meest boeiende perioden uit onze nationale geschiedenis.”

Beeld: Nathalie van der Straten-Folkersma

Geschreven door

Elsina Neutel

--:--