Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Sponsorkindje van Tim: 'Ze verwachten Sinterklaas blijkbaar meer dan het kerstkind'

Blog van TimZingt

“Wat zit jíj nou te doen?” Faith, mijn sponsorkindje, kijkt me aan vanaf haar zonnige foto.

Deel:

Ik zit aan de keukentafel te typen, omgeven door cadeaus en inpakpapier.
“Ik probeer een gedicht te maken voor mijn vrouw: het moet leuk zijn en niet kwetsend. Onmogelijke klus!” brom ik.
Faith kijkt verbaasd: “Waarom doe je dat? Is dat voor advent?”

Ik veer geërgerd op: “Advent!? Hoezo advent?! Dit is voor sinterklaas! Weet je niets van de Nederlandse cultuur? Ik zou zeggen dat je je een beetje verdiept in de rijke cultuurgeschiedenis van het land dat jou zo gul sponsort. Misschien moet Hope je even bijpraten. Ik zoek een rijmwoord op moeder… en loeder kan denk ik niet.”

Faith kijkt naar Hope en fluistert: “Wat is sinterklaas?”
Hope: “Sinterklaas is een populair feest in Nederland. Een goedheiligman komt zogenaamd cadeaus brengen en die krijg je op 5 december.”
“Is dat ook voor ons?” vraagt Faith enthousiast.
“Nee!” blaf ik. “Dit is een Hollandse traditie, daar hebben sponsorkindjes níéts mee te maken. Het kost al genoeg.”

Hope gaat onverstoorbaar door: “Sinterklaas is nogal een happening. Ook voor christenen. Daarom begint voor Nederlandse christenen advent pas effectief na 5 december.”
“Wonderlijk”, zegt Faith. “Is het echt zo belangrijk dat ze de kerstvoorbereiding uitstellen? Kerst is toch ook een heel belangrijk feest? Ze verwachten Sinterklaas blijkbaar meer dan het kerstkind.”

Ik wil protesteren, maar Hope is me voor: “Scherp gezien, Faith. Eigenlijk is Sinterklaas de ideale Messias voor westerlingen: hij is vriendelijk en ondanks plagende gedichten meent hij het goed, hij geeft wat je op je verlanglijstje hebt en je hoeft hem niet te geloven om toch mee te profiteren. Kerst is lastiger. Het kerstkind komt als een kansarme vluchteling. Niet echt populair in Nederland. Hij lijkt in eerste instantie te arm en te klein om iets te geven en al helemaal niet wat op je verlanglijstje staat. En dan nog dit: Sinterklaas is op 6 december weer vertrokken, maar het kerstkind is van plan te blijven.”

Faith: “Waarom vieren ze dan eigenlijk nog Kerst?”
Hope: “Diep vanbinnen weet zelfs jouw sponsorvader wel dat het kerstkind iets geeft wat hij misschien niet op zijn verlanglijstje had, maar wat hij wel heel hard nodig heeft.”

Geschreven door

TimZingt

--:--