Sophie Straat schreef een nummer over (seksuele) intimidatie: ‘Meisje, waarom kijk je zo boos?’
11 april 2023 · 11:50
Update: 11 april 2023 · 13:24
‘Waarom kijk je zo boos? Je bent mooier als je lacht’, is een van de zinnen uit het liedje ‘Mooier als je lacht’ van Sophie Straat. Nee, het is géén leuk liefdesliedje. Het gaat over intimidatie, de momenten dat je ongewenst (seksueel) benaderd wordt. Sophie legt uit wat de titel van het liedje inhoudt en waarom ze het belangrijk vindt om hierover te blijven praten. Ook al gaat dat niet altijd goed. “Elke poster die ik hierover heb opgehangen is met geweld afgescheurd.”
Hij stapte de coupé in
En er was nog zo veel plek
Hij kwam toen naast me zitten
En begon toen een gesprek
Ik vroeg hem vriendelijk: "Laat mij maar alleen
Ik voel me niet zo op mijn gemak"
Toen bekeek hij me van top tot teen
En bleef zitten waar die zat
Meisje, waarom kijk je zo boos?
Je bent mooier als je lacht
Ik mag heus wel naast je zitten, schat
En doe niks wat ik niet mag
Sophie: “Als ik zo’n situatie in de trein meemaak, ben ik bang. Veel vrouwen hebben zoiets meegemaakt en iedereen reageert er weer anders op. De een lacht het weg, de ander wordt boos of wordt verdrietig. Weer een ander krijgt een trauma en moet in therapie.” Martine snapt de angst van Sophie wel en voelt ook de zwaarte in het nummer: “Ik krijg er buikpijn van.”
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Meisje
“Alleen het woord meisje is al erg kleinerend”, vervolgt Sophie. “Daarmee zet iemand de toon en geeft hij aan dat hij groter en meer is. Dat maakt het best wel eng, daardoor durf je er ook niet makkelijk iets van te zeggen of weg te lopen. Feitelijk gezien doet hij niks; hij komt alleen naast je zitten. Maar toch kan dat voelen als grensoverschrijdend omdat hij in je ruimte komt. Ik weet ook niet of het wel zo handig zou zijn als ik in zo’n coupé – en ik ben alleen in de trein – mijn mond open zou trekken. Meestal zit ik met mijn telefoon in mijn hand, en heb ik het nummer opgeslagen dat in de trein hangt en waar je je een beroep op kunt doen als je je niet veilig voelt.”
Oneerlijk
“Wij als vrouwen hebben heel erg geleerd om ons op de achtergrond te houden, klein te houden. Ook niet té slim te zijn of in ieder geval niet slimmer dan de man in de kamer. Al vroeg begon ik door te krijgen dat ik minder recht had op dingen dan mannen om me heen. Ik zat bijvoorbeeld op voetbal en kreeg niet dezelfde mogelijkheden als de jongens op de club. Toen ik daarover begon na te denken, voelde dat oneerlijk. Ik wil dat rechttrekken, daar alles aan doen.”
Bewustwording
Een van de dingen die Sophie doet, is posters ophangen om mannen bewust te maken. Sophie: “Elke poster die we hebben opgehangen – door de hele stad – is er met geweld afgescheurd. Mensen worden heel erg boos als ze dat zien, ze voelen zich aangesproken. Ergens denk ik dat het ook wel goed is als mensen boos worden. Ik denk dat als ik nooit hard genoeg heb geprikt dat ik niet genoeg heb gedaan. Als ze alleen maar de tekst lezen, dan is dat al fantastisch.”
- 6 tips om je mentale weerbaarheid te vergroten
6 tips om je mentale weerbaarheid te vergroten
Dit artikel hoort bij de podcast
Tekstuele voorlichting