Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Spreken in klanktaal: ervaringen en tips

‘Het begon met een paar Russisch-achtig klinkende woorden’

Zes Eva-lezeressen lieten weten ervaringen te hebben met het spreken in klanktaal. Dit maakte ons nieuwsgierig! Wanneer zijn ze hiermee begonnen? Wat zijn hun ervaringen? Hoe reageert de buitenwereld? En hebben ze tips?

Deel:

Roelofke volgde een week lang een studie over de gaven van de Heilige Geest. Op een avond ging het over klanktaal. Ze vertelt: “De spreker daagde ons uit om God te vragen om een woordje in tongentaal te ontvangen of degene die naast je in tongentaal sprak na te doen. Ik ging voor de eerste optie. Dus ik wachtte… Ik ontving niets… tot vlak voor het einde van de avond. Opeens schoot me een woord te binnen. Dit voelde zo onwerkelijk!”

Meerwaarde
Waarom zou je in klanktaal willen spreken? Is er een meerwaarde? “Wanneer je alle mooie eigenschappen van God al benoemd hebt, kan het heel moeilijk te verwoorden zijn hoe je God nog verder groot kan maken,” antwoordt Ruth. “Op zo’n moment ga ik ook door in tongentaal. Dat is wel gaaf hoor! Dan kan ik doorgaan waar mijn verstand het niet meer kan, omdat alles al gezegd is.”

Een andere meerwaarde is de sterkere verbinding met God, vindt Meta. “Ik hoef op dat moment niet concreet dingen te zeggen of te vragen maar ik blijf met Hem verbonden. Ik merk ook dat ik bij schietgebedjes heel snel overga in tongentaal.” Esther vult aan: “Voor mij is de meerwaarde dat je in een taal spreekt die God je geeft. Je kunt ervan uit gaan dat het de goede woorden zijn die je op dat moment spreekt.”

Makkelijk?
Het klinkt alsof het spreken in klanktaal heel makkelijk gaat. Dat is helaas niet helemaal waar. Roelofke ervoer het begin als ‘zwaar, taai of  - eerlijk gezegd -  saai’ omdat het maar 2 à 3 woordjes waren. “Dit maakte dat ik er een hele tijd geen gebruik van maakte. Tot op een dag mijn gebedsmaatje in Korintiërs 14 had gelezen dat je jezelf kunt oefenen in de gaven. En als tongentaal een gave was dan zouden wij dit ook kunnen oefenen.” Annelies deelt deze ervaring: “Ik kon niet in een keer hele gebeden bidden. Het begon met een paar Russisch-achtig klinkende woorden, en dat werden er steeds meer.”

Reacties
De reacties op het spreken in klanktaal zijn niet bij iedereen positief, omdat het onderwerp vaak gemeden wordt. Esther heeft hier ervaring mee. “De eerste keer dat ik in vertrouwde kring deelde dat ik in tongentaal kan spreken werd er aan voorbijgepraat. Het was in een gebedsgroepje. Een vrouw vertelde dat haar man die predikant was en er niet in geloofde. Zo’n drie jaar terug is de laatste keer dat ik erover gesproken heb. Het voel soms toch wat als een geheim waar je je bijna voor moet schamen. Waarschijnlijk omdat de mensen er niet op ingaan.”

De omgeving van Ruth weet wel dat zij in klanktaal spreekt. “Ze zien dat ik ten positieve veranderd ben. Mijn geloof en relatie met God is levendiger en diepgaander. Je merkt het aan hoe ik nu in het leven sta en met situaties omga. Ik ben me er meer van bewust dat de Heilige Geest mij leidt.” Ook Gerda is open over haar gave: “Als ik in tongen zing krijg ik vaak reacties dat mensen aangeraakt worden.”

Tips
De dames hebben een aantal tips om in klanktaal te spreken:

1. Zoek de rust en wees stil.

2. Doe niet te krampachtig en probeer je spraak niet te sturen of te controleren. Begin gewoon maar en je zult verwonderd staan. Je kan je taal(klanken) wel ontwikkelen en uitbreiden net zoals gewone taal.

3.  Ga in gesprek met mensen die er bekend mee zijn. Vraag hun om persoonlijk gebed en/of handoplegging.

4. Lees erover, dan is het wat minder vreemd.

5. Begin met lofprijzen en geef ruimte voor wat er dan gebeurt; de taal moet groeien.

6.  Verdiep je in tongentaal. Wat is waar? Hoe gingen ze er in de Bijbel mee om? Haal je informatie vooral uit de Bijbel. Je kan er veel informatie over vinden van mensen die vooral hun eigen mening geven en dat kan zowel positief als negatief zijn. Maar waar is deze informatie op gebaseerd? Haal het uit de bron: het woord van God.

[NB. De namen van Esther en Annelies zijn gefingeerd.]

--:--