Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Single Stacey: ‘Soms zeggen mensen dat ik moet opschieten’

‘Heb jij al een man, Stacey?’ ‘Nou, je moet wel opschieten hè?’ Een kleine greep van de opmerkingen die de 34-jarige Stacey Baal geregeld naar haar hoofd geslingerd krijgt. Stacey is single en heeft een kinderwens, maar tot haar grote verdriet is haar relatie onlangs stukgelopen. Toch stelt ze haar vertrouwen op God en weet ze dat het goedkomt.

Deel:

“Huisje, boompje, beestje. Het plaatje dat eigenlijk de meeste mensen hebben, is wat ik ook altijd voor me zag als ik over de toekomst nadacht”, vertelt Stacey. “Van jongs af aan heb ik al een kinderwens en ik ging ervan uit dat dit ‘ideale plaatje’ rond mijn dertigste zou zijn uitgekomen. Dat was altijd mijn droom, en is eigenlijk nog steeds mijn droom.”

Relatie

Bijna drie jaar lang zat Stacey in een relatie met een man waarmee ze haar toekomst voor zich zag. Stacey: “Ik dacht dat dit de man was waarmee ik zou trouwen en dat hij de vader van mijn kinderen zou worden. Ik heb me heel lang aan onze relatie vastgehouden met de gedachte dat het wel goed zou komen. Misschien zijn wij gewoon een koppel dat meer moeilijkheden heeft dan anderen. Maar nee, vier maanden geleden is het stukgelopen.”

Mijn droom viel in duigen

“In onze relatie was veel onbegrip. Aan de liefde heeft het niet gelegen, maar we hadden vaak ruzie omdat we elkaar niet goed begrepen. Mijn vertrouwen heeft daardoor een deuk opgelopen, omdat ik ervan uitging: dit zit goed en dit is het. Ik ging ervan uit dat dit de partner was die God voor mij apart had gezet en ik was teleurgesteld toen de relatie toch overging. Mijn droom viel in duigen. Maar ik geloof nog steeds dat op elk potje een deksel past en dat er iemand voor mij rondloopt.”

Vertrouwen op God

Vanwege haar stukgelopen relatie vindt Stacey het soms lastig aan haar kinderwens te denken. “Met name kort nadat mijn relatie uitging was ik veel bezig met de vraag hoe het nu verder moet, maar ik besloot dit los te laten en in gebed te gaan met God. Ik heb soms nog steeds moeilijke momenten, maar juist dan ga ik op mijn knieën en praat ik met God. Dan voel ik Zijn liefde en word ik weer rustig. Ik kan namelijk niks aan de situatie veranderen. Ik moet het in Gods handen leggen en geduldig afwachten. Ik kan alleen soms niet altijd begrijpen waarom het zo loopt. Maar God heeft een heel andere timing, die niet altijd gelijk is aan die van ons, dus daar houd ik me aan vast.”

Wanneer ik bid, voel ik Zijn liefde

Kort nadat Stacey’s relatie uitging, ervaart ze een vervelend gevoel nadat haar vriendin haar vertelt dat ze zwanger is. “Het kwam onverwachts en natuurlijk reageerde ik heel blij. Maar toen ik thuiskwam, dacht ik: hoe kan het dat mijn relatie stukloopt en het bij een andere helemaal goed gaat? Ik hoor oprecht blij voor haar te zijn en vond het niet fijn dat ik dat niet was. Dit is niet wie ik ben en ik wil niet zo reageren. Die avond ben ik gaan bidden en stortte ik mijn hart uit bij God. Ook vertelde ik het aan die vriendin dat ik me zo voelde. Gelukkig reageerde ze heel lief en begripvol. Dat luchtte enorm op.”

Kinderfeestjes

Veel van Staceys vriendinnen hebben kinderen of zijn in verwachting. “Natuurlijk ben ik ontzettend blij voor hen en geniet ik oprecht van elk kinderfeestje en elke babyshower. Hun kinderen betekenen heel veel voor me en ik vind het contact geweldig. Ik zeg altijd tegen mijn vriendinnen: ‘Geniet er maar van, later gaan jullie dit ook voor mij organiseren!’”

En, heb jij al een man?

Toch krijgt Stacey ook regelmatig pijnlijke opmerkingen te horen. “Soms vragen mensen, die ik niet vaak zie, hoe mijn situatie ervoor staat: ‘En, heb jij al een man? Wil het niet lukken? Je moet wel opschieten, hè!’ Dan denk ik wel eens: moet dat nou tijdens een verjaardagsfeestje? Natuurlijk bedoelen ze het goed, maar ze weten niet wat ze met zo’n opmerking aanrichten. Ik vind het lastig om dan te zeggen dat ik het vervelend vind. Er heerst een soort ongeschreven regel waarbij je rond je dertigste een koophuis, een gezin en een vaste baan moet hebben. Maar wie verzint dat eigenlijk?”

Toekomst

“Ik zie in de toekomst nog steeds voor me dat ik op een dag zal trouwen en dat ik op de juiste tijd kindjes mag krijgen. God is hierin echt mijn houvast. Ik kan alles met Hem bespreken en ik voel Zijn kracht en liefde, in het wachten en alles wat erbij komt kijken. Ik denk er eigenlijk niet over na wat er gebeurt als het misschien anders zou lopen. Dat vind ik toch een beetje eng, dan kan je veel te veel gaan malen en piekeren. Ik heb er alle vertrouwen in dat mijn droom uitkomt.”

Ik heb er alle vertrouwen in dat mijn droom uitkomt

“Vrouwen die in dezelfde situatie zitten als ik wil ik graag bemoedigen. Ik zou tegen hen willen zeggen dat je niet op moet geven. Blijf altijd bidden en blijf vertrouwen op God. Jouw tijd komt. Geef je droom niet op. Leg je hartenwens en je verlangens bij God neer en dan denk ik dat Hij niet teleur stelt. Ik hecht veel waarde aan een tekst uit het bijbelboek Jesaja (hoofdstuk 60 vers 22): When the time is right I the Lord will make it happen.

Geschreven door

Babette ter Horst

--:--