Ga naar submenu Ga naar zoekveld

11 (onverwachte) uitdagingen van de kraamtijd en tips

Kraamtranen, spuitpoep en intens verliefd

Negen maanden droeg je jouw kindje bij je. Nu is het er en heeft het jouw zorg nodig. Veel zorg. Maar jij zelf ook. Jij bent een pas geboren moeder. En dat vraagt lichamelijk en geestelijk wat van je.

Deel:

Voor dit artikel verzamelden we verschillende ervaringen van moeders over dingen die zij van tevoren niet wisten over de kraamtijd. Voor herkenning, openheid en hopelijk ook wat luchtigheid (los van alle darmgassen).

1. Het gouden uur

Er wordt vaak benadrukt hoe belangrijk het eerste uur na de bevalling is voor de hechting. Dat gouden uurtje dat je baby bij jou op de borst ligt. Maar een bevalling kan anders verlopen dan verwacht. Een moeder vertelt dat ze pas na een paar uur haar dochtertje vast kon houden vanwege complicaties en een spoedkeizersnede. Ze vult daarbij aan: “Ter geruststelling: ook als alles anders loopt, krijg je nog talloze kansen om dat uurtje in te halen.”

2. Borstvoeding

Soms heb je hulp nodig om borstvoeding te laten werken. Of zoals de Vlaamse Sofie Verschueren het omschrijft: ‘’Borstvoeding geven is niet een kwestie van de kraan opendraaien.’’ Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat de melkproductie nog op gang moet komen, dat je of moet oefenen met verschillende voedingshoudingen of met tepelhoedjes aan de slag moet. Sofie schreef een mooi boek over wat er allemaal komt kijken bij borstvoeding en hoe je een bewuste keuze maakt voor borstvoeding of kunstvoeding. 

3. Kraamtranen

Intense liefde, heftige vermoeidheid, ultiem geluk en groot verdriet: alle emoties kunnen voorbijkomen in de kraamtijd. Soms wisselen ze elkaar zelfs in korte tijd af. Was je daarvoor nog in de zevende hemel, kun je daarna intens verlangen naar even rust. En daar horen de nodige kraamtranen bij. Ook om dingen waar je eerst niet over hoefde te huilen. Een zielige reclame, een misvormde courgette of omdat de koekjes op zijn: laat die tranen maar stromen.

Tip: vermijd nog maar even de televisie en nieuwsbronnen. Een moeder vertelt: ‘’De baby lag te slapen, de kraamzorg had alles op orde en het lukte me niet om te rusten. Dus besloot ik even 24 kitchen te kijken, mijn comfort televisie. Tussendoor kwam er ineens een reclame over kinderen in hongersnood. Ik heb tranen met tuiten gehuild. Ik snikte dat onze baby zo’n lekker ‘toehoeoet’ had en dat ik dat ook wenste voor andere kinderen. Ik heb mijn man gedwongen om gelijk geld over te maken. Dat deed hij natuurlijk, maar hij heeft me daarna wel op nieuwsdieet gezet.’’

4. Roze wolk met donderstralen

Niet elke moeder is aan het genieten in de kraamweek en dat is heel normaal. ‘Ik voelde die roze wolk eerst niet,’ deelt een moeder. ‘Weinig slaap, heel vaak moeten voeden, de baby troosten en zelf nog moeten herstellen is soms echt zwaar en het kan je allemaal even te veel worden.’ Mirjam Meek is klinisch psycholoog en spreekt dagelijks moeders bij wie er geen sprake is van een roze wolk. Zij pleit ervoor dat moeders vaker eerlijk durven te praten over het moederschap. Ze zegt: ‘Weet dat het moederschap niet iets is dat je ineens kan, of een talent dat je wel of niet hebt. Moeder zijn leer je met vallen en opstaan. Ik hoop dat we gaan omarmen dat het ouderschap ingewikkeld kan zijn, en dat we elkaar nodig hebben.’

5. Mama’s nieuwe woordjes

Je vocabulaire wordt uitgebreid met woorden als ‘onderkantje’. Een moeder deelt: ‘Ik zat laatst bij de kapper toen ze vroeg: zullen we eerst wat aan de onderkant doen?’ Eén seconde dacht ik dat ze iets anders dan mijn droge haarpunten bedoelde. In de kraamtijd wilde de kraamverzorgende de hechtingen bekijken of alles goed herstelde. Ze noemde dat steevast mijn ‘onderkantje’.’ Zo leer je er heel wat nieuwe woorden bij in je kraambed. Net als meconium, dat is niet één of andere tropische plant, maar de eerste ontlasting van je baby. En zo leer je er nog heel wat nieuwe woorden bij als jonge ouder.

Meer artikelen lezen over opvoeding en gezin?

Meld je hier aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief!

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

6. Kraamvisite en ander bezoek

‘Ik vond op kraamvisite gaan altijd zo’n kort bezoekje, tot ik zelf kraamvisite kreeg die de hele avond bleef zitten. Twee dagen later kon je ons nog opvegen,’ aldus een jonge moeder. Kraamvisite kan overweldigend zijn. Helemaal niet gek dus om visite te beperken als je merkt dat het veel energie kost. Een andere moeder vult aan: ‘Wat ik niet wist over de kraamtijd is de hoeveelheid bezoekjes van allerlei instanties in die eerste dagen.’ Kraamzorg, kraamvisite, de verloskundige en het consultatiebureau wisselen elkaar af. Nog nooit zagen zoveel mensen jou in pyjama en ongekamd haar.

7. Zoek dekking!

Je zou het een talent kunnen noemen hoe een kleine baby met precisie zijn poep in een krachtige straal eruit weet te schieten tijdens het verschonen, precies als jij net de luier hebt uitgedaan. Of hoe hij in een beeldige boog de muur voorziet van vrolijke gele spetters. En ook spuug kun je terugvinden op plekken waarvan je niet wist dat dat kon. Een moeder vertelt hoe er maar een zurig luchtje om haar heen bleef hangen. Bleek er nog wat spuug achter haar oorlel te plakken. Best knap wel.

8. Je lijf

Het kan even duren voordat jouw lijf helemaal hersteld is. ‘Mijn lichaam heeft meer tijd nodig om te herstellen dan ik had verwacht. Ik sport graag, maar daar moet ik geduld mee hebben. Het wordt aangeraden om minimaal zes weken te wachten met sporten en het daarna heel rustig op te bouwen,’ licht een moeder toe.

Ook kan het soms wennen zijn om je nieuwe lichaam te zien. Je baby zit niet meer in je buik, maar je buik is nog wel bol. Een moeder blik terug: ‘De eerste keer dat ik mezelf in mijn giga onderbroek met verband in de spiegel voorbij zag schuifelen dacht ik: niet opletten, dat lichaam komt later wel. Maar juist toen er al een tijd voorbij was gegaan, moest ik wennen aan de blijvende lichamelijke veranderingen zoals de striae, hangend vel en een andere cupmaat.’

Je hebt een topprestatie geleverd en daar mag je trots op zijn, maar voel je niet bezwaard als je moet wennen aan bepaalde lichamelijke veranderingen.

9. Praktische hulp

Praktische hulp is heel fijn in je kraamtijd en de tijd daarna. Dat je zelf niet aan het avondeten hoeft te denken omdat iemand voor je gekookt heeft. Of dat iemand aanbiedt om de was op te vouwen als de kraamzorg er niet meer is. Hulp vragen en aanvaarden is best lastig, maar vaak vinden vrienden en familie het juist prettig als ze iets voor je kunnen betekenen. Dus dikke tip: zeg 'ja, een portie avondeten zou fijn zijn,' als iemand vraagt of hij iets voor je kan meenemen of voor je kunt doen.

10. Hongerrrr

Niet alleen jouw baby heeft honger, jij ook. Tip: leg een voorraad ontbijtkoek, nootjes of proteïnerepen aan. ‘Heel lekker als je er in de eerste week ‘nachts voor de 86e keer uit moet en berehonger hebt,’ spreekt een moeder uit ervaring.

11. De liefde

Sommige ouders worden direct overspoelt door liefde voor hun baby, bij anderen moet de liefde even groeien. Hoe die liefde ook opbloeit, één ding is zeker: het is een liefde die je leven verandert en die je voor altijd met je meedraagt. Een onzichtbare draad van onvoorwaardelijke liefde tussen jou en jouw kindje. Met klitten in je haar, vermoeide ogen, poepvlekken op je shirt, maar je armen gevuld met oneindige liefde.

Photo by Alexander Grey on Unsplash

13 prachtige liederen voor het dopen of opdragen van je baby

Lees ook over:

13 prachtige liederen voor het dopen of opdragen van je baby

Geschreven door

Judit van Dijk-Besters

--:--