Triggerpoints en dry needling niet occult
27 april 2016 · 12:00
Update: 14 juli 2022 · 08:44
Rugklachten, Marlies had er nooit last van. Maar op een dag waren ze er. En ze besloten ook gezellig even te blijven. Marlies besloot triggerpointtherapie uit te proberen, vertelt ze in haar blog in het nieuwe Eva Magazine. Wát nou?! Triggerpoints, dat kán toch niet als christen?
Oke, begrijpelijk. Bij triggerpointtherapie worden naalden gebruikt en daarom roept dit natuurlijk direct associaties op met acupunctuur en reiki. Toch blijkt het om iets anders te gaan.
Niet met elkaar te maken
Triggerpointtherapie en dry needling hebben niets te maken met acupunctuur en Oosterse filosofie. De onderbouwing en behandelmethode zijn gebaseerd op een puur westers medische verklaring. Dat er therapeuten zijn die tegelijkertijd ook acupunctuur inzetten en gebruik maken van vagere technieken, komt ook veel voor. Laat dit een aanmoediging zijn om niet alleen de methode, maar ook de therapeut bewust te kiezen.
Wat is het dan wel? Een triggerpointtherapeut behandelt vastzittende spierknopen in het lichaam met massagetechnieken en heel dunne naalden, ook wel dry needling genoemd.
Door de prikjes schrikt de spier zo, dat hij zich volledig ontspant en er een betere doorbloeding op gang komt. Heel vaak blijkt een slechte doorbloeding de oorzaak van allerlei klachten. Tegelijkertijd vraagt de therapeut naar de levensstijl van een patiënt om te kijken waar de klachten vandaan komen.
Kritische vragen
Jennie Verbeek is triggerpointtherapeut en heeft sinds 2004 een eigen praktijk. Jennie kent de kritische vragen en ziet het daarom als haar missie om uit te leggen hoe het werkelijk zit.
"Triggerpointtherapie is geen acupunctuur, waarbij gebruikgemaakt wordt van energiebanen en meridianen", zegt Jennie. "Bij triggerpointtherapie gaat het alleen om de ontspanning van de spierknoop, die overal in het lichaam tot klachten leidt. De spier gaat weer functioneren zoals hij behoort te doen. Ik behandel geen energievelden.
Heilige Geest
Met Pinksteren is de Heilige Geest uitgestort en het is Zijn kracht in mij die mij leven geeft. Daar moet je het bij laten. Therapeuten die werken met reiki en meridianen denken vaak dat zij de macht hebben over energie in de kosmos, of dat zij energie kunnen doorgeven. Daardoor raken ze in de ban van verkeerde machten.”
Stichting Promise
Haar pleidooi vindt weerklank bij Stichting Promise. Deze stichting, onder leiding van Gerard Feller, houdt medische en psychische behandelwijzen kritisch tegen het licht, met de Bijbel als uitgangspunt. De stichting krijgt de laatste jaren veel vragen over triggerpointtherapie en Feller publiceerde naar aanleiding daarvan een uitgebreid artikel op de website.
Keurmerk
Zowel Jennie Verbeek als Gerald Feller benadrukt dat je je als patiënt niet zomaar moet overgeven aan een behandelaar. Jennie: “Het kan best zijn dat iemand die triggerpointtherapie geeft, ook aan reiki doet. Daarom hebben we een beroepsgroep opgericht om deze behandelwijze zuiver te houden. De NMTM-therapeuten houden zich aan een gedragscode, door geen oosterse filosofieën met hun behandeling te vermengen.”
Nota bene: Heb je veel last van fysieke pijn? Overleg ook altijd met je huisarts over de mogelijkheden voor passende pijnbestrijding in jouw situatie.
Bron: Visie, Stichting Promise
Meest gelezen
- Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
Elbert over alle kinderprogramma's die zijn gezin kijkt
Column Elbert: 'Wat haalt papa toch allemaal uit op tv?'
- Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
‘Een van m’n zussen riep: ‘Jezus, red onze broertjes!’’
Bernice Klein verloor bij een brand vier broertjes
- Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
'Het graf van Rachel': 6 mei om 22.20 uur bij de EO op NPO 2.
Rachel Rosier zoekt naar antwoorden in de Gazaoorlog: 'Wie is goed, wie is fout?'
Lees ook
- Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'Als ik aan het werk ben, vouwt mijn moeder de was op'
- Het weekend van Anne-Mar Zwart
Presentatrice Anne-Mar Zwart over haar weekend
Het weekend van Anne-Mar Zwart
- Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Hoe is het om samen met je moeder te wonen?
Moeder en dochter onder één dak: 'We zijn bij elkaar, maar niet op een kleffe manier’
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.