Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Triggerpoints en dry needling niet occult

Rugklachten, Marlies had er nooit last van. Maar op een dag waren ze er. En ze besloten ook gezellig even te blijven. Marlies besloot triggerpointtherapie uit te proberen, vertelt ze in haar blog in het nieuwe Eva Magazine. Wát nou?! Triggerpoints, dat kán toch niet als christen?

Deel:

Oke, begrijpelijk. Bij triggerpointtherapie worden naalden gebruikt en daarom roept dit natuurlijk direct associaties op met acupunctuur en reiki. Toch blijkt het om iets anders te gaan.

Niet met elkaar te maken
Triggerpointtherapie en dry needling hebben niets te maken met acupunctuur en Oosterse filosofie. De onderbouwing en behandelmethode zijn gebaseerd op een puur westers medische verklaring. Dat er therapeuten zijn die tegelijkertijd ook acupunctuur inzetten en gebruik maken van vagere technieken, komt ook veel voor. Laat dit een aanmoediging zijn om niet alleen de methode, maar ook de therapeut bewust te kiezen.

Wat is het dan wel? Een triggerpointtherapeut behandelt vastzittende spierknopen in het lichaam met massagetechnieken en heel dunne naalden, ook wel dry needling genoemd.

csm_Triggerpoint_V2_a4fa4604d5

Door de prikjes schrikt de spier zo, dat hij zich volledig ontspant en er een betere doorbloeding op gang komt. Heel vaak blijkt een slechte doorbloeding de oorzaak van allerlei klachten. Tegelijkertijd vraagt de therapeut naar de levensstijl van een patiënt om te kijken waar de klachten vandaan komen.

Kritische vragen
Jennie Verbeek is triggerpointtherapeut en heeft sinds 2004 een eigen praktijk. Jennie kent de kritische vragen en ziet het daarom als haar missie om uit te leggen hoe het werkelijk zit.

"Triggerpointtherapie is geen acupunctuur, waarbij gebruikgemaakt wordt van energiebanen en meridianen", zegt Jennie. "Bij triggerpointtherapie gaat het alleen om de ontspanning van de spierknoop, die overal in het lichaam tot klachten leidt. De spier gaat weer functioneren zoals hij behoort te doen. Ik behandel geen energievelden.

Heilige Geest
Met Pinksteren is de Heilige Geest uitgestort en het is Zijn kracht in mij die mij leven geeft. Daar moet je het bij laten. Therapeuten die werken met reiki en meridianen denken vaak dat zij de macht hebben over energie in de kosmos, of dat zij energie kunnen doorgeven. Daardoor raken ze in de ban van verkeerde machten.”

Stichting Promise
Haar pleidooi vindt weerklank bij Stichting Promise. Deze stichting, onder leiding van Gerard Feller, houdt medische en psychische behandelwijzen kritisch tegen het licht, met de Bijbel als uitgangspunt. De stichting krijgt de laatste jaren veel vragen over triggerpointtherapie en Feller publiceerde naar aanleiding daarvan een uitgebreid artikel op de website.

Keurmerk
Zowel Jennie Verbeek als Gerald Feller benadrukt dat je je als patiënt niet zomaar moet overgeven aan een behandelaar. Jennie: “Het kan best zijn dat iemand die triggerpointtherapie geeft, ook aan reiki doet. Daarom hebben we een beroepsgroep opgericht om deze behandelwijze zuiver te houden. De NMTM-therapeuten houden zich aan een gedragscode, door geen oosterse filosofieën met hun behandeling te vermengen.”

Nota bene: Heb je veel last van fysieke pijn? Overleg ook altijd met je huisarts over de mogelijkheden voor passende pijnbestrijding in jouw situatie.

Bron: Visie, Stichting Promise

--:--