Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Twee geloven op een kussen, kan dat?

‘Ik vind het steeds moeilijker worden dat wij totaal geen eenheid vormen’

Mirthe* (59) zat na haar scheiding middenin een identiteitscrisis en raakte compleet ‘van God los’. Tijdens een vakantie naar Turkije valt zij als een blok voor de dertien jaar jongere Mohammed*. Nu zij God weer heeft gevonden, vindt Mirthe het steeds moeilijker om met een moslim samen te leven.

Deel:

Toen Mirthe na een huwelijk van negentien jaar scheidde kwam zij in een identiteitscrisis terecht. Ze besloot om zichzelf niet langer weg te cijferen voor een ander, maar op zoek te gaan naar haar eigen geluk. “Ik wilde eindelijk eens dingen doen die ík leuk vond en niet langer rekening houden met anderen. Achteraf gezien was ik in die tijd erg egoïstisch en hield ik met ‘God noch gebod’ rekening. Toen ik tijdens een vakantie naar Turkije Mohammed – een dertien jaar jongere barkeeper – tegenkwam stond ik dan ook open voor zijn avances en werd ik hopeloos verliefd op hem”.

Mirthe ging ervan uit dat het om een kortstondige vakantieliefde ging, maar eenmaal terug in Nederland bleven zij contact houden. “Ik dacht dat het op niks uit zou lopen, maar nadat het zomerseizoen voorbij was en hij meer vrije tijd kreeg, kwam Mohammed bij mij op bezoek en begonnen wij steeds meer voor elkaar te voelen. Als snel vroeg hij mij ten huwelijk, maar ik had me voorgenomen om nooit meer te trouwen en al helemaal niet met iemand uit een andere cultuur, dus wees ik zijn aanzoek af. Omdat hij bij mij in de buurt wilde zijn, kwam hij een jaar later, inmiddels achttien jaar geleden, definitief in Nederland wonen”.

‘Ik kwam erachter dat hij een fanatiek moslim is’

Na zeventien jaar gescheiden te hebben geleefd, besloten Mirthe en Mohammed vorig jaar te gaan samenwonen. Vanaf het moment dat Mohammed bij haar introk, begon Mirthe te beseffen dat hij een erg gedreven moslim is, iets wat haar in al de jaren daarvoor nooit was opgevallen. “Meerdere malen per dag zondert hij zich af voor zijn gebeden en reinigt hij zichzelf voordat hij aan zijn rituelen begint. Hij doet mee aan de ramadan en gaat elke vrijdag naar de moskee”, vertelt Mirthe. “Ik merk dat het mij irriteert. Hij heeft daarentegen totaal geen moeite met het feit dat ik christen ben en juicht het alleen maar toe dat ik een relatie met ‘mijn God’ heb en naar de kerk ga”.

Mirthe geeft toe dat het allemaal lang niet zo vervelend was toen zij nog niet samenwoonden, maar dat ze sinds hij bij haar woont pas beseft hoe belangrijk zijn geloof voor hem is. “Ik vind het steeds moeilijker worden dat wij totaal geen eenheid vormen en allebei iets anders geloven. Hij gaat op vrijdagavond naar de Moskee en ik zit op zondagmorgen met oordopjes in mijn eigen dienst te bekijken. Hij zou mij graag willen bekeren tot zijn geloof en ik hem tot het mijne. We geloven beiden dat we het ware geloof aanhangen.

In mijn eerste huwelijk was ik getrouwd met een christen. Niet dat dat zo perfect was, want dit huwelijk is helaas stukgelopen, maar ik weet wel hoe het kan zijn: samen naar de kerk gaan als gezin en naar Bijbelstudies. Erover praten met elkaar en een eenheid vormen op geloofsgebied. Dat begin ik steeds meer te missen in deze relatie”.

“Mijn geweten speelt op”

Toen Mirthe een relatie met Mohammed kreeg was zij ‘van God los’ en maakte zij zich niet druk over Gods wil in haar leven, maar sinds zij weer terug is bij God begint ze steeds meer last van haar geweten te krijgen. “Ik worstel enorm met het feit dat ik ongehuwd met Mohammed samenleef. Ik was ver bij God vandaan toen ik een relatie met hem begon, maar nu ik weer in de Bijbel lees en mijn relatie met God hersteld is, kan ik er niet langer onderuit dat ik op een manier leef die God niet goedkeurt.

Ik heb God en de mensen die ik onrecht heb aangedaan om vergeving gevraagd. In de Bijbel staat dat God ons vergeving wil geven als wij onze zonden voor Hem belijden én laten. Dat is heldere taal. Ik moet stoppen met deze relatie of met hem trouwen. Met beiden heb ik grote moeite. Ik heb een soort vreemde gedachtekronkel, waardoor ik bang ben om straks onderdrukt te worden als ik zijn vrouw ben. Er zijn totaal geen aanwijzingen dat hij zich in zo`n man zou kunnen ontpoppen, maar ergens ben ik gewoon bang voor onze cultuurverschillen en zijn kijk op de rol van de vrouw.”

Kind van God

“Mijn vriendin zegt vaak tegen mij dat ik niet zo moeilijk moet doen en minder streng moet zijn voor mezelf. Ze probeert mij op te beuren door te zeggen: ‘Je bent een kind van God en Hij houdt van je’. Ik vind het heel lief van haar, maar in de Bijbel lees ik toch echt wat anders. God wil dat ik mijn zonden achter me laat en Hem volg. En dat is nu net wat ik niet doe. Ik vraag om vergeving, maar ga gewoon door met mijn zonden”.

De vriendin van Mirthe adviseerde haar om desnoods alleen voor de wet te trouwen. “Dat is inderdaad een oplossing waar ik al veel over heb nagedacht, maar de angst voor onze cultuurverschillen is te groot”, geeft Mirthe aan. “Mohammed weet dat de Islam samenwonen ook verbiedt, maar maakt zich hier veel minder druk om. Ten eerste is hij een man en dus veel nuchterder. Daarnaast gelooft hij dat hij door goede werken in de hemel kan komen. Doordat hij veel goede werken doet, denkt hij te kunnen compenseren wat minder goed is.”

Spijt

“Een tijdje geleden heb ik een tekst gekalligrafeerd: ‘Ik en mijn huis, wij zullen de Here dienen’. Ik heb hem nog steeds niet opgehangen, want ik weet dat er in mijn huis ook een andere God wordt gediend en dat doet pijn. Mijn leven is er niet makkelijker op geworden door de keuzes die ik heb gemaakt. Als ik terugkijk op mijn verleden heb ik van veel dingen spijt en zou ik het anders aanpakken als ik het opnieuw zou kunnen doen. Ik zou het iedereen afraden om een relatie te beginnen met iemand die een ander geloof aanhangt. Hoe het verder moet weet ik niet, daarom besloot ik mijn verhaal met jullie te delen en hoop ik dat jullie reacties mij zullen helpen bij het nemen van een beslissing. Misschien reageert er wel iemand die hetzelfde heeft meegemaakt, dat zou helemaal fijn zijn”.

* De namen in dit interview zijn gefingeerd.

Lees ook: Hoe ga je om met cultuurverschil in je relatie?

Geschreven door

Rita Maris

--:--