Ga naar submenu Ga naar zoekveld

2: Utrecht, het jaar 50: De Romeinse Limes

Water als veilige grens

29 juni 2021 · Leestijd 3 min

Water is natuurlijk niet alleen een vijand, het kan ook een vriend zijn. Een veilige grens of een handelsweg. Dat was het voor de Romeinen die omstreeks 50 v.Chr. de Lage Landen binnenvielen en de Rijn uiteindelijk als de noordgrens van hun immense rijk maakten. Utrecht, of Traiectum, was een van die forten langs de Rijn.

Limes

limes
Infographic bij https://www.gelderlander.nl/nijmegen-e-o/werelderfgoed-romeinse-limes-stap-dichterbij~ac04de24/. Credits: (c) 2014 De Gelderlander , FV, MK.

Traiectum of Trecht

2 UtrechtCastellum

Het houten fort Traiectum werd rond 47-50 n.Chr. gebouwd als versterking langs de Rijn die de grens vormde tegen vijandige noordelijke stammen. De aanduiding Traiectum werd gebruikt om een plaats aan te geven waar een rivier doorwaadbaar of over te steken was. Daaruit ontstond in de middeleeuwen het Nederlandse woord Trecht. Tijdens de Bataafse Opstand van 69/70 werd het houten fort, net als alle andere grensforten langs de Rijn tot aan Castra Vetera (Xanten), verwoest door de Bataafse opstandelingen. Nadat de opstand was bedwongen werd het herbouwd in steen.
Vandaag de dag liggen de restanten daarvan nog zichtbaar onder en rond het Domplein in de Nederlandse stad Utrecht. Rond 270 verlieten de Romeinen Traiectum.

Marskamp Ermelo

2- klein-roman-reenacting-4-via-flickr-by-roberto-maldeno-kopie

Dat de Romeinen niet achter hun veilige grens bleven, bewijzen de resten van een Romeins marskamp op de heide bij Ermelo ver boven de Rijn. Daarover later meer.

Bronnen:

--:--