Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vanaf vandaag gaat de nieuwe donorwet in

Wat houdt dat eigenlijk in?

Vandaag, 1 juli 2020, gaat de nieuwe donorwet in. Je mag nog altijd zelf kiezen of je wel of geen donor wilt zijn, maar wie die keuze niet vastlegt, wordt geregistreerd met ‘geen bezwaar’. Hoe is het om te wachten op een nieuw orgaan? In het nieuwe EO-programma 'De 100' volgt Bert van Leeuwen patiënten die op een orgaan wachten een jaar lang.

Deel:

Jaarlijks sterven er in Nederland zo'n 150 mensen door een tekort aan organen. Daarom heeft Pia Dijkstra (D66), initiatiefnemer van de nieuwe wet, jarenlang gestreden voor een nieuwe donorwet. Al in september 2016 ging een meerderheid van de Tweede kamer akkoord met het wetsvoorstel. In februari 2018 stemde een nipte meerderheid van de Eerste kamer voor de wet. En vanaf vandaag is de wet dan eindelijk actief.

Donorregister.nl

Tot nu toe hebben zo’n 7 miljoen Nederlanders hun keuze vastgelegd op donorregister.nl. De overheid wil dat iedere Nederlander van achttien jaar of ouder zich registreert in het Donorregister. Er zijn - net als voorheen - vier keuzemogelijkheden:

  • Ja, ik geef toestemming voor orgaandonatie.
    Je wilt donor worden. Indien gewenst kun je aangeven dat je sommige organen en weefsels niet wilt doneren.
  • Nee, ik geef geen toestemming.
    Je wilt geen donor worden.
  • Mijn partner of familie beslist.
    Je wilt dat je partner of familie voor je kiest na jouw overlijden.
  • De door mij gekozen persoon beslist.
    Je wilt dat iemand anders voor je kiest na jouw overlijden.

De nieuwe donorwet

Je wordt dus nog steeds níet verplicht om donor te worden. Wat door de nieuwe donorwet wel verandert, is dat je jouw keuze actief moet doorgeven. Voorheen was je geen donor, tenzij jij (of je familie) daar toestemming voor gaf. Vanaf nu ben je donor, tenzij jij (of je familie) daar geen toestemming voor geeft.

De wet gaat vandaag wel in, maar minister van Rijn vindt het door corona niet de tijd om een dergelijke keuze te maken. Daarom is het verzenden van de brieven twee maanden uitgesteld. Tussen 1 september 2020 en 31 maart 2021 krijgt iedereen vanaf achttien jaar of ouder die zijn keuze nog niet heeft vastgelegd een brief met het verzoek dat alsnog te doen. Als hier niet op wordt gereageerd, volgt na zes weken een herinnering.

Geen keuze = geen bezwaar

Heb je na deze twee brieven je keuze nog altijd niet vastgelegd, dan word je automatisch geregistreerd met ‘geen bezwaar’. Niet kiezen wordt daar de nieuwe donorwet dus eigenlijk gezien als kiezen voor ‘geen bezwaar’. Vanaf de zomer 2021 staat iedere Nederlander van achttien jaar of ouder in het Donorregister. Vanaf dan krijgen alleen jongeren die achttien worden en nieuwe Nederlanders een brief. Meer informatie over de nieuwe donorwet vind je hier.

‘De 100’

Op dit moment staan er in Nederland 1.283 mensen op de wachtlijst voor een orgaan. (bron: transplantatiestichting.nl). Voor deze mensen biedt de nieuwe donorwet meer hoop. De gedachte is immers dat deze wet zal zorgen voor meer orgaandonoren. Sommige patiënten wachten maanden en soms zelfs jarenlang op een nieuw orgaan. Het nieuwe programma ‘De 100’ brengt het verhaal van deze mensen tot leven. Tijdens de startaflevering op maandag 6 juli, maken we kennis met de deelnemers.

Het komende jaar volgt presentator Bert van Leeuwen de deelnemers in hun dagelijks leven. Tot en met de operatie, of juist tijdens het wachten op een donor. De serie vertelt vanuit de kern het mooie, aangrijpende en soms ook erg ingewikkelde proces van orgaantransplantatie. In 2021 wordt het zesdelige vervolg uitgezonden en zien we hoe het met de deelnemers gaat.

Startaflevering 'De 100': maandag 6 juli om 20.30 uur op NPO 1. In 2021 wordt het zesdelige vervolg uitgezonden.

Lees ook: zangeres Jannica van Barneveld had vanaf de ene op de andere dag een nieuwe lever nodig

Geschreven door

Annemarie Kok-van Twillert

--:--