Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vasten in de veertigdagentijd: hongeren naar God

Dirk de Bree geeft tips voor de ‘vastentijd’

Deel:

Onlangs is de zogenaamde ‘veertigdagentijd’ weer begonnen. Tot aan Pasen vasten veel mensen van maandag tot zaterdag van voedsel of andere ‘pleziertjes’. Het is een beproefde manier om stil te staan bij het lijden en sterven van Jezus Christus en je voor te bereiden op het feest van de opstanding. Ze zien af van aardse zaken om zo ruimte te maken voor hemelse zaken. Wie wil dat niet?

Misschien heb je niets met vasten. Of je vraagt je af hoe deze ‘geestelijke oefening’ werkt. Voor jou heb ik dan een aantal gedachten ter overweging.

Lees ook: Alles over de veertigdagentijd op een rijtje
Lees ook: Alles over de veertigdagentijd op een rijtje

Waarom zou je vasten?

Voor je begint, is het handig om je te verdiepen in het ‘waarom’ van vasten. Het is een ‘geestelijke oefening’ om je aandacht op God te richten, net zoals bidden, Bijbellezen en mediteren. In de Bijbel staan heel wat teksten over vasten (lees bijvoorbeeld Matteüs 6Matteüs 9, of lees verder in het rijtje onder dit artikel). Voor de gelovigen uit zowel het Oude als het Nieuwe Testament is het geen extraatje, maar een vanzelfsprekendheid. Op basis van de Bijbel zijn er dan ook weinig redenen te noemen om niet te vasten. 

Conclusie: vasten hoort bij het christelijk leven! Misschien is het nu wel meer nodig (of behulpzaam) dan ooit. Vele christenen verlangen naar meer van God en groei in hun geloof. Als je dan zo graag meer van God wilt beleven, gebruik dan in elk geval de middelen die de Bijbel je wijst. Tijd om je eten even te laten staan om je honger naar God aan te wakkeren.

De Bijbel noemt weinig redenen om niet te vasten

Oefening baart kunst

Enthousiast geworden? Let wel op: vasten is een oefening. Het gaat niet vanzelf. Als je te hard van stapel loopt, loop je het risico de waarde en kracht van vasten mis te lopen. Het is beter om rustig stapjes te maken.

Maak een realistisch plan, eventueel samen met anderen:

  • Wat is jouw reden voor vasten? Verlang je naar meer van God, wil je richting zoeken in bepaalde keuzes, berouw tonen over misstappen of je verdiepen in bepaalde Bijbelse thema’s?
  • Wanneer ga je vasten? Welke dag of dagen? In de 40-dagentijd kun je bijvoorbeeld doordeweeks je middageten overslaan en één keer per week alle maaltijden? Zondag kun je natuurlijk eten, dan is het feest!
  • Waarvan ga je vasten? Normaal gesproken van voedsel, al zijn er ook trends om van andere ‘pleziertjes’ te vasten.
  • Hoelang ga je vasten? Bouw daarin je vastentijd op. Bijvoorbeeld eerst aantal keer één maaltijd overslaan en na oefenen 2 of 3 maaltijden. Drink wel thee of vruchtensap. Als je veel koffie drinkt, stop een paar dagen voor je gaat vasten – dat scheelt hoofdpijn.
  • Kies tijdens je vastendagen voor stille tijd(en), waarin je ook echt tijd neemt voor gebed en Bijbellezen. Handig om dat in elk geval te doen op de tijden dat je normaal gesproken eet. Trek de wifi-stekker eruit, gooi je mobiel aan de kant en zoek de stilte op in de natuur.
Lees ook: Is vasten gezond? (En andere veelgestelde vragen over vasten)
Lees ook: Is vasten gezond? (En andere veelgestelde vragen over vasten)

Wat levert het op?

Vasten levert soms helemaal niets op. Zeker voor beginners zal het vooral zwaar zijn. Je voelt je moe en leeg. Allerlei ‘verborgen’ gevoelens kunnen boven komen, waar je niet altijd trots op bent. Je zult vasten bij tijden maar nutteloos vinden. Het helpt om op die momenten gewoon door te zetten. Zelfs als het naar je idee niets oplevert kan het nuttig zijn. Sowieso volg je hierin je Heer. Doe het voor de koning en vertrouw op zijn beloften!

En als je de leegte in jezelf ervaart, niets weet om te bidden of te overwegen, durf dan te zwijgen en in de stilte te blijven. Wellicht word je verrast door een stem van Boven. Het is daarbij handig om een (gebed)schrift te gebruiken. Hierin kun je opschrijven waarom je aan het vasten bent en waar je op hoopt. Tijdens de veertigdagentijd kun je gedachten opschrijven die je ‘toevallen’, of Bijbelteksten, gebeden en voornemens.

Al doende leer je! Als je oefent met vasten, ontdek je de waarde van vasten ook steeds meer. Er komen momenten dat je ontvangt wat je zoekt. Momenten van genade, waarin de hemel de aarde raakt en waarin je gevoed wordt door de Allerhoogste.

Ik wens je een gezegend vasten toe!
 

Geschreven door

Dirk de Bree

--:--