Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vasten? Vast niet!

Blog van Margje Fikse

Deel:

Of ik even 24 uur zou willen vasten, was de vraag van de redactie van 'Dit is de kwestie'. Bijna kwaad zei ik: “Nee, dat ga ik niet doen!” Vasten werkt niet bij mij. Ik ga alleen maar als een opstandige Eva graaien naar de verboden vrucht.

Is vasten goed voor je? Over die vraag dachten we na in de eerste aflevering van het nieuwe seizoen van Dit is de kwestie dat onlangs van start ging. Het achterliggende idee in deze aflevering is dat vasten meer en meer een hype is geworden. Van het vasten omwille van geloof is het fenomeen commercieel verbogen naar ‘vasten omwille van je lichaam’. 

Daarom ga ik op bezoek bij een coach die me een uitleg geeft over intermittent fasting. Deze vorm van vasten – een paar uur op de dag – zou goed voor je lichaam zijn en je ook helpen af te vallen.

Er zijn heel wat goeroes die je aanraden je lichaam te ontgiften door een tijdje te vasten. Ik heb er niks mee, want ik ga alleen maar obsessief denken aan datgene wat ik even niet mag: eten, op mijn telefoon, et cetera.

Als tiener vastte ik 24 uur van eten tijdens een actie voor World Vision. Ik vónd mezelf zielig! En achteraf schaamde ik me daar weer voor, want ja, er zíjn mensen die dagen geen eten hebben. Wat dat betreft, had de actie haar doel bereikt.

Ook zoiets geks aan vasten: in de katholieke traditie gaat het carnaval eraan vooraf. Dat zou ik toch echt anders bedacht hebben, hoor. Zit je te genieten van feest, gezelligheid, lekker eten – in de wetenschap dat dat straks allemaal niet meer mag! Nee, in mijn systeem zou het beter werken om carnaval het sluitstuk te laten zijn. Taart als beloning voor dappere onthouding.

Maar zoals gezegd: ik ga het helemaal niet doen, dat vasten. Hoewel.. Zou er toch een goeroe of vastencoach zijn die me zo gek kan krijgen?

Lees ook: Ging ik overstag?
Lees ook: Ging ik overstag?

'Dit is de kwestie' over vasten gemist?

Kijk hier deze aflevering terug via NPO Start

Geschreven door

Margje Fikse - gastauteur

--:--