Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vergeetachtig en vermoeid? Check je B12!

Vitaminetekort

In de zomer blaken de meeste mensen wel van de energie. Maar wat nou als je al voor langere tijd juist helemaal geen puf meer hebt? Je bent chronisch vermoeid, je vergeet steeds vaker dingen en het lijkt even allemaal op te zijn. Dat kan natuurlijk allerlei oorzaken hebben, maar begin eens met een check hoe het zit met je vitamine B12.

Deel:

Ruim een half miljoen Nederlanders krijgt – vaak zonder het te weten – te maken met een tekort aan deze belangrijke bouwstof voor je lijf. De symptomen treden namelijk pas op als je al een langere tijd te weinig vitamine B12 hebt aangemaakt…

Vitamine B12 – ook wel cobalamine genoemd – speelt een belangrijke rol in je lichaam. Het zorgt voor de aanmaak van je rode en witte bloedcellen en is essentieel voor het immuunsysteem, de hersenfunctie en een goed werkend zenuwstelsel. De klachten bij een tekort zijn vooral ‘vage’ klachten zoals inderdaad chronische vermoeidheid en problemen met je geheugen en concentratie.

Risicogroepen

Er wordt vaak gedacht dat vooral ouderen een risicogroep zijn als het om een tekort van deze vitamine gaat. Maar ook mensen die regelmatig onder stress staan kunnen problemen krijgen. Stress vermindert namelijk de afgifte van maagzuur en enzymen. Chronisch gebruik van maagzuurremmers kan hierbij ook een rol spelen.

Vooral vegetariërs en veganisten hebben een verhoogde kans op vitamine B12-gebrek. Ruim 50% van de vegetariërs heeft volgens onderzoek een tekort aan vitamine B12, veganisten gemiddeld zelfs 80%. Deze vitamine wordt namelijk geproduceerd in de darmen van dieren. Ook mensen met overgewicht hebben door een eenzijdig eetpatroon vaak een tekort. Het invullen van een eenvoudige vragenlijst kan vaak al een indicatie geven of hier sprake van is.

Uitgeputte reserves... en dan? 

De dagelijkse hoeveelheid vitamine B12 die je als volwassene nodig hebt is 2,8 gram. Om je een idee te geven: uit een ei kan je lijf 0,6 gram vitamine B12 halen. Eet je een stukje kabeljauw van 100 gram dan levert dat zo’n 2,0 gram op. Maar wat nou als je die 2,8 gram per dag niet haalt? Je lichaam zal dan in eerste instantie de reserves uit je lever en nieren gaan opmaken. Vitamine B12 is wateroplosbaar en kun je voor maximaal 5 jaar in je lever opslaan, maar daarna raken de reserves toch echt wel uitgeput. Zo kun je dus een tijd lang te weinig B12 binnen krijgen zonder dat je daar iets van merkt.

Wat als je dan je hele voorraad B12 hebt op verbruikt? Dan kun je bijvoorbeeld last krijgen van depressie, vermoeidheid, hoofdpijn en/of een gebrek aan eetlust. Op de langere termijn kan bloedarmoede een gevolg zijn. Maar ook op neurologisch gebied kan er van alles gaan haperen. Zo kun je last krijgen van geheugenverlies, woordvindingsproblemen, coördinatiestoornissen, spierzwakte in je benen of tintelingen in handen en voeten. Zelfs een trillend ooglid kan een aanwijzing zijn dat je te maken hebt met een B12-tekort. Kortom, het is super belangrijk om je vitamine B12 voorraad op orde te hebben.

Welke vorm van B12 kun je het beste kiezen?

In bijna alle multivitamines zit vitamine B12 in de vorm van cyanocobalamine. Hierbij is de cobalamine (B12) gekoppeld aan de drager cyanide. Deze vorm komt in de natuur niet voor. Je kunt beter kiezen voor methylcobalamine en adenosylcobalamine. Het advies is om bij het vermoeden van een vitamine B12-tekort contact op te nemen met de huisarts of een orthomoleculair therapeut. Deze kunnen je dan verder adviseren.

Tot slot een checklist om in te schatten of je wellicht een tekort hebt aan B12:

  1. Ben je vegetariër, veganist of eet je gewoon weinig dierlijke producten?
  2. Heb je regelmatig last van vermoeidheid?
  3. Heb je regelmatig problemen met concentratie en geheugen? 
  4. Ervaar je regelmatig stress en/of ben je ouder dan 55 jaar?
  5. Ervaar je regelmatig tintelingen in handen en voeten?
  6. Heb je last van neerslachtigheid?
  7. Heb je last van duizeligheid of oorsuizen?
  8. Heb je maagproblemen of een maagoperatie ondergaan?
  9. Gebruik je medicatie zoals maagzuurremmers of metformine?

Sonja Grandia heeft een Studio voor Leefstijl & Gezondheid op basis van de orthomoleculaire geneeskunde in Nieuw-Vennep. 

"Als je darmen gezond zijn, kun je je beter concentreren en ben je ook gelukkiger". Lees hier een artikel waarin Sonja vertelt over het brein in je darmen.

--:--