Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Viroloog Jean-Luc Murk in 'EO Live': 'Neem coronavirus serieus'

'Kritisch over ophef, maar virussen blijven gevaarlijk'

Deel:

Donderdag was het zover. Het coronavirus had Nederland bereikt. Arts-microbioloog en viroloog Jean-Luc Murk legt in EO Live uit wat virussen eigenlijk zijn. Hij werkt in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, waar de eerste Nederlandse coronapatiënt werd opgenomen. Maar is COVID-19, zoals het virus officieel heet, alle ophef wel waard? 

Na alle reuring over het coronavirus lijkt het tijd voor bezinning. Het radiomagazine EO Live gaat op zoek naar de feiten. "In tegenstelling tot bacteriën leven virussen eigenlijk helemaal niet," zegt Jean-Luc Murk. “Het zijn pakketjes met genen. Die nestelen zich in een cel en geven daar informatie af."

(Tekst loopt door onder de foto.)

Corona COVID-19 Noord-Italië
Er is een run ontstaan op mondkapjes, maar volgens deskundigen bieden ze nauwelijks bescherming. Credits: Shutterstock.

"Alleen is een virus erop gericht zichzelf te verspreiden en schakelt daarbij de nietsvermoedende cel in. Na een tijdje komt het afweersysteem in actie," legt de microbioloog en viroloog uit. "Soms word je ziek van het virus, soms van de afweerreactie.”

'Minicollege voor dummies' over corona terugluisteren

Arts-microbioloog en viroloog Jean-Luc Murk van het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg vertelt in EO Live wat virussen zijn, of ze echt gevaarlijk zijn en wat dit betekent voor het coronavirus. Luister zijn 'minicollege voor dummies' hier terug. 

Op de vraag of COVID-19 gevaarlijk is, lopen de meningen uiteen. De een neemt de hoogste voorzorgsmaatregelen in acht, terwijl de ander zich geen zorgen maakt. Murk pleit voor een gezonde dosis scepsis tegenover alle ophef. “Het is enorm moeilijk om je als burger te beschermen tegen het virus, omdat het zo besmettelijk is. Dat lukt alleen met draconische maatregelen zoals ze die in China nemen. De vraag is of dat hier in Nederland ook zou lukken.”

Lees ook: Coronavirus: kunnen we het Heilig Avondmaal nog vieren?
Lees ook: Coronavirus: kunnen we het Heilig Avondmaal nog vieren?

Toch moeten Nederlanders niet te makkelijk doen over het virus, alsof het een griepvirus is waar voornamelijk ouderen aan overlijden. Murk: “Hoewel het overlijdenspercentage lijkt mee te vallen, hebben we in Nederland te maken met vergrijzing. Je moet er niet aan denken dat het sterftepercentage stijgt en dat veel ouderen gaan overlijden.”

Het coronavirus laat ons zien dat virussen nog steeds heel gevaarlijk zijn

Volgens Murk zijn we in de 21e eeuw gewend geraakt aan uitstekende gezondheidszorg, iets dat onbedoeld de scherpe randjes van epidemieën afhaalt. “Dit virus laat zien dat virussen gewoon heel gevaarlijk zijn. We zijn gewend dat er overal wel een oplossing voor te vinden is. Maar een blik op de geschiedenis leert iets anders. In het verleden zijn miljoenen mensen overleden aan epidemieën, zoals de pest. Dat moeten we niet vergeten.”

Coronavirus: viroloog Jean-Luc Murk in 'EO Live'

Nu het coronavirus in de afgelopen dagen ook in Nederland blijkt voor te komen, zet het radiomagazine EO Live de feiten en fabels op een rij. Arts-microbioloog en viroloog Jean-Luc Murk werkt in het Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis in Tilburg, waar de eerste Nederlandse coronapatiënt werd opgenomen. Hij reageert sceptisch op alle ophef, maar waarschuwt dat virussen nog steeds heel gevaarlijk zijn.

Zaterdag 29 februari, 19.00 uur, NPO Radio 5

Beeld: Shutterstock

--:--