Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vogelaar Embert Messelink in EO-podcast 'ZOUT!'

'Christenen zouden meer om moeten zien naar de schepping'

Deel:

Voor de nieuwste aflevering van de podcastserie ZOUT! gaat presentator Chris Segers vogels spotten met natuurliefhebber Embert Messelink. Embert is sinds zijn 14e levensjaar een gepassioneerd vogelspotter. De ontmoeting vindt om half zeven in de ochtend plaats in de bossen bij Den Treek Henschoten, een natuurgebied bij Amersfoort. 

Iedere week komt Embert Messelinnk op deze plek om vogels te tellen. Volgens Embert is vooral de verassing leuk. “Je weet nooit wat je gaat zien. Op een ochtend lukt het wel eens om 25.000 vogels te tellen. In het voorjaar is het iets rustiger, maar in oktober is het echt keihard werken," vertelt Embert met een glimlach.

Geloof en natuur

Embert is een goedlachse duizendpoot. Hij is debatleider, student theologie, dagvoorzitter, journalist en ook nog directeur van A Rocha, een christelijke natuurorganisatie. "Ik hou heel erg van combineren, maar de rode lijn in mijn leven zijn deze vragen: Wat heeft geloof met natuur te maken? Hoe is alles ontstaan? Maar meer gericht nog: wat hebben de grote vragen van deze tijd met ons geloof te maken?"

Gesprekshandleidingen bij 'ZOUT'

Met deze aflevering over Embert Messelink start ZOUT! een reeks afleveringen over 'Natuur'. Bij elke reeks stelt de podcast gesprekshandleidingen beschikbaar, met tips voor gespreksgroepen in kerken. Je vindt de gesprekshandleidingen hier

De naam ‘A Rocha' betekent ‘De Rots’, een verwijzing naar een plek in Portugal waar de beweging is begonnen. Het doel van de organisatie is herstel van de natuur, maar ook duurzaam leven. Denk hierbij bijvoorbeeld aan minder vliegen, minder vlees eten om schepping minder zwaar te belasten.

'Het zit niet snor bij christenen'

Van seculiere vrienden uit de natuurbescherming krijgt Embert wel eens de vraag: 'Waar zijn de kerken als het hierom gaat?' En dat vind hij een terechte vraag. "We nemen als christenen hier geen voortouw in. En dat is jammer. Er zijn echter plekken in de wereld waar christenen in de meerderheid zijn. En als zij vanuit hun geloof de verbinding gaan leggen met de vraag hoe we met de aarde samenleven, kan dat heel veel impact hebben en kan er lokaal iets moois gebeuren.

Waar zijn de kerken als het gaat om natuurbescherming?

In Ghana loopt momenteel een enorm project waaraan A Rocha leiding geeft. Hierbij wordt een van de belangrijkste stukken oerwoud beschermd en zijn ondertussen andere partijen aangehaakt." Embert glundert als hij hierover praat.

'Hoopvol perspectief'

Christenen zijn heel goed in het omzien naar medemensen, maar veel minder met het omzien naar de schepping. En als het om de toestand van de natuur gaat is er veel hopeloosheid. Embert: “Alles wordt alsmaar minder en dat blijft ook zo. Het grote verhaal van de bijbel gaat over herstel van alle dingen. En dat is een heel hoopvol perspectief."

Luister hier naar 'ZOUT!' met Embert Messelink

In de EO-podcast ZOUT! ontmoeten presentatoren Marieke Meijer en Chris Segers bekende en minder bekende mensen die zich als gelovige inzetten voor de samenleving. Marieke en Chris willen weten hoe gelovigen in het land actief zijn op maatschappelijke terreinen als duurzaamheid, armoede en het bestrijden van onrecht. Luister hier naar de aflevering met Embert Messelink.

--:--