Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Waarom we nieuwe bomen willen planten

Het belang van bos in Nederland

Nieuw bos in elk van de 12 provincies; dat is het doel. Maar waarom eigenlijk? De deskundigen van Staatsbosbeheer geven uiteg over het belang van bossen.

Deel:

Belang van bos

Hopelijk vertellen we niets nieuws, maar bossen zijn voor ons van levensbelang. Ze zorgen voor zuurstof, ze zijn goed voor het klimaat, ze zijn belangrijk voor de biodiversiteit en de vele dieren en planten die er leven, ze houden ons koel op een hete zomerdag, zuiveren onze lucht, en leveren ons hout voor bijvoorbeeld vloeren en gebouwen.

Mensen houden van bossen. We wandelen en fietsen er. Het is een speelplaats voor kinderen, een fitnessruimte voor sporters en een plek waar zorgpatiënten werken aan hun herstel. Bovendien helpt een groene omgeving ook om mentaal gezond te zijn.

Weinig bos

Bossen behoren tot de rijkste en meest gewaardeerde ecosystemen op aarde. Maar Nederland heeft helemaal niet zo heel veel bos. Rond 1850 was het bosoppervlak op een dieptepunt met zo’n 1 % van het landoppervlak. Sindsdien heeft onder andere Staatsbosbeheer hard gewerkt aan het planten en uitbreiden van bossen.

Nu bestaat ongeveer 10 procent van ons landoppervlak uit bos. Dat is nog steeds niet veel als je dat vergelijkt met landen om ons heen. Duitsland heeft bijvoorbeeld meer dan 30% bos. In de Scandinavische landen is nog veel meer.

Meer bos in Nederland

Er is meer bos nodig in Nederland. Daarom plant Staatsbosbeheer in de komende tien jaar minstens 5.000 hectare nieuw bos aan. En dat is dus belangrijk voor het klimaat, biodiversiteit, duurzame productie van hout en recreatie. Die 5.000 hectare nieuw bos komt op grond dat al van Staatsbosbeheer is en waar ruimte is voor nieuwe bosontwikkeling.

Maar dat gaat niet zomaar. Nieuw bos aanplanten is duur. We hebben daarom jouw hulp hard nodig! Help ons met het planten van nieuw bos in elk van de twaalf provincies en draag bij aan meer bos in Nederland.

Plant een boom
Plant een boom

Nieuw bos in elk van de 12 provincies: draag ook jouw boompje bij aan een groener Nederland. Samen zorgen we voor schone lucht en een gezonde leefomgeving!

Volg ons op Instagram!
Volg ons op Instagram!

Blijf op de hoogte van de laatste acties en nieuwtjes van Nederland Plant Bomen.

--:--