Waarom we nieuwe bomen willen planten
4 januari 2021 · 13:01
Update: 14 november 2024 · 17:06
Nieuw bos in elk van de 12 provincies; dat is het doel. Maar waarom eigenlijk? De deskundigen van Staatsbosbeheer geven uiteg over het belang van bossen.
Belang van bos
Hopelijk vertellen we niets nieuws, maar bossen zijn voor ons van levensbelang. Ze zorgen voor zuurstof, ze zijn goed voor het klimaat, ze zijn belangrijk voor de biodiversiteit en de vele dieren en planten die er leven, ze houden ons koel op een hete zomerdag, zuiveren onze lucht, en leveren ons hout voor bijvoorbeeld vloeren en gebouwen.
Mensen houden van bossen. We wandelen en fietsen er. Het is een speelplaats voor kinderen, een fitnessruimte voor sporters en een plek waar zorgpatiënten werken aan hun herstel. Bovendien helpt een groene omgeving ook om mentaal gezond te zijn.
Weinig bos
Bossen behoren tot de rijkste en meest gewaardeerde ecosystemen op aarde. Maar Nederland heeft helemaal niet zo heel veel bos. Rond 1850 was het bosoppervlak op een dieptepunt met zo’n 1 % van het landoppervlak. Sindsdien heeft onder andere Staatsbosbeheer hard gewerkt aan het planten en uitbreiden van bossen.
Nu bestaat ongeveer 10 procent van ons landoppervlak uit bos. Dat is nog steeds niet veel als je dat vergelijkt met landen om ons heen. Duitsland heeft bijvoorbeeld meer dan 30% bos. In de Scandinavische landen is nog veel meer.
Meer bos in Nederland
Er is meer bos nodig in Nederland. Daarom plant Staatsbosbeheer in de komende tien jaar minstens 5.000 hectare nieuw bos aan. En dat is dus belangrijk voor het klimaat, biodiversiteit, duurzame productie van hout en recreatie. Die 5.000 hectare nieuw bos komt op grond dat al van Staatsbosbeheer is en waar ruimte is voor nieuwe bosontwikkeling.
Maar dat gaat niet zomaar. Nieuw bos aanplanten is duur. We hebben daarom jouw hulp hard nodig! Help ons met het planten van nieuw bos in elk van de twaalf provincies en draag bij aan meer bos in Nederland.
Meest gelezen
- Vincenza La Porta is de nieuwe directeur-uitgever van het Nederlands Dagblad: ‘Ik voel mij bevoorrecht’
Vincenza La Porta is de nieuwe directeur-uitgever van het Nederlands Dagblad: ‘Ik voel mij bevoorrecht’
- Mama Mirjam: ‘Ik wens dat we vriendjes blijven!’
Column
Mama Mirjam: ‘Ik wens dat we vriendjes blijven!’
- Paul is er een van een vierling, maar: ‘Ik hoefde niet te vechten voor mijn eigen identiteit’
Persoonlijk verhaal
Paul is er een van een vierling, maar: ‘Ik hoefde niet te vechten voor mijn eigen identiteit’
Lees ook
- Het hart van Wilma Veen stopte er meerdere keren mee
‘Na zo veel hartstilstanden is mijn leven een groter wonder dan ooit’
Het hart van Wilma Veen stopte er meerdere keren mee
- Wandelen door de geschiedenis? Christine werkte mee aan een bijzonder project
Wandelen door de geschiedenis? Christine werkte mee aan een bijzonder project
- Lizette (38) is reisblogger: ‘Ik zie mezelf reizen tot ik erbij neerval’
Persoonlijk verhaal
Lizette (38) is reisblogger: ‘Ik zie mezelf reizen tot ik erbij neerval’
Schrijf je hier in voor de EO-nieuwsbrief
Wil je op de hoogte blijven waar de EO mee bezig is? Meld je aan voor de EO nieuwsbrief vol inspirerende verhalen, de nieuwste programma's en waardevolle verdieping. EO. Als je gelooft.
Lees onze privacyverklaring.