Wanneer ben je een goede burger?
12 juni 2018 · 09:11
Update: 16 januari 2023 · 15:15
Minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) heeft een spannend wetsvoorstel geschreven.
Basis- en middelbare scholen zijn op dit moment verplicht hun leerlingen ‘burgerschap’ bij te brengen, maar wat dat precies inhoudt, is nauwelijks omschreven in de wet. En dus schijnen er grote verschillen te bestaan tussen wat scholen eraan doen. “De ene school bakt kerstkoekjes en de andere speelt complete Tweede Kamerverkiezingen na,” aldus Paul van Meenen, Kamerlid voor D66. Arie Slob doet daarom nu een poging meer richting te geven aan wat scholen moeten doen aan burgerschapsvorming.
En u voelt het al aan: dan wordt het meteen spannend. Want wanneer ben je een goede burger? Daarover lopen de meningen natuurlijk enorm uiteen in een pluriforme samenleving als de onze. “Je bent een goede burger als je nooit vliegt!” zal een GroenLinks’er zeggen. “Je bent een goede burger als je je verzet tegen de islam!” zal een PVV’er zeggen. “Je bent een goede burger als je je inzet voor het recht op zelfbeschikking!” zal een D66’er zeggen. “Je bent een goede burger als je je houdt aan Gods geboden!” zal een SGP’er zeggen.
Zoveel hoofden, zoveel zinnen. Maar ja, niks afspreken over wat een goede burger is, is ook zowat. Dan zie je dat sommige leerlingen geen idee meer hebben van het belang van democratie, of van vrijheid van godsdienst, of van gelijke rechten en ga zo maar door. Internationaal schijnen we achter te blijven als het gaat om burgerschap. Ja, het recht op een eigen mening, dat vinden veel Nederlandse leerlingen superbelangrijk, maar als het gaat om gelijke rechten voor mannen en vrouwen, is dat alweer een stukje minder.
Slob zoekt een oplossing door te verwijzen naar de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en de Grondwet. Maar wie even nadenkt, kan allerlei bezwaren bedenken tegen die Universele Verklaring. En de Grondwet is ook voortdurend aan verandering onderhevig. Dus hoe doe je dit op een goede manier? Iedereen mag meepraten de komende tijd, Slob houdt een internetconsultatie. Als u het weet mag u het zeggen: Internetconsultatie.nl/ burgerschap.
PS Dit is mijn laatste column voor de zomer. De redactie van Visie en ik zijn van mening dat het voor uw en mijn geestelijke gezondheid beter is als ik de komende weken rust neem van het wekelijks produceren van een mening. Als God en de eindredacteur het willen, ben ik in september terug! Fijne zomer!
Meest gelezen
- Ben Verboom in De Verandering: Van afwijzing naar aanvaarding
Ben Verboom in De Verandering
Ben Verboom in De Verandering: Van afwijzing naar aanvaarding
- Yvonne in De Verandering: 'Voor het eerst voelde ik me niet meer eenzaam'
De Verandering in het leven van Yvonne Kaspers
Yvonne in De Verandering: 'Voor het eerst voelde ik me niet meer eenzaam'
- Alba (49) kreeg de diagnose eierstokkanker: ‘Niets kon mij voorbereiden op de oerangst die ik voelde’
Persoonlijk verhaal
Alba (49) kreeg de diagnose eierstokkanker: ‘Niets kon mij voorbereiden op de oerangst die ik voelde’
Lees ook
- Als elke seconde telt: Janny werkt op de meldkamer van de politie
'Geen uur is hetzelfde'
Als elke seconde telt: Janny werkt op de meldkamer van de politie
- Het maakt bar weinig uit wat we hier van de oorlog in Gaza vinden
Column van Tijs van den Brink
Het maakt bar weinig uit wat we hier van de oorlog in Gaza vinden
- Angela Groothuizen: ‘Ik had moeite met Bijbelverhalen, maar niet met het gevoel dat geloven me gaf’
Wil je zien
Angela Groothuizen: ‘Ik had moeite met Bijbelverhalen, maar niet met het gevoel dat geloven me gaf’
Schrijf je hier in voor de Visie-nieuwsbrief
Als christelijke gids willen we je helpen om te leven met God. We brengen je persoonlijke verhalen, verdiepende thema’s, christelijk nieuws en mediatips. In onze wekelijkse nieuwsbrief willen we je inspireren om hoopvol te leven en te geloven.
Lees onze privacyverklaring.