Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat als familieleden uit de appgroep stappen?

‘Geschreven taal kan gemakkelijk tot misverstanden leiden'

“In onze familieappgroep wordt elke dag wel geappt, over leuke, maar ook verdrietige dingen of moeilijke beslissingen, zoals onlangs over een familieweekend. Nu zijn mijn broer en schoonzus er plotseling uitgestapt. We horen niets meer van hen! Binnenkort is een van hun kinderen jarig, maar moet ik daar nu wel naartoe gaan?”

Deel:

De smartphone, en daarmee de mogelijkheid om met elkaar te appen, is niet meer weg te denken uit ons sociale verkeer. Ruim negentig procent van de Nederlanders heeft een smartphone en waarschijnlijk is het grootste deel daarvan ook lid van verschillende appgroepen. Het appen blijkt een waardevolle aanvulling op het onderhouden van contact. Ook binnen familierelaties.

Motie van wantrouwen

Joëlle is, nu haar broer en schoonzus zich uit de groep hebben teruggetrokken, voor een lastig probleem komen te staan. Ze weet niet hoe ze hun gedrag moet interpreteren. Blijkbaar kun je je niet zomaar zonder uitleg uit zo’n groep terugtrekken. Het wordt snel geïnterpreteerd als een motie van wantrouwen, of als een boodschap van: ik wil niet meer bij jullie horen! Joëlle twijfelde bijvoorbeeld of ze nog wel op de verjaardagen van haar broer en schoonzus welkom was.

Discussies in de appgroep?

Het verhaal van Joëlle is geen uitzondering. Het gebeurt vaker, en veelal bij gesprekken over persoonlijke zaken, bij meningsverschillen of bij gezamenlijk te nemen besluiten. Bijvoorbeeld over het wel of niet organiseren van een familieweekend. Zodra de conversatie dreigt uit te lopen op een discussie, zouden de leden de app-conversatie moeten afbreken. Het is dan beter om elkaar te bellen, of – nog beter – een persoonlijke ontmoeting af te spreken. Omdat vastgelopen app-conversaties ingrijpende consequenties kunnen hebben, en soms zelfs tot het langdurig verbreken van familierelaties leiden.

Misverstanden en irritaties

Dat heeft te maken met het feit dat iedereen mee ‘luistert’ en iedereen ook door elkaar heen kan ‘praten’. Dat vergroot de kans op misverstanden en irritaties. Maar nog veel belangrijker is het feit dat een appgesprek uitsluitend uit tekst bestaat, terwijl wij vooral communiceren – ook luisteren – via onze lichaamshouding, gezichtsuitdrukking, intonatie, et cetera. Dat noemen we ‘non-verbale communicatie’. Dat deel helpt ons elkaar echt te begrijpen. Uitsluitend geschreven taal kan gemakkelijk tot misverstanden leiden. Ondanks het gebruik van emoticons; die kunnen ook snel verkeerd begrepen worden.

Persoonlijke ontmoeting

Achteraf is het weer goed gekomen in de familie van Joëlle, maar niet voordat ze de moed had om bij haar broer en schoonzus langs te gaan. Dat was een goede actie en het hielp hen alle drie beter te begrijpen wat er nu eigenlijk was misgegaan.

Ik denk dat familieappgroepen een verrijking zijn voor het onderlinge contact en het met elkaar meeleven binnen de familie. Maar ik raad iedere familie aan met elkaar af te spreken dat discussies, meningsverschillen, persoonlijke feedback en het nemen van besluiten over relevante zaken thuishoren in persoonlijke ontmoetingen. Wat dat betreft mag het persoonlijk contact niet ingeruild worden voor de app.

Tip

De familieappgroep is een verrijking van de mogelijkheden om de mooie, verbindende en opbouwende berichten binnen de familie met elkaar te delen. Maar vermijd de berichten waarbij je elkaar in de ogen moet kunnen kijken.

Lees ook: 'Gevoelige onderwerpen bespreken via whatsapp is linke soep'
Lees ook: 'Gevoelige onderwerpen bespreken via whatsapp is linke soep'

Geschreven door

Jaap van der Meiden

--:--