Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat doen we deze Pasen?

De leukste paasactiviteiten op een rijtje

17 en 18 april is het weer Pasen. Door heel Nederland worden er verschillende evenementen georganiseerd en Eva zoekt de leukste voor je uit! Blijf je liever een lang weekend thuis? Ook dan kan je hier terecht.

Deel:

The Passion op tv

Ook dit jaar is The Passion weer te zien op Witte Donderdag 14 april. The Passion vertolkt het verhaal van Pasen op een moderne wijze. Bekende Nederlanders spelen de hoofdrol. Met dit keer Soy Kroon die de rol van Jezus op zich neemt Helaas is dit weer een Passion zonder publiek. Het zou uiteraard wel weer mogen, maar volgens de organisatie had het maanden gekost om de toegang aan een groot publiek te kunnen verschaffen. Gelukkig is The Passion op tv te zien om 20:30 bij KRO-NCRV op NPO 1. Ook leuk om te weten: dit jaar hoef je niet lang te wachten tot je de volgende Passion kan zien. Hij krijgt een vervolg met Hemelvaart.

Passion met een twist

Deze speciale Passion wordt uitgevoerd voor en door mensen met een beperking, met als thema: Ik zie jou. Als dat geen ultieme uitvoering van het paasverhaal is, dan weten wij het ook niet meer. De voorstelling vindt op woensdag 13 april plaats in Bunschoten-Spakenburg en start om 18:45. Helaas zijn de tickets al uitverkocht, maar er is ook een livestream beschikbaar. Meer informatie over de livestream vind je op hun Instagram Een aantal hoofdrolspelers was afgelopen zondag 3 april te gast bij EO Life, die aflevering kijk je hier.

Klassiek genieten

De Passion wordt ook als muziek stuk uitgevoerd. Geniet je enorm van een klassiek muziek stuk? Dan is de Matthaus Passion deze Pasen iets voor jou. Er zijn veel uitvoeringen door het hele land, o.a. in het concertgebouw in Amsterdam, het AFAS-theater in Leusden of de Grote kerk in Den Haag. Zoek je een uitvoering bij jou in de buurt? Kijk op deze website.

Alles komt goed?

Qua paasconcerten en -diensten is er voor iedereen wel wat te vinden in de paastijd. We lichten er een aantal uit.

Gerald Troost organiseert dit jaar een reeks paasconcerten. Vanaf 6 april treedt hij op in Wijchen, Wezep, Strijen en Kudelstaart. Hij haakt tijdens zijn concerten in op het thema van The Passion 40-daagse: Alles komt goed?! Woorden van hoop, ook al voelt dat niet altijd zo. Hier vind je meer informatie.

Op 17 april organiseert de Evangelische Gemeente Hoeksche Waard een avond met de Love Revolution Band. Deze band zal door middel van liederen het publiek meenemen naar de liefde van Jezus en wat Hij gedaan heeft. De avond is gratis toegankelijk, wel moeten er van tevoren tickets worden besteld. Die tickets vind je hier.

Filmpje op de bank

Denk je nou dit jaar: ik hoef er nog helemaal niet zo nodig op uit. Dan is het een idee om een mooie paasfilm uit te zoeken. Film The Passion of Christ is het meest voor de hand liggend. De film vertelt het paasverhaal en laat je zien welke weg Jezus heeft afgelegd in de laatste dagen op aarde. De film is beschikbaar via Pathé Thuis. Ook Risen, de in 2016 verschenen paasfilm, vertelt het paasverhaal op een indrukwekkende manier. Vanuit een ander perspectief: die van een Romeinse strijder. Zijn taak is het lichaam van Jezus vinden, tot hij zelf ook aan het twijfelen wordt gebracht. Deze film is te bekijken via Pathé Thuis en te ‘huur’ via Google Play en Apple TV.  

Luisteren naar het paasverhaal

Nog zo’n activiteit waarvoor je er niet op uit hoeft. Of misschien luister je juist wel graag podcasts in de auto. De NPO Radio 2 podcast legt simpel en laagdrempelig voor je uit was wat Goede vrijdag nou eigenlijk betekent. De aflevering vind je hier. Daarnaast heeft de Eerst Dit podcast een aflevering voor jongere luisteraars. Gesnitcht vertelt het paasverhaal in een taal die kinderen goed kunnen begrijpen en waarderen. Toch steken ook volwassenen er misschien nog wat van op.

Traditionele Paaskermis

Ga je liever erop uit en wil je zelf wat ondernemen? Dan is de traditionele Paaskermis misschien wel iets voor jou. Veel gemeenten organiseren een Paaskermis en wij pikken er een paar voor je uit. Ze zijn te vinden in Amersfoort, Drachten, Haarlem, Leiden, Rozendaal, Steenwijk en ga zo maar door maar we lichten er twee uit. In Deventer is de paaskermis traditie. Hij gaat van start op 8 april en tot en met 18 april kan je genieten van dertig attracties en andere vormen van entertainment. Ook in Enschede is de paaskermis een groot feest. Daar ben je dit jaar van 9 tot en met 18 april welkom.

Lees ook: Doe mee: vijftig rituelen van Pasen naar Pinksteren

Geschreven door

Cathelijne van de Weerdhof

--:--