Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Wat is er mis met vaccinatiedrang?

Een column van Tijs van den Brink

Toen het bedrijf Leaseplan vorige week bekend maakte dat werknemers die weer op hun werk willen komen volledig gevaccineerd moeten zijn, stelden de ChristenUnie en de SGP-fractie onmiddellijk Kamervragen aan coronaminister Hugo de Jonge.

Deel:

Toen het kabinet niet zo lang geleden voorstelde om op termijn een eigen bijdrage te vragen voor een coronatest aan mensen die niet gevaccineerd zijn en toch naar evenementen willen, stemden SGP en ChristenUnie daartegen.

In beide gevallen is sprake van vaccinatiedrang, en in het geval van Leaseplan misschien wel van dwang. En dat is absoluut ontoelaatbaar, vinden beide partijen.
Verzet tegen vaccinatiedwang snap ik. Er bestaat een grondwettelijk recht om vaccins te weigeren, de integriteit van het menselijk lichaam is een groot goed.
En toch merk ik dat het me wat irriteert – de gretigheid van deze christelijke partijen op dit thema. Wat is er mis met een beetje gezonde vaccinatiedrang? Je beschermt met een vaccinatie jezelf, maar je levert ook een bijdrage aan het weer opengaan van de samenleving.

Natuurlijk, de vaccins zijn niet perfect, bijwerkingen bestaan en ook als je gevaccineerd bent, kun je andere mensen besmetten (hoewel vermoedelijk minder dan wanneer je niet gevaccineerd bent). Maar: op de ic’s zijn vooralsnog maar weinig mensen te vinden die volledig gevaccineerd zijn. Naarmate er minder mensen gevaccineerd zijn terwijl het virus nog flink rondgaat, zullen er meer besmettingen optreden. Dat zal uiteindelijk leiden tot (over)volle ic’s en dat zal weer leiden tot meer vrijheidsbeperkingen.
Dus als je wilt dat de samenleving weer opengaat, is er alle reden om je te laten vaccineren.

Drang dwingt om extra goed na te denken

Daar komt bij dat ik eigenlijk geen sterke argumenten tegen vaccinatie ken. De kans op ernstige bijwerkingen is klein, kleiner dan de kans op corona. Er is geen enkele reden om te denken dat de bijwerkingen op lange termijn anders zullen zijn dan bij vaccinaties die we al lang kennen. En het in reformatorische kringen wel gehanteerde argument dat je de (nog niet) slaande hand van God niet mag afweren, is in het geval van corona toch minder sterk. Die ‘slaande hand van God’ is immers behoorlijk dicht in de buurt.

Blijft over: vrijheid. Dat is een groot en belangrijk argument. Daarom geen dwang. Maar drang brengt de vrijheid niet fundamenteel in gevaar. Drang dwingt om extra goed na te denken. En daar lijkt me alle reden voor, als je met vaccinatie zowel jezelf als de samenleving een grote dienst bewijst.

Beeld: Moon Jansen

Geschreven door

Tijs van den Brink

--:--