Ga naar submenu Ga naar zoekveld

We eten nu eenmaal geen eenheidsworst

Onder de scan bij de orthomoleculair therapeut

Tijdens de vorige aflevering over voeding was Marlies benieuwd of je kunt testen of je lijf tijdens de overgang voldoende vitamines en mineralen herbergt. En jawel, dat kan, volgens orthomoleculair therapeut Sonja Grandia.

Deel:

Wie? Sonja Grandia, vrouw van voorganger Wim

Orthomoleculair hóe? Een orthomoleculair therapeut werkt aanvullend op de reguliere geneeskunde en richt zich op een gezonde leefstijl en de juiste voedingsstoffen.

Waarom? Als je hormoonsysteem of een ander deel van je lijf begint te piepen en te kraken, en je wilt weten welke rol voeding en leefstijl hierbij spelen, kan een date met Sonja interessant zijn.

Pecunia? Een intake kost 120,-, een vervolgafspraak 80,-. Een consult kan deels worden vergoed via een aantal aanvullende verzekeringen.

Vandaag maken we een ritje naar Nieuw-Vennep, naar Studio voor Leefstijl & Gezondheid. Op die plek woont én werkt Sonja Grandia. Wie op natuurlijke wijze aan de slag wilt met zijn of haar gestel, kan bij Sonja op consult. Sonja bespreekt dan een uitgebreide vragenlijst en doet een gezondheidsscreening met de Multiscan, om zo je gezondheid en daarmee samenhangende leefstijl in kaart te brengen.

De Multiscan is een apparaat met metalen platen waar je je handen op legt, en je voeten. Je krijgt ook een paar plakkers op je hoofd en een zogenaamde pulse oximeter op je vinger. En even later is daar een functionele uitdraai van je lijf. Het klinkt net zo wetenschappelijk als een horoscoop, zegt mijn immer kritische echtgenoot de dag van tevoren. “Orthomoleculaire geneeskunde is evidence based,” weerlegt Sonja. En ze verwijst naar PubMed, een medische databank waar critici even goed in kunnen grasduinen.

Orthomoleculair_therapeut_Sonja_Grandia

Jarenlang werkte Sonja als eigenaar van een grote drogisterij en parfumerie, maar haar verlangen was om meer de diepte in te kunnen gaan bij het adviseren van mensen op het vlak van gezondheid. Ze besloot afscheid te nemen van de drogisterij en schoolde zich verder in orthomoleculaire geneeskunde: de wetenschap die gericht is op het optimaliseren van gezondheid door de inzet van juiste doseringen vitamines en mineralen, vetzuren en andere belangrijke voedingsstoffen.  

'Ik durf bijna niet te ademen'

“Meten is weten,” zegt Sonja. Van tevoren legt ze mijn lichaamsmaten vast met een meetlint en neemt mijn bloeddruk op. 75 centimeter bij de taille, 103 op de heupen, met dank aan een paar heerlijke kerstkransen en rijkelijk beboterde kerststollen. De vragenlijst heb ik een paar dagen van tevoren al ingevuld. Er is eigenlijk weinig te klagen. Af en toe wat rugklachten door beeldschermwerk, soms wat werkgerelateerde stress en ja, die opvliegers door de overgang. Ik ben benieuwd of het apparaat nog iets ontdekt wat ik zelf nog niet had opgemerkt.

multiscan orthomoleculair therapeut

En daar zit ik dan, met de plakkers op mijn hoofd en mijn handen en voeten op de platen. Je moet even twee minuten héél stil zitten, zegt Sonja. Ik durf bijna niet te ademen, want hé, dit gaat wel over mijn gezondheid. De twee minuten duren bovengemiddeld lang. Intussen legt het apparaat allerlei zaken vast in een 10 pagina’s tellend rapport met klinkende namen: vetmassa, sudomotorische zweetreactie, hartslagvariabiliteit en neuromusculaire risico’s in de wervelkolom. Gelukkig legt Sonja me achteraf een en ander uit. “Kijk,” wijst ze naar de verschillende diagrammen op het beeldscherm, “wat groen is, is goed. Wat geel of oranje is gekleurd kan verbetering gebruiken, daar zit je gezondheidswinst.”

Vermoeidheid in de hersenen

“Je ziet het: je hebt een super uitslag. Allemaal tienen en één acht. De meeste mensen die bij me aankloppen hebben duidelijke klachten en dan is er doorgaans meer werk aan de winkel. En soms komt iemand alleen even langs voor een gezondheids-APK, dat kan natuurlijk ook.” Sonja loopt een aantal kleine aandachtspunten door. Op een afbeelding van de hersenen is wat vermoeidheid zichtbaar, maar dat is niet gek voor de tijd van het jaar: het is de week voor de kerstvakantie.

Darmen

Ook zit er een zeer milde ontsteking in de darmen. “Goede vezelrijke voeding is enorm belangrijk voor een gezond microbioom (een massa van ongeveer 2 kilo die bestaat uit goede bacteriën, red.). Maar soms is er meer aan de hand, dan kan bijvoorbeeld een bloed- of ontlastingsonderzoek nodig zijn om uit te vinden wat de oorzaak is van je klachten. Je darmflora is zeer bepalend voor je totale conditie en kan zelfs effect hebben op je geestelijke welzijn.”

'De nonnen gebruikten vroeger in het klooster al monnikspeper'

Sonja: “Steeds meer mensen hebben te kampen met allerlei chronische klachten, zoals vermoeidheid, burn-out, hormonale verstoringen, slapeloosheid, allergieën, overgewicht, auto-immuunziekten etc. Eén van de grootste ziekmakers in deze tijd is stress, en deze kan zowel fysiek als emotioneel van aard zijn. Als je hier voor langere tijd last van hebt, komt je lichaam in een soort overlevingsmodus. Het afweersysteem wordt uit balans gebracht en de belasting van je lichaam wordt verhoogd. Hierdoor kunnen ontstekingen niet meer uit worden gezet en ontstaan er chronische aandoeningen. Het goede nieuws is, dat gerichte leefstijl- en voedingsadviezen mogelijkheden bieden tot verbetering.”

Opvliegers

Is er ook iets wat je kunt doen tegen opvliegers? Sonja: “Een plant als vitex agnus castus, oftewel monnikspeper, kan daar bijvoorbeeld bij helpen. De nonnen gebruikten dit vroeger in het klooster al. En eet vooral ook vis vanwege de omega-3, en plantaardige voedingsmiddelen zoals kiemen, zaden en peulvruchten vanwege de fyto-oestrogenen. Deze laatsten kunnen de werking van oestrogeen nabootsen bij een tekort, waardoor overgangsklachten beperkt kunnen worden.”

Als ik aan Sonja vraag of deze scan nu ook ziektes detecteert, ontkent ze dit. “Dit is geen diagnostische of pathologische scan. Het gaat puur om het meten van je lichaamssamenstelling en je lichaamsfuncties, die iets te vertellen hebben over je gezondheidsstatus van dit moment. Dus over een tijdje heeft je lichaam misschien wel weer andere aanvullende voedingsstoffen nodig dan nu het geval is.”

Koosjer

Lijkt Sonja’s beroep nu niet te veel op dat van het ‘kruidenvrouwtje’? Sommige verzekeraars zijn immers kritisch. Sonja: “Zelf ben ik ook kritisch. Ik onderzoek grondig of er voldoende wetenschappelijk bewijs is voor de gezondheidsprogramma’s die ik aanbied en wil me verre houden van alternatieve en oosterse therapieën. Deze worden namelijk vaak met de orthomoleculaire geneeskunde op één hoop gegooid. Dat is wel een uitdaging. Soms zie je door de bomen het bos niet in heelkundig Nederland. Toen ik op zoek ging naar een beroepsvereniging, moest ik goed zoeken om er eentje te vinden waarvan ik dacht: dit is koosjer.”

Met heel veel meer informatie en een lijvig dossier verlaat ik even later het pand. Op naar een gezond nieuwjaar. En een potje monnikspeper.

Meer weten over voeding tijdens de overgang? Lees dan ook dit artikel. 

Geschreven door

Marlies Medema

--:--