Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ylse ervaarde geestelijke strijd in haar huwelijk

‘De duivel wilde ons uit elkaar drijven’

Als Ylse (26) nog maar net getrouwd is, ontdekt ze dat haar man drugs gebruikt en tegen haar liegt. Ze krijgt enge dromen en ervaart geestelijke strijd, maar uiteindelijk brengt het haar dichter bij God.

Deel:

Op haar twintigste verjaardag, als Ylse* in haar felroze badjas naar beneden loopt, staat haar vriend Ruben ineens onverwachts in de woonkamer. “Hij zat op z’n knie en had twintig roze gerbera’s mee, mijn lievelingsbloemen. Hij vroeg of ik met hem wilde trouwen. Ik zei meteen ja.”

Een jaar later, in december 2014, trouwen ze. Daar ging een moeilijke periode aan vooraf. “In de zomer vóór ons huwelijk is Ruben me niet trouw geweest”, vertelt Ylse. “Toch besloten we te trouwen: als het eenmalig zou zijn, dan wilde ik met hem verder. Ik geloof dat God ons aan elkaar heeft gegeven. We kozen voor Spreuken 3:3 als trouwtekst. ‘Mogen liefde en trouw je nooit verlaten, wind ze om je hals, schrijf ze in je hart.’”

Machteloos

Die liefde en trouw zijn een maand later echter ver te zoeken voor Ylse. “Ruben wilde altijd uitgaan, terwijl ik samen thuis een filmpje kijken ook prima vond. Elke vrijdag, zaterdag en zondag waren verschrikkelijk, omdat ik niet wist waar hij was, wat hij deed en hoe laat hij thuiskwam.”

'Hij ontkende alles over drugs, het was zijn waarheid tegen mijn waarheid’

“Hij dronk veel en gebruikte drugs. Daardoor werd hij agressief en maakten we veel ruzie. Toen ik op zaterdagmiddag thuiskwam uit mijn werk, zag ik wit poeder op onze tafel liggen. Ik wist: dit is geen poedersuiker. Ik voelde me machteloos, want ik kan hem niet verplichten bepaalde dingen wel of niet te doen. Je hebt elkaar trouw beloofd, je moet elkaar leren vertrouwen. Dat was heel erg moeilijk. Hij ontkende alles over zijn drugsgebruik. Voor elke confrontatie moest ik moed opsparen, omdat ik niet wist hoe hij zou reageren. Meestal liepen deze confrontaties uit op heftige ruzies, waarbij hij dingen deed en zei waar hij later spijt van kreeg. Het was zijn waarheid tegen mijn waarheid.”

Strijd

Op een nacht heeft Ylse een nachtmerrie. “Iemand met een zwarte cape kwam de slaapkamer binnengestormd en hakte met een mes in op Ruben. Ik heb hard geschreeuwd, ben naar beneden gerend en klom bijna de tegen de muur op omdat ik zo bang was. De volgende dag kwam de buurman langs om te vragen of alles wel goed ging.

Ik ben hulp gaan zoeken in de kerk. De vrouw die me hielp, zei: ‘Er is iets in hem dat hem kapot wil maken. Misschien is het een teken dat hij geestelijk wordt vermoord.’ Ik wist dat ze gelijk had. Ruben kwam vaak op hardcorefeestjes en luisterde muziek die niet van God is. Iemand – de duivel – is het niet eens met ons huwelijk en wil ons uit elkaar drijven. De vrouw zei: ‘Maak je sterk en maak de keuze voor God.’ Ik wist dat ik dat moest doen en wilde gedoopt worden.

Al eerder werd het vlammetje voor God in mijn hart aangewakkerd. In 2011 ging ik met een christelijke organisatie naar Ghana, om daar met een groep tieners een ziekenhuis te bouwen. Op een nacht werd ik wakker door een felle flits en een harde knal. Het onweerde zó hevig dat ik dacht: Jezus is teruggekomen. En ik lig hier nog! Is Hij mij vergeten? Gelukkig zag ik dat de rest er ook nog lag. Ik dacht: dit gaat me niet écht gebeuren. Die reis heeft me veranderd. Vanaf toen ontwikkelde ik een échte relatie met God.”

Ups en downs

Vlak voor Ylse zich laat dopen, zoekt Ruben hulp bij een verslavingsinstantie. Ook nemen ze, na een incident met de politie, afstand van hun vriendengroep. “Vriendschap kreeg een andere betekenis voor mij. Ruben had voor mij gekozen in plaats van voor de groep, dus ik dacht dat het wel goed zou gaan met zijn drugsgebruik.

Een paar weken later werden we uitgenodigd voor een feestje, maar we besloten niet te gaan. Die avond werd Ruben gebeld, hij moest invallen voor een collega. Ik hoorde het hem zeggen aan de telefoon. Het kon wel laat worden, zei hij tegen mij. Uiteindelijk kwam hij die nacht om vier uur thuis, alles had tegengezeten op werk. Ik geloofde hem. Een paar dagen later zei een vriendin dat ze Ruben op een feestje had gezien – dat feestje waar we niet heen zouden gaan. Toen ik Ruben ermee confronteerde, ontkende hij. Maar toen ik ’s nachts op zijn telefoon keek, zag ik berichtjes waaruit bleek dat hij loog.”

Afstand

“Ik kon dit niet langer volhouden. Ruben heeft me zo vernederd. Hoeveel ik ook van hem hield, dit verdiende ik niet. De volgende dag heb ik alles verteld aan mijn schoonouders. Met mijn ouders heb ik mijn spullen opgehaald en een plekje bij hen gereedgemaakt.” Ylse doet aangifte van huiselijk geweld en gaat met haar ouders een paar weken op vakantie, zonder contact met Ruben te hebben.

Hij stond opeens voor mijn deur, ik was bang voor hem

Kort na haar vakantie wordt Ruben opgenomen bij De Hoop in Dordrecht. “Hij zag in dat als hij mij niet kwijt wilde, hij zou moeten veranderen. Een paar weken ging het goed met hem, dachten we. Ondertussen kreeg ik begeleiding van een coach uit de kerk om alles te verwerken. Ieder weekend bezocht ik Ruben met zijn ouders. Toen ik na drie weken alleen zou gaan, appte hij: ‘Je hoeft niet meer te komen, ik ben niet verslaafd en word gek hier.’ Ik zag dat er geld van mijn rekening was – hij had een auto gekocht om daar weg te komen. De volgende ochtend stond hij voor mijn deur. Ik heb de politie gebeld, zo bang was ik voor hem. Toen de politie kwam, was hij al weg.

Hij heeft bij vrienden geslapen en weer veel drugs gebruikt. Maar na een avondje stappen kreeg hij spijt. De drugs deed niet wat hij wilde en zijn vrienden waren niet meer zo aardig als altijd. Hij is teruggegaan naar De Hoop en heeft definitief gebroken met zijn vrienden.”

Gods stem

“Die nacht erna kreeg ik een bijzondere droom. Ik zag een helderblauwe, lichte vlakte. Er was een troon met veel mensen eromheen. Uit die troon kwam een grote hand. Een stem zei: ‘Leg het er maar in, Ylse. Pas als je alles in Mijn handen legt, kan Ik het overnemen.’ Toen ik wakker werd, heb ik meteen allerlei mensen geappt en gemaild – dit wilde ik niet vergeten. Het was de stem van God die me vertelde dat ik het niet alleen hoefde te doen. Ik zie dit beeld nog steeds voor me op momenten dat het moeilijk is.”

Toen hij liedjes doorstuurde van Lauren Daigle, dacht ik: huh, ben jij dit?

Ondertussen zit Ruben weer in De Hoop en hebben de twee een paar weken geen direct contact. Maar als Ylse hem weer ieder weekend opzoekt, ziet ze hem langzaam ontdooien. “Hij veranderde. Ik zag hem huilen, dat had ik nog nooit gezien. Op een gegeven moment appte hij liedjes door als ‘Forever’ van Kari Jobe en ‘Trust in You’ van Lauren Daigle. Ik dacht: huh, krijg ik dat van jou?”

De angstdromen komen wel weer terug. “Een vrouw kwam langs om het huis ‘schoon te bidden’. Na een goed gesprek heeft ze ook samen met mijn coach voor mij gebeden. Ik heb nog meer zulk soort dromen gehad, maar nooit zo heftig als die ene keer. De persoon in de zwarte cape liep rond, maar bleef op afstand.”

Lopen op het water

In december 2015, twee dagen voor hun eenjarige huwelijksjubileum, komt Ruben weer thuis wonen. “Het ging goed met hem, maar er was veel kapotgemaakt. We hebben veel vrienden verloren, maar gelukkig hebben we er goede vrienden bijgekregen. Hij heeft contact opgenomen met een vriend die al eerder uit de vriendengroep was gestapt, hij en zijn vrouw zijn nu onze beste vrienden. In de tijd dat Ruben in De Hoop zat, at ik drie keer per week bij een collega. Zij en haar man veroordelen me niet. Dat is zo bijzonder.

Degene die onze relatie wilde kapotmaken, is het niet gelukt. Door alles heen werd God steeds belangrijker in onze relatie en voor mij persoonlijk. Ik heb geleerd dat ik het waard ben om van gehouden te worden. Opwekking 789, Lopen op het water, heeft me veel rust en kracht gegeven. Ook het beeld uit mijn droom blijft altijd bij me. Ik mag alles in Zijn hand leggen.”

*Vanwege privacyredenen is de naam van Ylse gefingeerd

Lees ook: Corrie was verslaafd aan alcohol 'Het is een wonder dat ik het overleefd heb'

Geschreven door

Eline van Lindenberg

--:--