Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo krijgt je geloof een stem

5 misverstanden over christelijke politiek

Ben jij er al uit wat je gaat stemmen? En wil je dat je geloof een stem krijgt? Lees dan eerst even dit. Want politicoloog Karin ontdekte dat er nogal wat misverstanden zijn als het gaat over ‘christelijke’ politiek.

Deel:

Voor mijn boek over christelijke politiek interviewde ik christelijke politici uit bijna alle politieke partijen. Het leverde me geen eenduidig stemadvies op, maar ik ontdekte wel dat er vijf misverstanden bestaan over ‘christelijke’ politiek. Wellicht gaat dat jou helpen bij je keuze. Ik som ze even op.

1. 'Als je de Bijbel leest, weet je wat je moet stemmen'

Het zou maar wát handig zijn als in de Bijbel stond: gij zult PvdA stemmen, of een ander stemadvies. Of dat er in ieder geval stond hoeveel vluchtelingen Nederland moet toelaten, hoe hoog uitkeringen moeten zijn en hoeveel blauw er op straat moet.

Helaas, zo simpel is het niet: de Bijbel is geen politiek manifest en zeker niet voor een land als Nederland anno 2017. Zelfs standpunten waar heel veel christenen van overtuigd zijn, kan ik niet altijd in de Bijbel terugvinden. Je mag niet doden, zeggen de tien geboden. Maar valt het doden van een foetus, zoals bij abortus, daar ook onder? We moeten vreemdelingen gastvrij ontvangen. Wil dat echter zeggen dat de overheid veel vluchtelingen moet toelaten? Kortom: een beetje voorzichtigheid met bijbeltoepassingen is geen overbodige luxe.

2. 'Christelijke politiek vind je alleen bij christelijke partijen'

Bij christelijke politiek denken mensen waarschijnlijk vooral aan de christelijke partijen: CDA, ChristenUnie en SGP. Met name ChristenUnie en SGP dragen hun geloof openlijk uit: je vindt er alleen christelijke politici, ze baseren hun standpunten op de Bijbel, ze bidden tijdens vergaderingen, enzovoort. Tijdens mijn zoektocht naar christenen in de politiek, vond ik echter ook een heleboel christelijke politici bij andere partijen: van GroenLinks tot PVV, van SP tot VVD, en ‘zelfs’ bij D66. Zij kozen bewust voor een niet-christelijke partij. Niet omdat ze hun geloof aan de kant hebben geschoven, maar omdat ze christelijke principes juist terugzien in de ideeën van andere partijen.

3. 'Geloof en politiek kun je beter scheiden'

Sommige mensen vinden dat je geloof en politiek maar beter helemaal kunt scheiden. Christenen verschillen zo erg van mening over politiek, dat je eigenlijk niet kunt spreken van christelijke politiek. Daar ben ik het ook niet mee eens. Er staan in de Bijbel wel degelijk veel principes die je in de politiek kunt toepassen. De Bijbel doet dat zelf ook (zie bijvoorbeeld psalm 74).

Oké, mensen interpreteren die principes verschillend. Maar dat wil niet zeggen dat je er geen mening over mag hebben en dat je die mening niet mag delen.

Er wordt ook wel gezegd dat geloof in de politiek alleen maar ellende veroorzaakt, zoals kruistochten, oorlogen en vervolging van andersdenkenden. Maar er zijn ook mooie dingen gebeurd. Denk aan William Wilberforce, een gelovige, Britse parlementariër die jaren streed voor de afschaffing van slavernij. Als Wilberforce zijn geloof niet had willen mengen met politiek, had hij misschien niet dat heilige vuur gehad dat hij nodig had om vol te houden.

4. 'Christelijke politiek draait om abortus en koopzondag'

Bij christelijke politiek denken mensen vaak aan de medisch-ethische onderwerpen, of een aantal andere stokpaardjes van christenen (homohuwelijk, koopzondag, bijzonder onderwijs, enz.). Dat is wel verklaarbaar: dat zijn de onderwerpen waarover veel christenen anders denken dan veel niet-christenen. Het is bovendien een reden geweest voor christenen om een eigen partij op te richten. Maar zijn die onderwerpen daarmee ook het belangrijkste voor christenen?

Ik denk het niet. Natuurlijk is een onderwerpen als abortus belangrijk. Maar in de Bijbel staat ook van alles over hoe je moet omgaan met migranten, dierenwelzijn en oorlog en vrede. En wat is het op een na meest voorkomende onderwerp in het Oude Testament? Niet het homohuwelijk, niet abortus, maar armoede. God houdt zich in de Bijbel met heel veel onderwerpen bezig, dus waarom zouden christenen dat dan niet doen?

5. 'Christelijke politiek is uit Nederland verdwenen'

Christenen kunnen weleens somber doen over de politiek. Er zijn steeds minder christenen, de samenleving wordt goddelozer. De christelijke partijen zijn nog maar klein vergeleken met vroeger. Er worden antichristelijke wetten aangenomen. Straks mag je alleen nog geloven achter de voordeur. De Bijbel wordt steeds minder aangehaald in de Tweede Kamer.

Dus toen ik voor mijn boek op zoek ging naar christenen in de politiek, hield ik mijn hart vast. Zou ik wel veel christelijke politici vinden die openlijk over hun geloof wilde praten? Viel dat even mee! Niet alleen in de christelijke partijen, maar ook in alle andere partijen kon ik vrij gemakkelijk christenen vinden die graag vertelden over hun geloof en hoe ze Bijbelse principes in de politiek toepassen. Ook de christelijke partijen hebben nog volop invloed. Ze nemen deel aan kabinetten, of sluiten akkoorden met kabinetten.

Ja, er zijn ongetwijfeld minder christenen in onze politiek dan vroeger. En ja, geloof is minder zichtbaar en hoorbaar dan vroeger. De Bijbel wordt ongetwijfeld minder geciteerd. Maar christelijke politiek is nog lang niet verdwenen uit de Tweede Kamer.

Tekst: Karin de Geest (overgenomen uit Lazarusmagazine)

met-God-naar-de-stembus

Karin schreef een boek over christenen in de politiek: Met God naar de stembus. Hoe vertalen zij hun geloof en bijbelse waarden in politieke keuzes en standpunten? Om dit te ontdekken interviewde Karin christenen die werken in de Eerste en Tweede Kamer. Deze christenen zitten niet alleen bij de christelijke partijen CU, SGP en CDA, maar ook bij GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, PVV, SP en VVD.

--:--