Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zo kun je christen zijn op je werk

Ervaringen en tips om je geloof te delen met collega’s

Deel:

Weten jouw collega’s dat je christen bent? We vroegen dit aan het Visie-panel en op Facebook. 93% gaf aan dat hun collega’s weten dat ze gelovig zijn. “Maar ik hoop vooral dat ze het zíen,” was een veelgehoorde opmerking. Hoe pak je dat aan? Een aantal reacties via Facebook en praktische tips op een rij.

Vragen over feestdagen

“Mijn collega’s weten dat ik christen ben. Soms maken ze een grapje, maar als ze er niet meer uitkomen met de christelijke feestdagen, weten ze me ook te vinden.”

Erik Meiten

Steeds meer mensen zijn niet meer opgevoed met het christelijk geloof. Misschien dat opa en oma nog bidden, maar zelf gaan ze met Kerst hooguit naar de kerk omdat het erbij hoort. Het kan best zijn dat je voor jouw collega de enige christen in zijn of haar omgeving bent. Je bent – zeker voor hen – een ambassadeur van God. Via jou kunnen ze zien wat het christelijk geloof inhoudt. Zo’n vraag over de christelijke feestdagen kan een mooie opening zijn voor een dieper gesprek, bijvoorbeeld over de herkomst van de feesten en daarmee ook het evangelie.

Bij de koffieautomaat

“Zoals andere mensen vertellen dat ze zijn gaan sporten, vertel ik dat ik naar de kerk ben geweest."

Bert Woudstra

Vertel bij het koffieautomaatpraatje op maandagochtend gewoon dat je naar de kerk bent geweest en wat dat voor jou betekent. Of deel bijvoorbeeld iets over de bijbelkring, de conferentie of andere christelijke bijeenkomst waar je bent geweest. Tijdens zo’n kort gesprekje kun je al laten zien hoe belangrijk het geloof voor jou is.

Jezus als voorbeeld

“Ik probeer met mijn gedrag een voorbeeld te zijn en op die manier 'anders' te zijn dan de rest. En regelmatig grijp ik terug op Jezus' gedrag in mijn baan als leidinggevende. Jezus is voor mij het voorbeeld van ultiem leiderschap en dat probeer ik in mijn functie tot uiting te laten komen.”

Renalda Dijkhuizen

Niet meedoen met geroddel, geen schimmige dealtjes sluiten, vanuit liefde reageren: er zijn veel manieren waarop je Jezus kunt volgen in hoe jij je op de werkvloer gedraagt. Dat kan soms ook lastig zijn, als al je collega’s een andere keuze maken. Maar wanneer jouw identiteit in Christus is, wil je leven naar Zijn voorbeeld, ook als dat betekent dat je tegen de stroom ingaat en je iets anders doet dan je collega’s. Heb je hier moeite mee en laat je je vaak meevoeren in hoe je collega’s doen? Dan is Efeze 4 een bemoedigend hoofdstuk om eens te lezen!

Beierende kerkklok als ringtone

“Ik draag een kettinkje met een kruisje. Dat nodigt vaak uit tot een gesprek."

Paulien den Hartog

Niet alleen door je gedrag, ook door symbolen kun je laten zien dat je christen bent. Bijvoorbeeld door een kruisje te dragen, als je dat mooi vindt. In de christelijke boekhandel zijn ook bureaukalenders, koffiemokken met Bijbelteksten en andere dagelijkse voorwerpen met een christelijk tintje te vinden. Dit kan een aanknopingspunt zijn voor je collega om er eens naar te vragen. Kees Heutink koos ervoor op zijn mobiele telefoon een beierende kerkklok als ringtone te kiezen. Terwijl hij in de auto zat met een collega, ging zijn telefoon af. Na het telefoontje was de ringtone aanleiding voor de collega om te vragen of Kees gelovig was. “Zo kregen we een gesprek. Het is een eenvoudige manier om aansluiting te vinden.”

Lees ook: Christen-zijn op je werk. Hoe doe je dat?
Lees ook: Christen-zijn op je werk. Hoe doe je dat?

Bemoedigende ontmoetingen

"Als ik open ben over mijn geloof, merk ik dat ik steeds vaker christenen tegenkom op plekken waar ik het niet verwacht. Ook op m’n werk ben ik er heel open over, en daardoor heb ik soms in de pauzes heel bijzondere gesprekken over het geloof."

Esther van Leeuwen

Als collega’s weten dat je gelovig bent, is de drempel lager om eens een vraag te stellen. Op Facebook schrijft Esther dat ze mensen vaak ten afscheid Gods zegen wenst, ongeacht of ze christen zijn of niet. Dit levert bemoedigende ontmoetingen met mede-christenen op, van wie je dit anders niet had geweten. Tegelijkertijd kan het een aanleiding zijn voor een gesprek met iemand die niet gelovig is.

Rekening houden

“Mijn collega's weten dat ik christen ben en ze proberen daar rekening mee te houden.”

Richard Groeneveld

Voor veel niet-christenen is vloeken, roddelen of een leugentje om bestwil niet zo’n issue als dat voor christenen is. Al willen de meesten wel het respect opbrengen om het niet te doen. Maar gedrag kan pas worden aangepast als mensen het weten. Het vergt moed om je collega’s aan te spreken op dergelijk gedrag, maar meestal wordt het wel erg gewaardeerd. Vaak hebben ze namelijk niet door dat het zeer doet om te horen dat Gods naam misbruikt wordt. Pas als je dat uitlegt, kan er begrip ontstaan en zijn collega’s meestal wel bereid zich in te houden voor jou.

Getuigen op je werk

Niet iedereen voelt zich vrij om heel getuigend te spreken met collega’s. Sommigen zullen het ongemakkelijk vinden en niet elke collega zal het kunnen waarderen. Daarom is het altijd goed hiervoor te bidden. Vraag God of Hij je de vrijmoedigheid wil geven om te getuigen en of Hij je wil leiden in de gesprekken die je voert.

Themazondag: Christen zijn op je werk

Op zondag 11 november, de zondag na dankdag, is in sommige kerken tijdens een speciale themazondag extra aandacht voor christen-zijn op je werk of op school.

Verder lezen over christen zijn in je dagelijks leven:



Beeld: Shutterstock

Geschreven door

Joëlle Post

--:--